Povpraševanje v agencijah na nivoju sanjskega leta 2019: Rezervacije že decembra, za križarjenje je že prepozno

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
18.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Prvomajski prazniki se nezadržno bližajo in z njimi tudi številna potovanja, za katera se Slovenci vsakoletno množično odločajo. Na turističnih agencijah Sonček, Palma in Relax so pojasnili, kakšni so letošnji trendi, kam Slovenci najraje potujejo, koliko kapacitet je že zapolnjenih, pa tudi, kdo pravzaprav potuje z agencijami.

Vse kaže, da so covidni časi za nami tudi kar se tiče potovanj. Na turistični agenciji Sonček navdušeno povedo, da je letos končno nastopila sezona, ki je po letu 2019 znova takšna, kot so si jo želeli. Turistični tokovi spet tečejo predvidljivo in ljudje so željni potovanj. Tudi prvomajska potovanja se že lepo polnijo. "Največ povpraševanja tistih, ki bodo počitnikovali ob morju ali v termah, pričakujemo v začetku aprila, s tem da se tisti, ki se odločajo za daljša potovanja, odločajo že zdaj, tisti, ki pa bi želeli na križarjenja, pa so skoraj že prepozni. Rečemo lahko torej, da je povpraševanje večje kot pretekla tri leta, primerljivo s 'sanjskim letom' 2019."

Kar se tiče destinacij, se v tem času srečujejo z najširšo paleto vseh potovanj. Prednjačijo kratki oddihi ob morju in avtobusna oziroma letalska vodena potovanja. "Ker še ni prevroče, je to idealen čas za odkrivanje novih destinacij, narava vzbrsti, utrip po mestih je večji. To je tudi še zadnji čas za obisk destinacij, ki so poleti prevroče, na primer priljubljenega Dubaja, še vedno pa je marsikje omogočeno tudi smučanje – tako da imamo res zelo raznolika povpraševanja," pojasnijo in ob tem spomnijo, da se inflacija pozna na vseh segmentih življenja, tudi na potovanjih. Ocenjujejo, da so cene višje za približno 10 odstotkov.

Mladi pridejo le po letalsko vozovnico

Ob množičnem povpraševanju za potovanja se poraja tudi vprašanje, kdo so tisti, ki se v časih, ko je s pomočjo spleta vse na dlani, še odločajo, da potujejo s turističnimi agencijami. Na Sončku odgovarjajo, da se potniki najpogosteje obrnejo na agencijo, ko dobijo družino. "Varnost in dobri nasveti glede pravilne izbire destinacije in nastanitve pretehtajo nad najugodnejšimi spletnimi ponudbami in potovanji po trenutnem navdihu," pravijo. Razen družin pa so njihovi potniki tudi starejši pari, mladoporočenci, skupine … Mladi pa medtem pogosto pridejo k njim le po letalsko vozovnico in hotel za prvih nekaj noči, potem pa pogosto nadaljujejo po svoje. "Dobro poučeni potniki pa vselej preverijo cene tako pri hotelirju kot v agenciji in pogosto ugotovijo, da je ponudba pri agenciji zaradi zakupljenih kapacitet ugodnejša. Zato so naši potniki tudi mlajše generacije."

Tudi na turistični Agenciji Palma potrdijo, da z njimi potujejo vse starostne skupine, ki pa imajo različna pričakovanja. Denimo družine imajo svoje želje in se rade odpravijo na počitnice, kjer je vse prilagojeno otrokom. Med družinami sta priljubljena tako Jadran kot Mediteran. Na drugi strani se mladi pari radi odločijo za "city break" in se z njimi odpravijo na raziskovanje priljubljenih evropskih prestopnic ali daljša potovanja. Mladi generaciji pripravljajo tudi individualne ponudbe, kjer se popolnoma prilagodijo njihovim željam. "Najbolj aktivna je vsekakor 'silver' generacija, kot radi imenujemo goste v zrelejšem obdobju življenja. Takšni gostje so izjemno potovalno motivirani in željni novih potovalnih doživetij. To je tudi generacija, ki v svoji mladosti ni imela možnosti potovati, vsaj ne v takšni meri, kot je to danes."

Otvoritev prvega maja že v času velike noči

Nazaj k prvomajskim počitnicam. Tudi na Palmi pravijo, da je zanimanje ogromno, letošnje rezervacije so se pričele že v decembru, ko so na voljo tudi najvišji popusti po "first minute" cenah. Enaka opažanja beležijo pri poletnih rezervacijah. "Veseli smo, da se je vse skupaj znormaliziralo in da rezervacije že lahko primerjamo z letom 2019."

Otvoritev prvega maja bodo pri agenciji Palma letos pričeli že v času velike noči, ko se s čarterskim poletom odpravljajo v Severno Španijo. Predprvomajski tempo bodo nadaljevali s čarter poletom iz Ljubljane na Madeiro, ki je v zadnjih letih postala prava uspešnica med njihovimi potniki. Za prvomajske počitnice ponujajo osem čarterskih poletov na različne destinacije: Španija, Portugalska, Malta, Nizozemska, Islandija, Jordanija, Turčija in Egipt. Odpravljajo se tudi na raziskovanje evropskih prestolnic, med gosti so priljubljena tudi daljša potovanja, tako da se letos odpravljajo v Dubaj, Maroko, Oman in Jordanijo tudi v kombinaciji z Izraelom. Na sporedu so še Tajska, Kostarika in Panama, pa Maldivi, Sejšeli, Mehika … Kot posebno poglavje opišejo križarjenja, ki so med Slovenci zelo prilljubljena.

Tudi na turistični agenciji Relax potrdijo, da se rezervacije približujejo letu 2019. Destinacije, ki so med Slovenci najbolj priljubljene, so kratki termini, ki jih radi preživijo v Hrvaški Istri in na Kvernerju. Kot priljubljene naštevajo hotele z notranjimi bazeni. "Posebej dobro nam gredo Relaxovi tematski klubi." Priljubljene so tudi slovenske terme in slovenska obala. Kot novost med potovanji letos izpostavljajo Dubaj in Zanzibar - gostje se lahko odločijo za obe destinaciji hkrati ali za vsako posebej. Veliko zanimanja je tudi za Oman. Pa inflacija? Potovanja so se podražila za približno 8-15 odstotkov pojasnijo, a to za zdaj ne vpliva na povpraševanje gostov. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?