Premislite, preden vzamete hitro posojilo

Jelka Zupanič
28.01.2019 18:39

Tudi hitra posojila moramo vrniti, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so proti temu, da bi lahko banke brez privolitve dolžnika prodajale neodplačana posojila posameznikov podjetjem za izterjavo dolgov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če si potrošnik na hitrico sposodili več, kot bi presodil po tehtnem premisleku, koliko zmore, se lahko kaj hitro zalomi pri vračanju posojila.
Beobachter.ch

V spletni anketi je Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) velika večina sodelujočih lani zaupala, da imajo v bankah in hranilnicah s hitrim potrošniškim posojilom pozitivno izkušnjo. Postopek je hiter in preprost, so ocenili, saj je skoraj polovici anketiranih banka posojilo odobrila še isti dan, v največ treh dneh ga je dobilo 94 odstotkov anketirancev. A ZPS, ki zadnje čase opaža vedno več vse bolj agresivnih bančnih oglasov za hitra potrošniška posojila, je včeraj potrošnike vendarle pozvala, naj pred najemom hitrega potrošniškega posojila dvakrat premislijo.

Draga nepremišljenost vedno pogostejša

Še zlasti previdni naj bodo takrat, ko si želijo zaradi lažje odobritve s takim posojilom na hitrico premostiti denarne zagate že tako prezadolženi. Torej tisti, ki jim je začelo zaradi dolgov zmanjkovati denarja za plačilo najnujnejših stroškov za normalno življenje ali pa poskušajo na ta način hitro priti do denarja, s katerim bodo poplačali dolg ali drugo posojilo. Tudi hitro pridobljeno potrošniško posojilo bodo morali namreč vrniti, opozarja Alina Meško iz ZPS.

ZPS proti prodaji slabih potrošniških posojil

Problematičen pa ni le občutek, pravijo v ZPS, da si zadolžen in nimaš nikoli denarja, kar človeka psihično in fizično načenja. Še hujše so lahko posledice, če posojila zaradi prezadolženosti več kot tri mesece (91 dni) ne bi odplačevali. Banke bi lahko zahtevale takojšnje poplačilo celotnega še neodplačanega posojila, dolg pa bi lahko brez privolitve dolžnika tudi prodale podjetjem, ki se ukvarjajo z izterjavo dolgov. Ta so pri izterjavi praviloma bolj agresivna od bank, ki pazijo na svoje dobro ime.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta