Podpredsednik Desusa Anton Balažek: Škodovala nam je negativna kadrovska selekcija

15.09.2021 06:00
Podpredsednik stranke Desus, ki je vodil petkovo klavzuro, meni, da so za stanje v stranki krivi predvsem oportunisti, ki so zasledovali lastne kratkoročne interese
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anton Balažek: "V Sloveniji smo ustvarili strankokracijo, kar je težava celotne demokratične ureditve pri nas."
Aleš Cipot

Podpredsednik Desusa Anton Balažek, ki je prejšnji petek vodil klavzuro stranke, je po lastnih besedah presenečen nad izjavami nekaterih članov stranke in nad njihovimi interpretacijami razprave na klavzuri. "Kot da ne bi vodil klavzure in me sploh ne bi bilo tam. Sam sem jo videl kot dobro razpravo, v kateri smo prišli do pravih zaključkov." Pri tem poudarja, da situacija, v kateri je stranka, ki jo v zadnjem času pretresajo množični izstopi in padec podpore v javnomnenjskih raziskavah, ni samo posledica ravnanj poslancev Desusa, temveč so težave po njegovem videnju veliko širše.

Škodo je stranki, kot pravi, povzročila negativna kadrovska selekcija na vseh ravneh, ki so ji bili priča v preteklih letih. "Poslanci so samo del zgodbe in glede tega več ni vredno izgubljati besed, saj je jasno, kakšno je tu stališče članstva. Je pa bilo v stranki tudi veliko drugih oportunistov, ki so zasledovali predvsem svoje kratkoročne interese." Pri tem misli tako na tiste, ki so bili v stranki na visokih položajih, pa so potem stranko zapustili, ko niso dosegli svojih ciljev, kot na tiste, ki so razpuščali lokalne odbore. "Mislim, da bodo imele v zvezi s tem vse stranke kmalu težave, saj se glas ljudi na terenu premalo sliši. V Sloveniji smo ustvarili strankokracijo, kar je težava celotne demokratične ureditve pri nas. V Desusu je to samo prej eskaliralo kot v drugih strankah."

Članstvo Desusa je že dlje časa nezadovoljno z delovanjem strankinih poslancev predvsem zaradi njihove podpore vladi Janeza Janše.
Tit Košir

Zdraharjem bi onemogočili kandidaturo

Balažek na seji organov stranke pričakuje realno oceno klavzure in sprejem ustreznih sklepov. Sam meni, da izključitev poslancev Ivana Hršaka, Branka Simonoviča in Franca Jurše iz Desusa, kar je po klavzuri izpostavil tudi predsednik stranke Ljubo Jasnič, ne bi bila dobra poteza pred volitvami. S tem bi postali zunajparlamentarna stranka, kar bi imelo tudi druge posledice. "Ni smiselno, da bi to storili nekaj mesecev pred volitvami, s tem bi med drugim dobili tudi manj časa na televiziji. To želijo tisti, ki delajo neke delne zaključke in ne vidijo širše slike." Zaključki, ki jih Balažek pričakuje, bi morali biti po njegovem mnenju upoštevani tudi pri oblikovanju kandidatnih list za državnozborske volitve prihodnje leto.

"Tisti, ki so bili do stranke nekorektni, ne bi smeli kandidirati," pravi Balažek, ki dodaja, da bi s sprejemom takega stališča kandidaturo onemogočili tako sedanjim poslancem kot tistim, ki so stranki škodovali na lokalni ravni. Kot je znano, je članstvo že dlje časa nezadovoljno z delovanjem strankinih poslancev predvsem zaradi njihove podpore vladi Janeza Janše in neupoštevanja nekaterih odločitev organov stranke. Odhod članov in odborov Desusa v Stranko Alenke Bratušek, Balažek komentira: "Smo demokratična stranka, vsak lahko pride in gre. Ni pa mi všeč tak način, neko stopnjo politične kulture bi vseeno morali imeti." Na izjavo poslanca Simonoviča za Slovensko tiskovno agencijo, da konsolidacija Desusa z Jasničem na čelu ni več možna, Balažek odgovarja, da so imeli poslanci v tem mandatu težave v komunikaciji z vsemi predsedniki stranke.

Jurša: K odstopu pozivajo tisti, ki ne poznajo ustave

Vodja poslanske skupine Franc Jurša zadnjega dogajanja v stranki ne želi komentirati. Kot pravi, je na bolniški, zaradi česar niti ne ve, ali se bo lahko udeležil razprave na organih stranke prihodnji teden. Pravi še, da sam ni organiziral srečanja med poslanci in predsednikom sveta stranke Antonom Urhom v Ljutomeru, temveč so ga po njegovih besedah poslanski kolegi obiskali po lastni volji. Po izteku mandata odhaja v pokoj, o vnovičnih pozivih k izključitvi poslancev pa pravi: "To govorijo tisti, ki ne poznajo ustave in poslovnika državnega zbora." O stališčih, izraženih na klavzuri, bo prihodnji teden razpravljal izvršni odbor stranke, ki bo v zvezi s tem svetu stranke pripravil predloge sklepov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta