Podrobnosti o kandidatih: Zakaj bi direktor Kina Šiška rad vodil Radiotelevizijo Slovenija?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
03.07.2023 12:40

Kdo so kandidati za vodenje naše največje medijske hiše? Objavljamo podrobnosti ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simon Kardum 
Robert Balen

Kot je znano, se za položaj predsednika uprave Radiotelevizije Slovenija potegujejo štirje kandidati, za dva člana uprave pa sedem kandidatov. Poleg Zvezdana Martiča in Rajka Geriča naj bi vodenje naše največje medijske hiše zanimalo še Petra Dularja, nekdanjega pomočnika generalnega direktorja Igorja Kadunca, in Simona Karduma, kulturnega delavca in dolgoletnega direktorja zavoda Kino Šiška. Nekateri omenjajo tudi Miho Krišlja

Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martič
Daniel Novakovič/STA

 Zvezdan Martič je dolgoletni novinar in urednik. "Leta 2001 sem s sodelavci začel postavljati Multimedijski center RTV Slovenija in ga vodil do januarja 2010," lahko med drugim preberemo v njegovem življenjepisu. Ko je Televizijo Slovenija vodila Natalija Gorščak, je bil Martič njen pomočnik, v zadnjem obdobju pa se je aktivno angažiral pri stavki novinarskih sindikatov in v boju za boljšo RTVS, zaradi česar naj bi užival močno podporo sodelavcev na javnem servisu.

Rajko Gerič je bil v času prve Janševe vlade, ko je javno televizijo vodil Jože Možina, odgovorni urednik informativnega programa, nato je prestopil na Planet TV, pred vrnitvijo na TV Slovenija pod vodstvom Uroša Urbanije pa je bil direktor Telekomove medijske družbe TSMedia, ki izdaja portal Siol.

Rajko Gerič naj ne bi imel nobenih možnosti
Tit Košir

 "Rajko Gerič se je že pred nekaj meseci prijavil na interni razpis za delovno mesto Urednik oddaj scenarist in bil kot edini kandidat tudi izbran. Na podlagi nove pogodbe in aneksa k tej pogodbi, ki je bil sklenjen na podlagi Aneksa št. 1 h Kolektivni pogodbi Javnega zavoda RTV Slovenija, še vedno opravlja vse delovne naloge odgovornega urednika informativnega programa drugega program TV SLO, na katerega je bil imenovan, saj mu mandat odgovornega urednika ni prenehal. Pred tem je bil uvrščen v 53. osnovni plačni razred, sedaj pa je uvrščen v 46. osnovni plačni razred," so nam nedavno o Geričevem delovnem mestu sporočili s Kolodvorske.   

"Imena, ki izpolnjujejo pogoje za predsednika uprave in člana uprave, bi morala biti javno objavljena," pa je za Večer uvodoma poudaril Simon Kardum, ki se je prijavil za oba položaja v novi upravi Radiotelevizije Slovenija. Kot pravi, je skrajni čas, da se obrne zgodba o naši največji medijski hiši, ki še vedno premore dovolj dostojanstva. "S tolikšnim številom zaposlenih lahko spet ustvari renome," je prepričan Kardum, ki zadnjih 15 let uspešno vodi Center urbane kulture Kino Šiška - maja prihodnje leto se mu izteče mandat -, med letoma 1997 in 2005 pa je bil zaposlen na ministrstvu za kulturo. 

Petra Dularja je Igor Kadunc za svojega pomočnika izbral na osnovi razpisa in priporočila kadrovske agencije. Ob tem je dobil skoraj soglasno negativno mnenje sveta delavcev, na koncu pa naj bi se mu zahvalili za opravljeno delo in sodelovanje. Aktivno je bil vpet pri spopadanju z nedorečenimi akti na področju kadrov, med drugim je sodeloval pri zaposlovanju prekarcev. 

No, v javnosti sicer krožijo različne informacije o prijavljenih kandidatih, nekateri trdijo, da se je Dular prijavil za člana uprave in da naj bi bil četrti kandidat za predsednika uprave Miha Krišelj. "Svojo strokovno pot je začel na javni radioteleviziji, od koder je odšel na Agencijo za pošto in elektronske komunikacije. Po vrnitvi iz tujine, kjer je deloval kot neodvisni svetovalec na področju regulacije elektronskih komunikacij, je bil imenovan na položaj generalnega direktorja direktorata za informatiko," so Krišlja leta 2019 opisali pred začetkom konference Telekomunikacije.

V ponedeljek, 10. julija, bodo potekali razgovori s kandidati za predsednika uprave, v četrtek, 13. julija, se bodo na seji sveta RTV Slovenija tudi javno predstavili, nakar bodo svetniki volili prvega predsednika uprave javne radiotelevizije.

Člana uprave bo svet imenoval na predlog predsednika uprave.

Spomnimo, nova uprava RTV Slovenija bo imela štiri člane. Poleg predsednika in dveh članov, za katere se je prejšnji teden zaključil razpis, bo imela še predstavnika zaposlenih.

Seznam kandidatov, ki se potegujejo za delavskega direktorja, je sicer uraden. Kandidati so dosedanji predsednik sveta delavcev na RTVS Robert Pajek, športna novinarja Urban Laurenčič in Franci Pavšer ter voditeljica Jasmina Jamnik

Volitve delavskega direktorja bodo 25. julija, morebitni drugi krog pa 16. avgusta. V Kolodvorski je mogoče slišati, da naj bi največ možnosti imela Pajek in Pavšer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta