Prahu niso dvignile podražitve, ampak popusti, inšpektorji že na terenu. "Taka ravnanja so za kmete ponižujoča"

Vida Božičko Vida Božičko
20.01.2022 17:40

Hkrati z vse glasnejšimi napovedmi živilske industrije, da bodo kmalu sledile podražitve hrane, se v trgovinah dogajajo tudi akcije. Zadnja je kmete dvignila na noge.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Veliko znižanje cene izdelka z oznako Izbrana kakovost Slovenija razburilo kmete

Sašo Bizjak

Primarni pridelovalci in živilska industrija že nekaj mesecev opozarjajo, da bodo zaradi podražitve energentov, dražjega dela in logistike višje cene hrane kmalu občutili tudi kupci. Letos naj bi se najbolj podražilo meso. V Celjskih mesninah in Panviti denimo so že pred časom omenjali, da bi se cene njihovih izdelkov lahko dvignile za 15 odstotkov. Napovedi ekonomistov pa gredo v smeri, da bo povprečno gospodinjstvo do konca leta za hrano odštelo okoli pet odstotkov več, kar znaša približno 150 evrov na leto.

Trgovci trdijo, da zaradi znižanj kmetje ne dobijo manj

V času, ko večina pričakuje podražitve, pa sta dva trgovca (Tuš in Spar) poskrbela za presenečenje v drugo smer. V aktualnem katalogu je prvi goveje stegno pocenil za 50 odstotkov, drugi pa za 29. V obeh primerih je to meso s certifikatom Izbrana kakovost Slovenija, kar pomeni, da gre za višjo kakovost, saj ima tak izdelek zagotovilo, da je bila žival skotena, vzrejena, zaklana in pakirana v Sloveniji. Ker gre za takšen izdelek, so kmetje še toliko bolj ogorčeni, saj cena, ki jo oglašujejo zdaj, ne pokriva niti proizvodnih stroškov. Kakšna bi bila realna cena mesa na policah, je sicer težko oceniti, saj ni znano, kolikšni sta marža trgovcev in cena vmesnih členov. Če pa bi upoštevali okvirno odkupno ceno pri kmetu, je ta približno štiri evre za kilogram govejega mesa. Ta cena je sicer v primerjavi z drugimi evropskimi državami med nižjimi. Povprečje EU je okoli 4,5 evra za kilogram. Cena za kilogram govejega stegna v Tuševi trgovini zdaj znaša 6,34 evra, v Sparu pa 8,99 evra.

"Omenjena cena je znižana na naš račun in ne vpliva na rejčevo odkupno ceno. Menimo, da je naša naloga, da posebej v času podražitev skrbimo za to, da imajo kupci na voljo čim bolj ugodne cene, zato smo sprejeli to poslovno odločitev in se odpovedali delu zaslužka. Akcija cenejšega govejega mesa Izbrana kakovost Slovenija je nastala v dogovoru s slovenskimi dobavitelji z namenom pospeševanja prodaje slovenskega mesa in hkrati ocenjujemo, da cena izdelka glede na aktivnosti na trgu ustreza," so pojasnili v podjetju Spar Slovenija. Iz Tuša pa so sporočili, da je "cena, ki smo jo ponudili kupcu, rezultat naše strateške odločitve vlaganja v kupca in nikakor ne spreminja naših odnosov z dobavitelji".

Brez spodnjih meja

Na drugi strani kmetje vztrajajo, da gre za nepošteno prakso. "Taka ravnanja so za kmete ponižujoča. Izdelki z oznako Izbrana kakovost so izdelki višje kakovosti, to, kar počnejo trgovci, pa je zloraba tega imena," je prepričan predsednik kmetijskega sindikata Anton Medved. "Če lahko trgovci to storijo v času, ko trgovinska zbornica, podjetja in klavnice govorijo o podražitvah, potem si lahko mislimo, kolikšno cenovno rezervo imajo trgovci. Trgovina je v Sloveniji še vedno v veliko boljšem položaju od vseh ostalih. Treba ji bo pristriči peruti," nadaljuje. V sindikatu so zato na kmetijsko ministrstvo že poslali poziv, da naj v dokumentih o Izbrani kakovosti dodajo dopis, da se ti izdelki ne smejo prodajati po znižanih cenah.

A tak poziv je že zdaj obsojen na neuspeh. Ministrstvo namreč ne sme korigirati cen. "Cenovnih strategij v dokumentih o Izbrani kakovosti Slovenija ni niti jih ne sme biti. To je prepovedano, tukaj je namreč pomembna tudi zakonodaja o varovanju konkurence," pojasnjuje agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Ob tem pa dodaja, da pri teh izdelkih gre za zavezo, po kateri bi vsi deležniki morali razumeti, da je to bolj kakovostna hrana, pri kateri ne iščemo najnižjih cen. "Oblikovanje maloprodajnih cen je na žalost avtonomna odločitev trgovcev." A se tako visoko znižanje Kuharju zdi vsaj nenavadno, če že ne provokativno. "Verjetno je to povezano z našo obsedenostjo z znižanji, a s takimi akcijami se izgublja občutek, kaj je sploh še realna cena hrane. Izgubljamo občutek, da še obstaja naravni cenovni minimum. Kot kupci pričakujemo, da se cene lahko spustijo do ničle. Pri znižanju cen izdelkov Izbrana kakovost Slovenija pa gre hkrati za zelo nekonstruktivno prakso, ki maje ugled nacionalnega porekla."

Inšpektorji so na terenu

Tudi pristojnega ministra Jožeta Podgorška so tako velika znižanja presenetila. Ministrstvo je za projekt in promocijo izdelkov Izbrana kakovost Slovenija namenilo milijone, zato je tako znižanje cen zanj še bolj nerazumljivo. "Obžalujemo tako visoke akcije, ki dajejo vtis, da se lahko hrana proizvede po tako nizkih cenah," je dejal Podgoršek. Nižje cene so zbudile tudi dvome o kvaliteti in poreklu izdelka. Številni se sprašujejo, ali je to meso sploh slovensko in ali je morda slabše kvalitete. Uprava za varno hrano je zato na teren poslala inšpektorje in v nekaj dneh bo znano, ali je sledljivost jasna. Minister verjame, da tu ne bodo našli napak. "Stanje na tem področju se izboljšuje. Lani smo nepravilnosti zasledili le v desetih odstotkih. V nekaterih primerih celo le zaradi označevanja in ne zavajanja." Ali to pomeni, da v primeru jasne in prave sledljivosti ne bo mogoče ukrepati? "Trgovina lahko s kupljenim blagom dela karkoli. Lahko dela velike akcije. Nad tem ministrstvo nima ne kontrole ne pristojnosti," nadaljuje minister. Za zdaj sicer še ne vemo, ali je šlo v tem konkretnem primeru za pritiske trgovcev na živilska podjetja in kmete ali je morda bil sklenjen dogovor. "To, kar vemo, je bilo narejeno zakonito. Vprašanje pa je, ali je bilo korektno, sploh zato, ker naš resor namenja denar za promocijo teh izdelkov," je še pripomnil. Če je šlo za nepoštene pritiske ali celo izsiljevanje, pa bosta raziskala varuh odnosa v preskrbi s hrano in agencija za varstvo konkurence.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta