(POZIV) Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič: Dovolj nam je vašega zavajanja! Od RTVS zahteva opravičilo in odstope

DR
22.04.2022 10:22

Predsednik stranke DeSUS pojasnuje, zakaj se je udeležil sinočnjega zadnjega predvolilnega soočenja na TV Slovenija in zakaj ga je predčasno zapustil. Za RTVS ima nekaj urgentnih zahtev. Izjavo v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adrian Pregelj/RTVS

"Odgovorna urednica UPE Informativni program ga. Jadranka Rebernik me je pisno  povabila v oddajo VOLITVE 2022, Slovenija zdaj, ki je bila na sporedu 21. 4. 2022. Ker ni navedla temeljnih točk, o katerih bo govor v soočanju predsednikov strank, ki jih je vabila v oddajo, sem pisno zaprosil za pojasnilo o vsebinskih točkah. Nisem ga dočakal, sem se pa oddaje udeležil, ker sem ocenil, da mora biti populacija starejših, ki jo naša stranka zagovarja in ščiti njene vitalne interese, v zadnjem predvolilnem soočanju prek predsednika stranke DeSUS prisotna. 

Kot sem zapisal, ni bilo pojasnila o vsebinskih temah in slutil sem, da bo oddaja namenjena obračunu, po anketah sodeč vodilnih strank za relativno zmago na nedeljskih volitvah. 

Oddaja je bila sramota za RTV SLO, nedemokratično vodena, večino razpoložljivega časa je bilo namenjeno strankam koalicije. Ostali sodelujoči smo bili statisti, kulisa "demokratičnega duha", ki naj bi vladal v javni TV-hiši. V uri in pol sem dobil slabe štiri minute časa za vprašanja, ki niso zahtevala opredelitve stranke za delo po volitvah. In izrečen ukor, ker nisem posredoval zahtevane dohodninske napovedi. 

Oddaja je bila katastrofalno vodena, brez resnega pristopa predstaviti volivcem program strank, kar bi prispevalo k odločitvi, koga voliti. Opcija razvojih ciljev in premagovanja krize - gospodarske, finančne, zdravstvene, prehranske,  energetske ..., ki je tik pred vrati, ni bilo mogoče govoriti.

Predsednika DeSUS je zmotilo tudi privatiziranje zagovarjanja upokojenskih pravic. To očita predsednicama SAB Alenki Bratušek in sinoči odsotni Aleksandri Pivec (Naša dežela). 
Adrian Pregelj/RTVS

Zato sem se med oddajo v določenem trenutku spontano odločil, da jo zapustim pred njenim koncem. Ker pa sem bil izzvan glede dohodninske napovedi, sem ostal, ker sem želel gledalcem pojasniti, da nimam nikakršnih zadržkov le-to predstaviti. Nekaj časa je preteklo, da sem lahko vskočil s pojasnilom. Sem neprofesionalni predsednik stranke, ne dobivam nobenih dohodkov v stranki, vse vožnje za stranko opravim z lastnim avtomobilom in gorivo plačujem s svojim denarjem. Nisem nikomur dolžan polagati računov in pošiljati kopij davčne napovedi za leta nazaj, kot je bila zahteva. Moje delo, ki ga opravljam z vso resnostjo in mi ne dopušča prostega časa, je transparentno in o njem so obveščeni organi stranke. Zpiz in finančni organi razpolagajo z mojimi letnimi prejemki in v oddaji sem vodstvu RTV SLO dal dovoljenje, da pogledajo v moje prihodke. Ne bom pa zbiral dokumentacije in je izročil ne vem komu v RTV-hiši, kot tudi nekaterim drugim, ki v tem času v 'interesu javnosti' zahtevajo polaganje osebnih računov. Zato obstajajo v državi pristojne inštitucije, ki imajo pooblastila kontrole in nadzora. Javnost morajo obvestiti, tudi preko organov pregona, o najmanjšem sumu prevare ali drugega kaznivega dejanja v osebno korist ali dejanja proti državi in državljanom. 

Sam sem v stranki samo prvi med enakimi, stranka kot organizacija poštenih in pokončnih ljudi pa ima od lanskega junijskega volilnega kongresa do prevar, korupcije  in klientelizma ničelno toleranco. Na to sem ponosen, na tej osnovi smo nekaterim  članom rekli nasvidenje, drugim pa zaprli vrata pred vstopom.  

Ljubo Jasnič
Robert Balen

Moja odločna reakcija v oddaji proti izjavam predstavnika stranke Naša dežela in predsednice SAB o njihovi skrbi za upokojence se je nanašala na zlaganost in aktivnosti prevzema občinskih odborov stranke DeSUS na terenu. Prvi si lastijo nasledstvo dela naše stranke, čeprav jo je njihova predsednica celo vodila, kot da smo na razprodaji, drugim pa dišijo nepremičnine in trdna krajevna organiziranost, ki jo je stranka gradila 30 let.  

Mnogim je bilo in je še v interesu pokopati našo stranko do volitev in za to ne izbirajo sredstev, vesel sem, da so se opekli v svojih namerah. Stranka DeSUS gre v nedeljo na volitve kot dejanska parlamentarna stranka. 

Uvod je potreben zato, da bodo, člani stranke ter volivke in volivci razumeli moje dejanje odhoda iz oddaje VOLITVE 2022. Če sem koga užalil zaradi tega, ker je preprosto pričakoval boj za glasove, na osnovi  enakopravnega soočanja mnenj, se opravičujem.  

Zaradi navedenega zahtevamo javno opravičilo vodstva RTV SLO: 

• sodelujočim političnim strankam na soočanju, ki je bilo vse prej kot to, 

• gledalkam in gledalcem, ki so pričakovali resnost in vsebinsko soočanje predsednikov strank dva dni pred volitvami na javni RTV, ki mesečno prejema denar nas davkoplačevalcev za delo in poslanstvo, ki ji ga nalaga  zakon,

in 

• odstop voditelja oddaje g. Igorja Pirkoviča, 

• odstop odgovorne urednica UPE Informativni program ga. Jadranke  Rebernik, 

• odstop vodstva RTV SLO na čelu z g. Andrejem Grahom Whatmoughom in politično nastavljenega programskega sveta s predsednikom dr.  Petrom Gregorčičem. 

Dovolj nam je sprenevedanja in da nas vodstvo RTV SLO postavlja v aktivne statiste slabo pripravljenih in zlaganih demokratičnih oddaj.  

Dovolj nam je vašega zavajanja gledalk in gledalcev! 

Prebivalci Slovenije si zaslužimo poštene, kritične in politično nepristranske medije." 

Ljubo Jasnič, predsednik DeSUS

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta