Premier Golob v slavnostnem nagovoru ob dnevu suverenosti izpostavil pomen vojske in civilne zaščite

STA, Gr.G.
25.10.2024 21:23

Dan suverenosti je državni praznik v spomin na dan, ko je Slovenija leta 1991 ne le pravnoformalno, ampak tudi dejansko postala suverena država

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob je opozoril, da suverenost ni le pravica, temveč tudi odgovornost
Reuters

Predsednik vlade Robert Golob je v nagovoru na današnji osrednji slovesnosti ob dnevu suverenosti v Šempetru pri Gorici izpostavil pomen vojske in civilne zaščite kot ključnih stebrov naše državnosti. Prav je, da spomin na ta zgodovinski trenutek vzamemo tudi kot opomin, kako pomembno je ohranjati vrednote miru in enakopravnosti, je dejal.

"V življenju je pomemben vsak korak že takrat, ko gre za posameznika, ko pa gre za državo, pa še toliko bolj in seveda je pomembno, kam nas ta korak pelje. Še bolj pa je pomembno to, da ga napravimo po lastni, svobodni izbiri, suvereno in po svoji volji," je v govoru na slovesnosti, ki sta jo pripravili Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih društev Sever, dejal premier Golob.

Izpostavil je pomen plebiscita, osamosvojitve in obrambe države v času desetdnevne vojne, ki se je zaključila 7. julija 1991. "In danes, ko gledamo nazaj, lahko mirno rečemo, da so bili naši takratni koraki pravi," je poudaril.

Posebno zahvalo je izrekel vsem vojakom, policistom in civilistom, ki so pred 33 leti v bran Sloveniji tvegali svoja življenja. "V Sloveniji je tedaj prav z vašo pomočjo uspelo nekaj, kar je še danes, z današnje perspektive, videti docela nemogoče," je dejal.

Še posebej je izpostavil, da je slovenska vojska bila in bo tudi v prihodnje ključni steber naše državnosti. "Zato je prav, da v prihodnjih letih odločneje povečamo sredstva za modernizacijo tako vojske kot tudi vseh aspektov civilne zaščite in reševanja. Na ta način ne bo to samo naložba v varnost in suverenost, ampak bomo s tem pridobili kot celotna družba."

Opozoril je, da suverenost ni le pravica, temveč tudi odgovornost, ki se ne ne kaže v moči nad drugimi, ampak v obvladovanju samega sebe in svojih potez. Živimo v času, ko lahko v živo opazujemo razburkano mednarodno dogajanje, je dejal Golob. "Danes so v našem položaju izpred treh desetletji številni drugi narodi sveta. Ne le v Afriki ali na Bližnjem vzhodu, tudi v Evropi. Ozemlja, pripadnost narodom, rasam in religijam so dejavniki, ki so ponekod še vedno pomembnejši od človeškega življenja, tudi otroškega," je izpostavil.

Dan suverenosti je državni praznik v spomin na dan, ko je Slovenija leta 1991 ne le pravnoformalno, ampak tudi dejansko postala suverena država. Na ta dan je namreč Slovenijo zapustil še zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA).

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta