(PORTRET TEDNA) Aleksandra Pivec: Raje v visokih petah kot v gumijastih škornjih

Darja Kocbek Uroš Esih
01.08.2020 05:00

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je skoraj najzvestejši član Janševega vladnega kabineta, a morda najbolj ogrožen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Že takoj, ko je pred dvema letoma v državnem zboru na političnem parketu neznana kandidatka stranke Desus predstavila svoj program, je bilo jasno, da Aleksandra Pivec na položaju ministrice za kmetijstvo ne bo zaorala novih brazd. Da bo vsaki od številnih interesnih skupin po receptu svojih predhodnikov s prijaznimi besedami, ki jih želijo slišati, ponudila toliko, da se jim ne bo izplačal upor, je lani potrdila s strategijo za razvoj slovenskega kmetijstva, pridelave hrane in razvoja podeželja po letu 2021.
Toda ko govori o pomenu pridelave domače kakovostne hrane, pomenu ohranjanja poseljenosti podeželja, pozabi, da za to potrebujemo kakovostno rodovitno zemljo. Te imamo v Sloveniji že zaradi geografskih značilnosti malo, v zadnjih desetletjih pa naglo izginja tudi zaradi pozidave. V zadnjih 30 letih na dan v povprečju pozidamo pet hektarov rodovitne zemlje. Z državnimi koronskimi infrastrukturnimi in občinskimi projekti se bo ta trend nadaljeval, čeprav je Slovenija z 851 kvadratnimi metri njiv na prebivalca že zdaj krepko pod povprečjem EU, ki znaša 2500 kvadratnih metrov, preživetveni standard za države pa je organizacija OECD postavila pri 2000 kvadratnih metrih.

Včasih zgrabi tudi za lopato, a bolje se počuti za računalnikom.
Rozmari Petek

Pod Janševim patronatom

Zdaj bi temeljne korake v tej smeri lahko naredila, saj je letos, 19. januarja je bilo to, ko je dolgoletni, za nekatere legendarni predsednik Desusa Karl Erjavec povesil glavo, postala vplivna politična akterka. Kot novinka brez omembe vredne politične kilometrine na domačem političnem parketu ga je v tekmi za vodenje upokojenske stranke suvereno premagala s 145 glasovi proti 80. Delegatska večina na kongresu stranke pod vplivom uglednih imen se je tako odločila verjetno s skrito računico, da bodo svoje politične interese v stranki in v slovenski politiki lažje uresničevali z neizkušeno Pivčevo.

Posnetek s Krasa, ki buri duhove. 
Vinakras

Izjave, naučene na pamet

Potem ko je izvršni odbor stranke prejšnji teden izrekel polno podporo predsednici stranke, bo njena naslednja pomembna bitka avgusta. Takrat namerava predsednik sveta stranke minister za zdravje Tomaž Gantar sklicati svet stranke, ki za razliko od izvršnega odbora odloča o vseh ključnih politično-strateških odločitvah stranke. Tudi o vprašanju nezaupnice Pivčevi in vprašanju morebitnega odhoda stranke iz koalicije, čemur Pivčeva ni naklonjena. Kajti predsednik vlade Janez Janša je zaradi obstoja in trdnosti svoje vlade zelo pokroviteljski do nje, mnogo bolj kot do stranke Desus. Poleg afere SRIPT, ki še ni doživela epiloga, jo je glede poslovno-zasebne prenočitve s sinovoma odločno zavaroval tudi v zadevi Vinakras. Toda na dan prihajajo nove sporne zadeve, nazadnje prenočevanje v hotelu v Izoli na stroške izolske občine.
Ena od stalnic v sicer precej kratki politični karieri Aleksandre Pivec je, da je kot predsednica hitro prišla navzkriž s svojimi podporniki ali pa je z njimi celo obračunala. Začela je kot državna sekretarka na ministrstvu za Slovence po svetu pod Gorazdom Žmavcem. Potem se je postavila po robu Erjavcu, pa tudi Marjanu Šarcu, ki je podpiral njeno pot na vrh Desusa. Pred kratkim je obračunala z generalno sekretarko stranke Nino Stankovič, glavno operativko pri njenem prevzemu stranke. Zdaj pa postaja vse bolj očitno, da se pripravlja še na obračun s podpredsednikom stranke Tomažem Gantarjem.
"Desus je stranka dialoga, povezovanja, strpnosti in tolerantnih odnosov v družbi, sploh pa med generacijami, vse to pričakujemo tudi od drugih političnih strank," je februarja, pred oblikovanjem Janševe vlade, Pivčeva povedala za Večer. Kakšna je teža njenih političnih izjav, ki se jih večinoma nauči na pamet, pa najbolje pokaže njihovo soočenje z realnostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta