Predpraznična cepilna akcija: Minister poziva župane, naj organizirajo cepljenje na terenu

Zanimanja za cepljenje med tistimi, ki bi prišli po prvi odmerek, je že nekaj časa izredno malo, cepilni centri zdaj beležijo predvsem cepljenje s tretjim odmerkom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Še pred prazniki po občinah nekaj cepilnih akcij. Mogoče bo cepljenje s prvim, drugim ali tretjim odmerkom, ponekod bodo cepili tudi proti gripi. 

Andrej Petelinšek

Z dvema odmerkoma cepiva je cepljenih 55 odstotkov ljudi, med polnoletnimi je delež polno cepljenih 65-odstoten. Zanimanja za cepljenje med tistimi, ki bi prišli po prvi odmerek, je že nekaj časa izredno malo, cepilni centri zdaj beležijo predvsem cepljenje s tretjim odmerkom. Z dodatnim odmerkom je skupno cepljenih nekaj več kot 330.000 ljudi. V Mariboru so denimo v prvem tednu decembra s prvim odmerkom cepili 264 ljudi, z drugim 648, po tretji odmerek pa je prišlo 1616 oseb.

Da bi delež cepljenih pred prihajajočimi prazniki vendarle nekoliko povečali, zdravstveni minister Janez Poklukar predlaga, naj župani v sodelovanju z zdravstvenimi domovi v prihodnjih dneh organizirajo cepljenje na terenu. Tako bi lahko precepili še nekaj dodatnih odstotkov ljudi, ki se še niso cepili in kolebajo. Nekatere občine se za to zdaj še niso odločile, spet druge so že rezervirale termine, a večina ne pričakuje večjega odziva.

V Mariboru so za terensko cepljenje za zdaj le v občini Selnica ob Dravi

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca v Mariboru, ki je zadolžen za cepljenje v mestu in občasno organizira cepljenje tudi v okoliških občinah, je tokrat dobil poziv le iz Selnice ob Dravi, kjer bodo v torek, 14. decembra, med 16. in 19. uro proti covidu cepili v ambulanti dr. Franca Beigota. V tej občini je trenutno polno cepljenih 52,8 odstotka ljudi. "Večina bo verjetno prišla po tretji odmerek, a cepili bomo tudi tiste, ki bi želeli dobiti prvega ali drugega. Na voljo bosta cepivi Pfizer in Moderna," je dejal pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma Aleksander Jus in dodal, da če bo prišel poziv še iz kakšne občine, se bodo nanj odzvali. Kot pravi Jus bodo po ostalih občinah, če bo to potrebno, cepili po 20. decembru. Večjega interesa pa niti v Selnici ob Dravi ne pričakujejo, saj da se je zdaj cepila večina tistih, ki je to nameravala. "Organiziramo pa še testiranje, saj je tudi za to kar velik interes," je povedala županja Vlasta Krmelj.

V mariborskem zdravstvenem domu v Jezdarski 10 še vedno cepijo vsak dan od ponedeljka do petka med 8. in 19. uro, v soboto pa med 8. in 13. uro. Možno je predhodno naročilo za točen termin, predhodna najava pa ni obvezna.

Večjega odziva ne pričakujejo

Zdravstveni dom Dravograd se v sodelovanju z Občino Dravograd pripravlja na predpraznično cepljenje v lokalnih skupnostih. "Če bo interes, smo se dogovarjali, da bi cepljenje v lokalnih skupnostih izvedli 21. in 22. decembra, in sicer na način, da bi bili povsod eno ali dve uri. Termine bomo sporočili prek spletne strani ter socialnih in običajnih medijev," sporočajo iz ZD Dravograd. Kljub temu da bi radi cepljenje ljudem čim bolj približali, pa dobrega odziva ne pričakujejo. "Tovrstno akcijo smo že organizirali jeseni, odziv je bil slab. Ljudje se pred prazniki ne želijo cepiti zaradi morebitnih stranskih učinkov. Glede na to, da smo zelo majhen zdravstveni dom, imajo naši pacienti veliko možnosti, da se cepijo neposredno v naši ustanovi. Vedno se z veseljem prilagodimo in cepljenje organiziramo tudi izven običajnega urnika. Zaposleni v svoje delo vlagajo veliko energije in truda, da se pacientom prilagodijo." Tedensko se s prvo dozo cepi manj kot deset ljudi, sredi novembra je bilo veliko zanimanje za poživitveni odmerek, zdaj pa tudi zanj navala ni več. Čakalnih dob za cepljenje tako ni, so pa zdravstveni delavci že zelo izčrpani, saj da se pacienti velikokrat neprimerno obnašajo, žalijo osebje in izvajajo anticepilno promocijo.

Prejšnji četrtek se je minister za zdravje Janez Poklukar v Slovenj Gradcu srečal z nekaterimi koroškimi župani, predstavniki zdravstvenih domov, NIJZ, civilne zaščite in Rdečega križa. Predstavnica NIJZ za Koroško Neda Hudopisk je ob tem izrazila optimizem, saj je Koroška ena najbolje precepljenih regij. Precepljenost bi lahko bila višja od slovenskega povprečja tudi zaradi dejstva, da veliko Korošcev dela v sosednji Avstriji, kjer je potrdilo o cepljenju že skoraj nujno za opravljanje delovnih obveznosti. Dodala je, da se okužbe najbolj širijo med družinskimi člani, manj na delovnih mestih, v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, na zasebnih druženjih in podobno.

Alojz Benko, župan občine Trnovska vas: "Pri nas smo že nekajkrat domačine vabili na cepljenje, ki ga organiziramo skupaj z Zdravstvenim domom Ptuj. Posebnega zanimanja v preteklosti sicer ni bilo, a smo se odločili cepljenje ponoviti in tako bo v sredo, 15. decembra, v našem kulturnem domu spet organizirano cepljenje za vse, ki se za tak korak v preteklosti še niso odločili. Tokrat bo cepljenje potekalo med 7.30 in 8.30. Cepiti se bo mogoče tako proti covidu kot proti gripi in upam, da bodo naši ljudje to priložnost izkoristili." Istega dne med 16. in 18. uro bo cepljenje tudi v ambulanti zdravstvenega doma v Juršincih. V zdravstveni ambulanti v Žetalah bo cepljenje potekalo v petek, 17. decembra, med 12.30 in 13.30, v Kulturni dvorani Cirkulane pa bo cepljenje v ponedeljek, 20. decembra, med 14 in 15. uro. V ambulanti družinske medicine Videm pa cepljenje izvajajo vsako sredo in petek od 13. do 14. ure.

Vsaka občina po svoje

Na Celjskem so se zdravstveni domovi že od vsega začetka zelo različno lotili cepljenja po manjših občinah. Medtem ko nekateri zdravstveni domovi cepljenje redno, vsak teden, izvajajo na terenu po manjših, oddaljenih občinah ali vsaj v dislociranih zdravstvenih postajah, so se v celjskem zdravstvenem domu (edinem, ki so ga pohvalili vladni predstavniki, in sicer podpredsednik vlade in gospodarski minister Zdravko Počivalšek) tega lotili šele pred tremi tedni. Pa še to je šlo za izreden termin, ki ga bodo v prihodnjem tednu ponovili le zato, da takrat prvič cepljene osebe prejmejo še drugi odmerek.

Na Vranskem imajo zadeve povsem drugače urejene. Župan Franc Sušnik prizna, da so se sicer spomladi morali "na trdo" pogovarjati z žalskim zdravstvenim domom, vendar pa so tako le uspeli, da so že precej časa redna cepljenja tudi na Vranskem. "Pa saj to ni nikamor peljalo, da smo mi 80-letnike vozili v Žalec. Sploh, ker cepljenje pa spet ni neka taka znanost," pravi Sušnik. Podatki o številu precepljenih občanov Vransko uvrščajo v sam vrh tudi zato, ker so se njihove splošne zdravnice, ki delajo v Zdravstveni postaji Vransko, zelo zavzele. "Cepijo v svojih ambulantah, pa tudi domov hodijo ljudi cepit," opisuje Sušnik. Za vse nenaročene pa cepljenje izvajajo vsak četrtek med 12. in 14. uro. "Če je treba, podaljšamo tudi do večera."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta