Poletje razprodano od Ankarana do Cavtata. Katere destinacije so med slovenskimi turisti najbolj priljubljene in kam ne smejo potovati

Damijan Toplak Damijan Toplak
09.08.2021 02:00
Turizem in koronavirus: To poletje želijo vsi potovati. V turističnih agencijah si želijo le, da se hoteli jeseni ne bi spet zapirali. Kako pa so pripravljeni na pogoj PCT oziroma kako vpliva na potovanja?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Hrvaškem je trenutno 125.000 Slovencev, s čimer so za Nemci drugi najštevilnejši med tujimi gosti. 
Sašo Bizjak

Medtem ko Slovenija po evropskih merilih glede epidemije covida-19 počasi drsi iz zelene faze v oranžno, je v avgustovskem času vrhunca turistične sezone med slovenskimi popotniki zelo pomembno vprašanje, kako lahko kot turisti in tudi v drugih primerih v času epidemije prehajajo državne meje. Prav posebna je situacija glede odhoda v ZDA, kjer še iz časov nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa velja za državljane EU praktično prepoved nenujnih obiskov, a pod administracijo predsednika Joeja Bidna se napovedujejo spremembe.

​Evropska unija je po drugi strani za ameriške državljane že sredi junija olajšala prihod v EU, saj želi s tem dodatno okrepiti že tako zaradi poldrugega leta trajajoče epidemije prizadet evropski turizem. Znotraj EU pa je za njene državljane, torej tudi slovenske, olajšan prestop meja z digitalnim covidnim potrdilom.

​Priložnost za velika mesta in manj znane kraje

Nataša Jeza Kotnik iz mariborske turistične agencije Sonček pove, da ob sicer zelo zaželeni Sloveniji pri tujih destinacijah med slovenskimi gosti po pričakovanjih prednjačijo Hrvaška in grški otoki. "Tekom poletja so se potniki večinoma že navadili na PCT-pogoje za prehajanje državnih meja. To poteka bolj ali manj nemoteno, razen že prejšnja leta običajnih zastojev na meji s Hrvaško. Obisk poslovalnic naše agencije je tudi v avgustu velik. Svoje je naredilo dejstvo, da smo letos začeli beležiti večino rezervacij šele v maju in je še veliko ljudi brez rezervacije glavnih počitnic, razlog za večji obisk pa so tudi novi turistični boni, ki jih želijo državljani čim prej izkoristiti," ugotavlja Jeza Kotnikova.

"Žal pa se soočamo z dejstvom, da je v avgustu Jadran praktično razprodan od Ankarana do Cavtata. Naši sodelavci vlagajo velik napor v to, da gostom najdejo še kakšno prosto sobo ali apartma. Tudi v Sloveniji so najbolj zaželene destinacije že kar nekaj časa polne. Do svoje priložnosti torej prihajajo velika mesta in manj znani kraji v Sloveniji, ki pa goste praviloma zelo pozitivno presenetijo. V turističnih agencijah si želimo le, da se hoteli jeseni ne bi spet zapirali in da bi naše delo potekalo nemoteno. Jasno je, da si ljudje želijo potovanj in počitnic, ne glede na PCT-pogoje, za katere morajo poskrbeti," meni Nataša Jeza Kotnik.

Na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško so bile tudi ta konec tedna nekoliko daljše čakalne dobe.
Andrej Petelinšek

​Najbolj sproščeni precepljeni in preboleli

V turistični agenciji Palma s sedežem v Celju pojasnijo, da na meji s Hrvaško, ki je za večino slovenskih državljanov še vedno prvi in najbolj pogost počitniški cilj, velja pogoj PCT. Za vstop na Hrvaško in izstop je dovolj, če ste cepljeni, preboleli ali testirani s hitrim antigenskim testom (ne sme biti starejši od 48 ur) ali PCR-testom (ne sme biti starejši od 72 ur). Na spletu je priporočljivo izpolniti še obrazec Enter Croatia, ki je med potniki znan že od lani, tako da letos v Palmi ne zaznavajo večjih težav.

Andrej Petelinšek

"Z uvedbo zelenega digitalnega covidnega potrdila je potovanje po državah EU postalo veliko lažje in resnici na ljubo so najbolj sproščeni tisti gostje, ki imajo polno precepljenost ali so preboleli, bolj pozorni pa morajo biti tisti, ki se morajo testirati. Posamezne države so pri tem načeloma enotne in našim gostom vse skupaj zelo dobro predstavimo na naši spletni strani, prav za ta namen smo pripravili posebno podstran, kjer so pojasnjeni vsi protokoli, prav tako vsi gostje prejmejo naše obvestilo z vsemi podatki in usmeritvami. Dva dni pred odhodom na pot pošljemo še SMS-sporočilo, v katerem jih še enkrat opozorimo, naj si uredijo vso dokumentacijo. Enako potnike usmerjamo, ko so že na poti in pride do kakšnih sprememb. Pomembno je, da smo gostom v popolno podporo in da se lahko vedno obrnejo na koga, tolmačenje včasih težko razumljivih pravil pa je postalo naša stalnica," navedejo v Palmi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta