(POLITIKA) Kdaj Aleš Cantarutti zapušča Zdravka Počivalška? In kakšni so razlogi?

Desna roka ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, državni sekretar se po neuradnih virih v kratkem poslavlja s položaja. Še en odhod iz prvih vrst SMC je vseeno drugačen od nedavnih odhodov poslancev Janija Möderndorferja in predvsem Gregorja Židana

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ime Cantaruttijevega naslednika oziroma naslednice bo minister Zdravko Počivalšek sporočil kmalu.  
Sašo Bizjak

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, vse zadnje mandate tesen sodelavec ministra Zdravka Počivalška, naj bi bil odhajal s položaja v kratkem.

Aleš Cantarutti 
Andrej Petelinšek

Državni sekretar trenutno na dopustu

Odločitev naj bi bil že sprejel. Na ministrstvu, ki se je znašlo pod plazom očitkov v času koronakrize zaradi poslov z zaščitno opremo in ventilatorji, obenem pa je v globoki krizi tudi stranka SMC, včeraj na naša vprašanja v zvezi z neuradnimi informacijami, potrjenimi iz več virov, niso odgovorili. Prav tako je bil nedosegljiv Cantarutti, ki naj bi bil na dopustu do sredine meseca in odsoten.

Skupaj z ministrom tudi v zadnji aferi 

Odhod Cantaruttija, desne roke Zdravka Počivalška v vseh njegovih mandatih na čelu resorja, pod Mirom Cerarjem, Marjanom Šarcem in Janezom Janšo, za gospodarskega ministra ni dobra novica, a tudi posebno presenečenje ne. Več neuradnih informacij o tem je v zadnjem obdobju prišlo do nas. Cantarutti, sicer iz kvote SMC, sodi poleg Počivalška v prvo vrsto funkcionarjev na ministrstvu, bil je eden ključnih operativcev pri večjih investicijah in projektih v resorju, denimo tudi ob prihodu multinacionalke Magna in širitvi Yaskawe, bil je tudi v številnih gospodarskih delegacijah v tujini, večkrat je nastopal tudi v vlogi pojasnjevalca, komunikatorja odločitev ministrstva.

Aleč Cantarutti še nedavno na Podimu (drugi z leve) 
Marko Pigac

Odšel naj bi bil v gospodarstvo

Odhoda Cantaruttija, ki sicer še ni uradno potrjen, po neuradnih virih ne gre enačiti z nedavnima slovesoma poslancev Janija Möderndorferja in Gregorja Židana, ki sta se z nekdaj vladajočo stranko razšla pred kratkim. Predvsem ne Židana, ki se s SMC ni poslovil v prijateljskih odnosih, predvsem pa ne dogovorno. Cantarutti je o odhodu iz politike razmišljal že dlje časa, nazadnje pred imenovanjem nove, tretje Janševe vlade, a naj bi ga Počivalšek tedaj še nekako uspel pregovoriti. V ozadju naj ne bi bilo kakšnega večjega spora, razpok z ministrom, prvakom SMC, prav tako naj bi slednjega še spremljal ob interpelaciji v državnem zboru, v znak podpore, da stoji za njim tudi v (naj)težjih trenutkih. Gotovo pa je, da se je položaj za posadko SMC, ki vodi gospodarsko ministrstvo, tudi za Cantaruttija, z afero zaščitna oprema še otežil in poslabšal. Cantarutti naj bi se iz politike preselil v gospodarstvo, neuradno v eno energetskih podjetij.

Janez Janša po Tarči ni branil Počivalška. Do torka zahteva poročilo ministrstev. Zdaj tudi Dejan Židan meni, da si vlada zasluži interpelacijo. 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta