Potrjenih 509 novih okužb, v bolnišnicah prek 100 bolnikov s covidom-19. V ponedeljek začetek preoblikovanja semaforja ukrepov

A.L., STA, M.R.
26.08.2021 10:01
V sredo so ob 2932 PCR-testih potrdili 509 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil 17,3-odstoten. Število covidnih bolnikov v bolnišnicah je naraslo z 89 na 105.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Prvič po 20. juniju je število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, preseglo sto. Kot je vlada objavila na Twitterju, se v bolnišnicah zdravi 105 covidnih bolnikov, kar je 16 več kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebuje 18 bolnikov, včeraj 19. V sredo je umrl en bolnik s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 363, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 199, tako da je država tik pred vstopom v rdečo fazo epidemije.

Za prehod v rdečo fazo po evropskem semaforju mora 14-dnevna pojavnost koronavirusa na 100.000 prebivalcev v neki državi znašati več kot 200. V primerjavi s predhodnim dnem se je sicer 14-dnevna pojavnost v Sloveniji povečala za 12, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa za 18.

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 4275 aktivnih okužb, kar je 260 več kot dan prej.

V sredo so opravili tudi 19.783 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Vlada naj bi danes pretresala epidemiološke razmere, a je pričakovati, da bo v glavnini ukrepe podaljšala. Svetovalna skupina za covid-19, ki jo vodi Mateja Logar, v tem tednu predlaga, da se ohranijo do sedaj veljavna priporočila. Če se bo epidemiološka slika še slabšala, pa bodo predlagali, da bi se sistem PCT razširil, pogostost testiranja pa povečala, je napovedala Logarjeva. V ponedeljek bodo po njenih besedah začeli tudi s preoblikovanjem semaforja ukrepov. Ob ostalih dejavnikih bo glavni zasedenost bolniških postelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta