zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

SLOVENIJA

Pogajanja o višjih plačah v Pošti Slovenije: Kaj zahtevajo sindikati in kaj ponuja vodstvo?

Srečko Klapš Srečko Klapš
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikata zahtevata uskaditev plač z inflacijo in uskladitev plač tistim zaposlenim, ki prejemajo dodatek do minimalne plače. 
Andrej Petelinšek

Potem ko sta oba sindikata v Pošti Slovenije, Sindikat poštnih delavcev (SPD) in Sindikat delavcev prometa in zvez (SDPZ-ZSSS), poslovodstvo generalnega direktorja Marka Cegnarja pozvala k pogajanjem za uskladitev plač z inflacijo v skladu s kolektivno pogodbo Pošte Slovenije in redno uskladitev plač zaposlenim, ki prejemajo dodatek do minimalne plače, naj bi bil prvi krog pogajanj danes dopoldan.

V sindikatu SDPZ, ki mu predseduje Majda Stubelj, od poslovodstva pričakujejo hiter odgovor in konstruktivna pogajanja: "Upravičena pričakovanja zaposlenih je namreč treba nasloviti hitro, če želimo ostati za pogajalsko mizo. Se pa sindikat pripravlja tudi na morebitna zaostrovanja socialnega dialoga, če pri pogajanjih ne bomo uspešni."

V Sindikatu poštnih delavcev pa ugotavljajo, da med zaposlenimi vre nezadovoljstvo zaradi neprimernih delovnih pogojev in brezbrižnega odnosa nove uprave. "Uprava Pošte Slovenije nosi odgovornost do več kot 6000 zaposlenih, ki skrbimo, da je naše temeljno delo – izvajanje vseh poštnih storitev, česar ne more nadomestiti noben paketomat – kakovostno opravljeno, za kar pa prejemamo razmeroma skromno plačilo. Zato pričakujemo in zahtevamo vzpostavitev produktivnega socialnega dialoga, primerno obravnavo zaposlenih in korektno ovrednotenje našega dela."

Dodajajo še, da njihove težave trajajo že več desetletij, a če se nekdo odloči prevzeti vodenje državnega podjetja, mora to delo opravljati tudi za dobrobit vseh zaposlenih. "Na žalost prve poteze nove uprave kažejo na odnos do zaposlenih kot nepotrebnega stroška, zato se upravičeno bojimo, da se bo zgrešena politika nadomeščanja sistematične skrbi za zaposlene z začasnimi oziroma prehodnimi rešitvami nadaljevala," pravijo.

Glede na to, da je po podatkih statističnega urada lani inflacija presegla deset odstotkov, sindikati upravi predlagajo vsaj šestodstotni dvig plač, ker velja v primeru od 2- do 3-odstotne inflacije formula, da se v uskladitev prenese 50 odstotkov vrednosti nad dvema odstotkoma, zato je pri treh odstotkih uskladitev 2,5 odstotka, kar je tudi minimum uskladitve inflacije, ki je večja od treh odstotkov. "Ob upoštevanju enakega pravila bi ob desetodstotni inflaciji sledila šestodstotna uskladitev, kar še vedno predstavlja štiriodstotni padec vrednosti plač," še menijo v SPD.

V Pošti Slovenije vprašanj v zvezi s pogajanji s sindikalnimi predstavniki ne komentirajo, sicer pa poudarjajo, da s sindikati ves čas vodijo socialni dialog - s ciljem čim boljših pogojev dela in zadovoljstva zaposlenih pri delu. Neuradno naj bi sindikatom ponudili okoli triodstotni dvig plač. Pogajanja se morajo zaključiti do sredine februarja, da bi lahko izplačali višje plače v mesecu marcu.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?