Podpira jo Jambrek, svetuje ji Jeretič, podpise ji bo zbiral Kovačič. Na vprašanja o fizičnem nasilju ne odgovarja

Luka Mlakar Luka Mlakar
27.06.2022 13:43

Kandidaturo na predsedniških volitvah je uradno napovedala tudi psihoanalitičarka in filozofinja Nina Krajnik. Podprla sta jo tudi nekdanja ustavna sodnika Peter Jambrek in Tone Jerovšek, na kandidatko pa letijo očitki o fizičnem nasilju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nina Krajnik je napovedala kandidaturo na predsedniških volitvah.
Bobo

"Danes uradno in javno sporočam, da bom na jesenskih volitvah kandidirala za predsednico Republike Slovenije. Kandidirala bom s podpisi ljudi. Nisem namreč članica nobene stranke, bom pa vesela, če se bo katerakoli stranka identificirala z mojimi idejami oziroma jih prepoznala kot svoje," je na predstavitvi svoje kandidature na jesenskih predsedniških volitvah poudarila psihoanalitičarka in filozofinja Nina Krajnik. 37-letnica je ustanoviteljica in predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo ter glavna in odgovorna urednica knjižne zbirke Juno. Javnost jo je spoznala po zaslugi njenih nastopov na javni televiziji, kjer je med komentirala izide aprilskih parlamentarnih volitev, v oddaji Intervju pa jo je gostil tudi Jože Možina.

Po gostovanju pri Možini je požela veliko simpatij na polu desno od sredine, v medijih pa se jo je prijel tudi vzdevek nova zvezda slovenske desnice. Krajnik je povedala, da se zavzema za "politiko singularnega" in da je povezovanje tisto, česar si v politiki najbolj želi. "Če ta izjava o singularnosti v politiki do zdaj ni bila znana, je morda zato, ker v mišljenju ljudi morda niti ni obstajala. Zakaj? Točno zaradi problemov etiketiranja, ki so pri nas prisotna ves čas. In ta etiketiranja pri nas ustvarjajo razdor oziroma razkol, kot je v svojem delu poudaril Jože Možina," je dejala Krajnik, ki je pred dnevi na gradu Tuštanj pri Moravčah sodelovala pri predstavitvi Možinove knjige.

Podprla sta jo tudi Jambrek in Jerovšek

Krajnik je pojasnila, da se je za predsedniško kandidaturo odločila iz številnih razlogov: "Zato ker si želim, da ta slovenska družba na nek način ozdravi, da se prerodi. Vemo, da živimo v nekem svetu slovenske družbe, ki je pogosto grob in nepravičen. Veliko se govori o pravni državi in o človekovih pravicah, in velikokrat jih teptajo tisti, ki govorijo v imenu njih." Med njenimi podporniki so pravnik in oče slovenske ustave Peter Jambrek, nekdanji ustavni sodnik in profesor Tone Jerovšek, smučarski skakalec in olimpijski šampion Lovro Kos, astronom in fizik Bojan Kambič, Elvira Jelenc iz Društva onkoloških bolnikov, pisateljica Gabriela Babnik Outtara, podjetnik in glasbenik Pavle Okorn in akademski slikar Matej Metlikovič. Kot je poudarila Krajnik, jo je h kandidaturi nagovoril Jambrek. "On je človek, katerega beseda mi je odprla oči, da sem danes tukaj," je dejala Krajnik in dodala, da je odločitev o kandidaturi sprejela tudi na podlagi pogovorov z drugimi posamezniki.

Svetuje ji Jeretič, podpise ji bo pomagal zbirati Kovačič

Njeno kandidaturo sta podprla tudi Andrej Magajna, predsednik zunajparlamentarne stranke Nova socialdemokracija, ki je na aprilskih volitvah sodelovala v okviru gibanja Povežimo Slovenijo, in pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič, ki v teh dneh zbira podpise za zakonodajni referendum o zakonu o vladi. Kovačič je med drugim dejal, da podpira kandidaturo Krajnik in da ji je pripravljen pomagati pri zbiranju pet tisoč podpisov volivcev, ki jih potrebuje za vložitev predsedniške kandidature. Krajnik je med drugim dejala, da si je za svetovalca pri kandidaturi izbrala Sebastjana Jeretiča, ki je še nedavno sodeloval s Povežimo Slovenijo ter nekdanjim gospodarskim ministrom in šefom Konkretno Zdravkom Počivalškom.

Pirc Musar in Kos označila za kandidatki "ene partije"

Na vprašanje, ali pri svoji kandidaturi računa na podporo katere od opozicijskih strank, torej SDS ali NSi, je Krajnik odgovorila, da na to temo zaenkrat niso potekali še nobeni pogovori: "Si pa to vsekakor želim, katerakoli stranka se bo prepoznala v tem, kar sama zastopam, bo tudi morda imela lepo prihodnost, ker je to edini način, da izidemo iz zamašenega stanja na politični in osebni ravni." Krajnik je na predstavitvi kandidature zavrnila ocene, da bi bila njena stališča skrajno desna ali podobna stališčem SDS: "Če se nekoga takoj poriva v katerikoli ideološki kot, potem je to že nasilje nad singularnostjo in politiko, o kateri govorim."

Krajnik, ki je delitve na levo in desno označila kot "nasilje nad singularnim", je sicer nedavno na Twitterju svoji protikandidatki Natašo Pirc Musar in Marto Kos označila kot kandidatki "ene partije". "Nataša Pirc Musar je kandidatka stare generacije levih privatizerjev, Marta Kos je kandidatka mlajše generacije levih privatizerjev. Iluzije izbire v dobi demokracije," je zapisala Krajnik, katere objave na Twitterju delijo tudi vidni člani SDS na čelu s predsednikom stranke Janezom Janšo. Spomnimo, da je Krajnik v volilni oddaji na Televiziji Slovenija izjavila, da izid aprilskih volitev kaže na to, kako močna je globoka država.

Krajnik ni hotela odgovarjati na očitke o fizičnem nasilju

Na omenjeno predsedniško kandidatko pa letijo tudi očitki o fizičnem nasilju. Krajnik naj bi po poročanju medijev leta 2019 z noži napadla svojega življenjskega sopotnika in župana Moravč Milana Balažica. Po poročanju Reporterja se je Krajnik fizično lotila tudi Balažicevega očeta ter nekdanjega uslužbenca občine in Balažicevega svetovalca Saša Mikliča. Na vprašanje, ali drži, da jo je na njenem domu že dvakrat obiskala policija, je Krajnik odgovorila le, da so jo obiskali novinarji, ki da so "vdrli na zasebno zemljišče in grobo maltretirali mojo družino ter posegali v moje zasebno življenje".

"Če vi nekoga nekaj obtožujete, ste vi v krivičnem postopku, vi delate kritično delo," je na očitke odgovorila Krajnik, ki pojasnila, na kakšen način so novinarji grobo posegali v njeno zasebnost. "To je vaš očitek in ne dejstvo," je na vztrajanje novinarke o obiskih policistov odgovorila predsedniška kandidatka. Potem ko je novinarka zatrdila, da ima izjave prič o fizičnem nasilju, ji je Krajnik odvrnila, da očitno ve več od nje. Miklič je v daljšem pismu, ki ga je pred leti poslal občinskim svetnikom in novinarjem, zapisal, da je Krajnik doma pri Balažicu skočila nanj in ga s pestjo najprej udarila v nos. Potem ko je odbil njene udarce, je vanj zabrisala daljinski upravljalnik za televizor, a je zgrešila. Po incidentu se je Miklič zatekel v Balažicev avtomobil, vendar pa ga je Krajnik spet napadla. Spomnimo, da je bil Balažič pred župansko funkcijo slovenski veleposlanik v Avstraliji, a je bil s tega položaja predčasno odpoklican zaradi dogovarjanj in srečanj z obsojenim pedofilom Nicholasom Omanom.

"Težko verjamem, da bi kot stranka podprli Nino Krajnik"

Zgodovinar, prevajalec, publicist in politični analitik Luka Lisjak Gabrijelčič kandidaturo Krajnik komentira z besedami, da gre za osebnost, ki se je v javnosti pojavila šele nedavno. "Okoli nje se je ustvaril nek bum. Zelo očitno gre za osebo, ki zelo rada išče pozornost. Super je, da bo kandidirala za predsednico republike, da bomo lahko preverili, kakšen je domet te kandidature. Mislim, da bo zelo majhen. Bomo videli, če bo presegla rezultat, ki ga je na zadnjih predsedniških volitvah dosegla Angelca Likovič." Ta je kot kandidatka stranke Glas za otroke in družine (GOD) takrat dosegla najslabši izid v zgodovini predsedniških volitev v Sloveniji, v prvem krogu je prejela zgolj 0,59 odstotka glasov. "Pri tem bi rad poudaril, da je bila Angelca Likovič pred kandidaturo že leta in leta prisotna v medijih, medtem ko Nino Krajnik poznamo iz enega televizijskega intervjuja," je dodal Lisjak Gabrijelčič. Politični analitik ne pričakuje, da bi Krajnik lahko dobila podporo Janševe SDS: "Mislim, da bo SDS imela svojega nekoliko bolj preverjenega kandidata, ne nujno iz stranke. Težko verjamem, da bi kot stranka podprli Nino Krajnik."

Angelca Likovič je leta 2017 dosegla najslabši volilni izid v zgodovini predsedniških volitev v Sloveniji.
Robert Balen

Na vprašanje, ali so na predsedniških volitvah v prednosti kandidati s podporo volivcev ali političnih strank, pa Lisjak Gabrijelčič odgovarja, da kandidatura s podporo volivcev vedno omogoči neko predkampanjo: "Zbiranje podpisov lahko da nek začeten zagon kampanji. Za predsednika republike je še vedno boljše, da je bodisi nestrankarski kandidat z zunanjo podporo strank ali da ima kandidat podporo več raznorodnih strank, kot jo je na primer imel Borut Pahor na predsedniških volitvah leta 2012." Pahorja so takrat podprli v opozicijski SD in koalicijski Državljanski listi. "Se pa na drugi strani zelo pozna, če ima kandidat med kampanjo za seboj neko strukturo, strokovnjake in medijsko bazo. To lahko stranke omogočajo na precej boljši način kot neka ad-hoc narejena ekipa," še dodaja Lisjak Gabrijelčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta