Predsednika državnega zbora in državnega sveta obsodila provokacijo z domobranskim generalom

STA, M.R.
08.06.2021 15:13
Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca ter predsednik DZ Igor Zorčič sta obsodila provokacijo urednika Nacionalne tiskovne agencije Aleša Ernecla, ki se je v državnem zboru fotografiral z majico s podobo domobranskega generala Rupnika. Fotografijo je objavil na Twitterju ter jo pospremil z zapisom Leon spet doma, poroča 24ur.com.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Provokacija z majico s podobo Leona Rupnika se je zgodila v prostorih državnega sveta (fotografija je simbolična). 
Robert Balen

Kot poroča spletni portal 24ur.com, je fotografija, posneta v dvorani državnega sveta, nastala med obiskom Aleša Ernecla pri predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču. Fotografija je v javnosti že dvignila prah.

V državnem svetu so za portal pojasnili, da Ernecl ni bil njihov gost. Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je ocenil, da je nedopustno, "da se javnost provocira z zlorabo inštitucije državnega sveta. Znano je, da je državni svet drugi dom parlamenta in prvi dom civilne družbe, demokratičnosti in pluralizma".

"Gospodu Erneclu in javnosti svetujem oz. bolje rečeno toplo priporočam nošenje oz. izobešanje slovenskih nacionalnih simbolov. Konec koncev bomo v tem mesecu praznovali svoj 30. rojstni dan in je za to najmanj 30 bolj pozitivnih in povezovalnih razlogov. Kot predsednik državnega sveta in osebno pa se od vsakršnega razkazovanja simbolov kolaboracije in totalitarizma odločno ograjujem," je še poudaril Kovšca.

"V skladu s hišnim redom mora biti vsakdo, ki pride v državni zbor, primerno oblečen. Vrednostne ocene v zvezi s tem so različne. Če mene vprašate, je bila takšna majica neprimerna, ni mi pa znano, kdo je tega gospoda spustil s takšno obleko v državni zbor," pa je provokacijo komentiral Zorčič.

Jelinčič, ki je v ponedeljek gostil Ernecla, pa je zadevo ocenil kot "bedasto provokacijo in iskanje pozornosti. Eni s Che Guevaro in rdečo zvezdo, drugi z Rupnikom. Oboje je bedasto".

Kot sicer povzema 24ur.com, je bil Leon Rupnik domobranski general, ki je leta 1944, ko se je že napovedoval nemški poraz, na stadionu za Bežigradom z dvignjeno desnico prisegel tretjemu rajhu in Adolfu Hitlerju. Po vojni je bil obsojen zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem, septembra 1946 so ga usmrtili pod Golovcem. Leta 2019 je vrhovno sodišče razveljavilo obsodbo Rupnika in zadevo vrnilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani v novo sojenje, ker tedanja sodba vojaškega sodišča v nekaterih točkah ni bila obrazložena. Okrožno sodišče pa je lahko zgolj ugotovilo, da nov postopek ni več mogoč, ker je Rupnik že mrtev, sojenje mrtvim pa ni mogoče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta