Pokojnine nad 1095 evrov so obdavčene

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
16.12.2019 06:03

Če ob pokojnini, ki vam jo izplačuje Zpiz, dobivate še rento iz dodatnega pokojninskega zavarovanja, boste morali plačati dohodnino, tudi če je vaša pokojnina iz prvega stebra nižja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Zpizu pojasnjujejo, da akontacijo dohodnine med letom od pokojnine odtegnejo 54.513 upokojencem, torej tistim, ki imajo pokojnino višjo od 1095 evrov.
Profimedia

Naš bralec, ki ima 1160 evrov pokojnine in mu Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) že med letom od pokojnine obračunava akontacijo dohodnine, je moral lani doplačati deset evrov, letos pa 16 evrov dohodnine. "Ne gre sicer za velik znesek, a vendarle, zakaj Zpiz točno ne izračuna akontacije dohodnine na pokojnino in letni dodatek," se sprašuje. Zneska ni poravnal, aprila je napisal pritožbo, a Zpiz mu je v odgovoru pojasnil, kako mu je med letom obračunal akontacijo dohodnine, in mu svetoval, da naj se za vsa dodatna pojasnila obrne na Furs. Ker dohodnine ni doplačal v določenem roku, je septembra dobil opomin in položnico za 27 evrov.

Dohodnino morajo doplačati tudi upokojenci z nižjimi pokojninami, če ob pokojnini Zpiza dobivajo še rento iz dodatnega pokojninskega zavarovanja.
Profimedia

Večina slovenskih pokojnin ni obdavčena

Večina slovenskih pokojnin sicer ni obdavčena, akontacijo dohodnine med letom plačujejo le tisti, ki imajo pokojnino višjo od 1095 evrov. Pri Zpizu pojasnjujejo, da akontacijo dohodnine med letom od pokojnine odtegnejo 54.513 upokojencem. Pri obračunu akontacije dohodnine pa v skladu z zakonom upoštevajo splošno olajšavo 275,22 evra in pokojninske olajšave. V primeru našega bralca je bila upoštevana le splošna olajšava, vzdrževanih članov ni prijavil, prav tako tudi ni upravičen do olajšave za invalide s stoodstotno telesno okvaro in seniorske olajšave po 65. letu starosti, ki je bila zaradi varčevanja pred leti ukinjena za vse. Med letom so mu tako vsak mesec od pokojnine odšteli 8,81 evra akontacije dohodnine in je dobival toliko nižjo pokojnino, torej 1151 evrov.

Polovica dodatne rente se konec leta prišteje

Dohodnino pa morajo doplačati tudi upokojenci z nižjimi pokojninami, če ob pokojnini Zpiza dobivajo še rento iz dodatnega pokojninskega zavarovanja. Upokojenec, ki dobiva od Zpiza denimo 650 evrov pokojnine in ob tem še 45 evrov dodatne rente, bo moral od 540 evrov dodatne letne rente doplačati 8,30 evra dohodnine. Renta iz drugega pokojninskega stebra namreč ni oproščena plačila dohodnine, povedano natančneje, polovica rente je oproščena dohodnine, polovica pa se prišteje skupnim dohodkom v celem letu, od katerih se obračuna dohodnina. Od dodatne rente, ki je nižja od 160 evrov na mesec, med letom pokojninske družbe in skladi, ki te rente izplačujejo, ne odtegnejo akontacije dohodnine, a navkljub temu se pol te rente, 80 evrov na mesec (letno 960 evrov) konec leta prišteje k drugim prihodkom in se od nje plača dohodnina. Tisti, ki pa dobivajo višje dodatne rente, prav tako že med letom mesečno plačujejo akontacijo dohodnine oziroma jim jo odtrgajo od dodatnih rent. Lani je pokojninske rente iz drugega stebra prejemalo 27.196 upokojenih, od izplačanih rent pa je bilo odtegnjeno 1,2 milijona evrov akontacije dohodnine.

Za upokojence šteje vsak evro ...
Profimedia

Finančno ministrstvo: Renta ni preveč obdavčena

Temu pa niso najbolj naklonjeni na ministrstvu za finance. Menijo, da je sistem obdavčitve dohodka iz naslova pokojninskih rent ustrezen, saj so davčne olajšave že predvidene. Premije za dodatno pokojninsko zavarovanje, ki jih za delavca plačuje delodajalec, se delavcu ne prištejejo v davčno osnovo, torej so neobdavčene, podjetje pa si lahko s plačanimi premijami zniža davčno osnovo za davek na dobiček. Če premije vplača delavec sam, se mu za vplačani znesek zniža dohodninska osnova. Poleg tega se od dohodkov pokojninskih skladov ne plačuje davek na dobiček, od vplačanih premij, ki jih plača delodajalec, pa ni treba plačati prispevkov. Poleg tega je renta polovično oproščena dohodnine, enkratno izplačilo privarčevanega zneska pa ne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta