Ponoči šibka potresna sunka v bližini Brežic, tudi Hrvaška se še ni umirila

K. Š., STA
01.01.2021 07:20
Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 1.43 in nato še ob 2. uri zabeležili zmeren potresni sunek, z magnitudama 1,4 in 1,3.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Petrinja.
Andrej Petelinšek

Žarišče potresov je bilo 85 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Brežic.

Intenziteta potresov v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, čutili pa so ju posamezni prebivalci Brežic in Dobove, so sporočili iz urada za seizmologijo pri Agenciji RS za okolje.

Andrej Petelinsek

Na Hrvaškem še ni mirno 

Območje v okolici Petrinje in Siska, ki ju je v torek prizadel rušilni potres, sta zgodaj davi stresla še dva potresna sunka z magnitudama 3,2 in 3,1, kažejo podatki Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC). Danes je na terenu tisoč pripadnikov civilne zaščite, policije in vojske, ki pomagajo prebivalstvu in odstranjujejo ruševine.

Žarišče današnjega potresa, ki je imel magnitudo 3,2, je bilo 12 kilometrov jugozahodno od Petrinje. Območje je stresel ob 4.52. Drugi z magnitudo 3,1 pa se je zgodil ob 6.37, žarišče je imel 19 kilometrov jugozahodno od Siska. Tla se tako po torkovem rušilnem potresu, ki je Petrinjo in okolico prizadel z magnitudo 6,2, še naprej tresejo. Do četrtka so zabeležili 265 potresov z magnitudo nad 1,0, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Profesor na zagrebški fakulteti za gradbeništvo in koordinator na hrvaškem centru za potresno inženirstvo Josip Atalić je pojasnil, da je prizadeto območje še vedno potresno aktivno. Vendar pa ni razlogov za paniko, temveč se je treba navaditi in se obnašati temu primerno.

Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta