Politico o Janševem pismu voditeljem EU: Maršal Tweeto piše pismo ...

M.R.
18.11.2020 08:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med naslovniki Janševega pisma je tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
Reuters

Pismo predsednika slovenske vlade Janeza Janše voditeljem članic Evropske unije, v katerem jih želi prepričati, naj odstopijo od pogojevanja pomoči za spopadanje s posledicami epidemije s spoštovanjem vladavine prava, so komentirali v evropski izdaji časnika Politico. "Maršal Tweeto piše pismo: Slovenski premier Janez Janša je svojim kolegom voditeljem EU poslal dve znameniti strani," so zapisali. 

Nato povzemajo njegove besede: "Današnja EU je kot konvoj ladij, ki plujejo na razburkanem morju. Pred konvojem naših ladij, ki se imenuje EU, pa so čeri in ledene gore. Veliko je izzivov, ki jih lahko premagamo, vendar le, če spoštujemo enoglasen dogovor, ki določa smer našega potovanja." 

Avtorja Politicovega playbooka Florian Eder in Zoya Sheftalovich sta se spotaknila ob uporabljene metafore, ki jih je Janša uporabil v pismu. Izpostavila sta primerjavo: "Zanikanje našega zgodovinskega dogovora na julijskem vrhu je kot prepir glede menija na ladji, ki pluje proti ledeni gori." 

Politico se nato vpraša, kaj pa če drugi voditelji ne bodo sledili tako "dragocenemu nasvetu". In takoj ponudi Janšev odgovor: "V nasprotnem primeru lahko le čakamo, da bo naslednja ladja zapustila konvoj." 

Na koncu pa so v Politicu zapisali: "Dobro jutro. Slovenija bo v drugi polovici 2021 predsedovala Svetu EU." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta