(POGLED) Svoboda na obisku v Butalah: Saj ne gre za nikakršno krizo, ampak samo za Golobov ego!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vznik Svobode je na slovensko politično sceno naplavil kopico starih kadrov, ki so se svaljkali po omarah LDS, Zares in Pozitivne Slovenije, pa v Stranki Alenke Bratušek in Listi Marjana Šarca, in so nemudoma zasedli vse upravljalske položaje v odločevalskih strukturah. Po drugi strani so žarki Svobode v državni zbor zanesli kopico novih imen in obrazov, ki so, še preden se je mandat dobro začel, vzneseno zatrjevali, kako dobri so, celo najboljši, kako bo njihov mandat (kaj eden, najmanj dva) prelomen in kako bodo sprejeli najboljše odločitve, ki se z odločitvami prejšnjih vlad niti primerjati ne morejo, tako zelo da so (oziroma bodo) imenitne. Takšne nabuhle retorike v slovenskem političnem prostoru do sedaj nismo poznali; resda sta se SDS in NSi znali pobahati z imenitnostjo svojih programov in rešitev, njuna hvalisavost pa kljub vsemu ni prestopila ograd peskovnika, v katerem nedoletni otroci ihtavo vihtijo lopatke za pesek in se glasno prepirajo, kako velike peščene potičke, da so in še bodo naredili. Še najbolj so se svobodarji približali Butalcem, ki so takisto imeli obilo gnoja, sonca in muh, ali pameti jim je primanjkovalo. In so jim v sosednjem mestu za pamet prodali majhno miš, ki se je v Butalah plodila in množila, da so bile kmalu vse hiše čez in čez preskrbljene s pametjo.

Pa zapustimo vzvišene literarne vzore in se ozrimo po svobodnem butalskem vsakdanjiku, ki ga s svojo samovšečnostjo in samopašnostjo hvaležno zapolnjujeta predsednik vlade in predsednica DZ.

Igor Ž. Žagar
Robert Balen

Pomotrimo za začetek javni blesk predsednika vlade, njegov korak in govorico telesa. Če Janez Janša (verjetno pričakovana referenca) hodi nekako sključeno, z rameni malce naprej, kot da bi želel obvarovati svoj osebni prostor, in povešenega pogleda, je korak Roberta Goloba povsem nasproten: ramena nazaj, prsa izbočena, pogled, ki se dviguje proti nebu, in tako strumen korak, da se zdi, kot da ga bo vsak hip spodneslo na nemarno odvrženem olupku od banane. Samovšečni javni podobi ponavadi pritiče tudi samoljubno ravnanje. In tudi tu predsednik vlade ne razočara: nenapovedano se pojavi na seji sodnega sveta in sodnikom tako, mimogrede, kakor da bi si popravil katerega od svojih kodrčkov, obljubi 600 evrov dodatka k plači. Kar sploh ni v njegovi pristojnosti, predvsem pa se o plačah ne odloča na tako lahkotno populistični način. Da bo mera polna, vlada v nadaljevanju sklene, da takšno izplačevanje dodatkov k sodniškim plačam, iz raznoraznih razlogov, ne bi bila pametna poteza, in dodatka ne bo izplačala, ampak počakala do sistemske ureditve plačnega sistema. Se gospod predsednik vlade sodnikom za svoje pobalinstvo vsaj opraviči? Ne, le zakaj, on je vendar predsednik vlade in v mentalnem horizontu tega predsednika vlade korektnost, vljudnost in spoštovanje nimajo svojega mesta, če bi s tem lahko bila načeta veličina njegovega ega. V kabinetu sicer ima svetovalko za krizno komuniciranje, a kaj bi z njo? Saj ne gre za nikakršno krizo, ampak samo za Golobov ego!

Golob in Klakočar Zupančič: Njuna dejanja doslej niso vsebovala niti koristnih niti škodljivih dolgoročnih potez

Podobno velja za poslanska in novinarska vprašanja o nakazilih njegove nekdanje družbe Gen-i Martinu Berišaju, trenutnemu kosovskemu veleposlaniku na Hrvaškem, in, morda še bolj pomembno, nekdanji novinarki Vesni Vukovič, zdaj pa kar generalni sekretarki Golobove stranke. Namesto tega predsednik vlade znova in znova (ker drugega očitno pač nima) ponavlja ceneno gesto razkazovanja fotografije M. Berišaja z J. Janšo in demagoško pritlehno objokuje nevzdržno stanje na nacionalni televiziji (ki je, bržčas, odgovorno tudi za to, da se mu postavljajo tako neprimerna vprašanja). In ko dobro uro zamudi na sejo DZ, na katere dnevnem redu so vprašanja predsedniku vlade (nekaj, kar se v zgodovini slovenskega parlamentarizma še ni zgodilo), mu niti na pamet ne pade, da bi pokazal nekaj skromnosti in ponižnosti, morda vsaj korektnosti in vljudnosti, se poslancem opravičil za zamudo in jo pojasnil. Prav nasprotno, njegova zvesta pribočnica, predsednica DZ, poslancem v vzvišenem in povišanem tonu, arogantno in pokroviteljsko "pojasni", da o tem ne bo razprave, da se o tem ne bo nihče izrekal, ker to nikogar nič ne briga, in da v nasprotnem primeru lahko tudi prekine sejo DZ. Ker lahko. Nekako tako kot A1 in Jurij Zrnec v Supermanovi preobleki. In prav tu je iskati vzrok te ultimativne nadutosti Svobode, kjer predsednik vlade svojo konkubino, sicer starleto in influencerko, nepotistično vključi kar v delovanje vladnih služb: ker lahko.

Ta arogantni "ker lahko" je tudi odgovor in pojasnilo za preštevilne zdrse gospe predsednice DZ: od poplesavanja in mahanja "oboževalcem" na rdeči preprogi, prek "humanitarnega" boksanja v prostorih DZ in objestnega letanja z vladnim letalom na dunajski novoletni koncert, pa vse do (razglašenega) prepevanja na eni od radijskih postaj. Seveda vsakdo lahko kruli, kakor mu je ljubo, mnogi politiki so to že počeli in v upanju, da se volilcem usedejo v srce, verjetno še bodo. Nerodno je le to, da gre v primeru predsednice DZ za nevarno zgoščanje, za le še enega od številnih prestopov meje, zdrsov, če želite, ki v javnem mnenju krepijo vtis, da identiteto predsednice DZ tvorijo le ekscesi, drugače pa je ni. V takšnih primerih ponavadi svojo vlogo odigrajo svetovalci za odnose z javnostmi, ki svetujejo pritisk na zavoro. Gospa predsednica takšnega profila v svojem kabinetu, kolikor vem, nima, pa tudi če bi ga imela, bi bil njegov (oz. njen) vpliv ob tako nabreklem in razvejanem egu verjetno vprašljiv. Morda pa se kje najde novi povodni mož ...

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta