Podobe Slovenije: "Košarkarji so se v nedeljo uvrstili na olimpijske igre, jutri bodo prišle nove zgodbe, Janša pa je negativna konstanta"

Luka Mlakar Luka Mlakar
07.07.2021 06:00
"O Sloveniji se govori tako, kot mi govorimo o Madžarski in Poljski, pa večina Madžarov in Poljakov ni nič kriva. Tako zdaj na koncu pokasiramo vsi," pravi psiholog in politični analitik Vlado Miheljak. Vladajoča politika tuje medije zadnje čase nemalokrat polni s spodrsljaji in škandali. So slovenski športniki tisti, ki lahko rešijo ugled države?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Nihče od slovenskih voditeljev v tujih medijih verjetno še ni dobil tako veliko pozornosti kot aktualni premier Janez Janša.

Pri tujih novinarjih so se ga že pred časom prijeli vzdevki slovenski bolnik, Maršal Twito in slovenski Donald. "Janša na družbenih omrežjih redno strelja na tiste, ki jih ne more prenesti," je ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU poročal novinar nemške javne televizije ZDF, ki je Janšo označil za simpatizerja madžarskega premierja Viktorja Orbana. Nekateri tuji mediji že dlje časa opozarjajo, da se naša država spreminja v neliberalno demokracijo po vzoru Madžarske, Janšo pa so pri uglednem New York Timesu prejšnji mesec uvrstili v skupino populističnih vzhodnoevropskih voditeljev.

 

Škandali politike in uspehi športnikov

Val kontroverzne, večinoma negativne publicitete v tujih medijih spremlja tudi začetek slovenskega predsedovanja. Novinarka francoskega časnika Le Figaro je potezo Janše, ki je komisarjem pokazal fotografijo evroposlancev SD in sodnikov ter s tem razjezil podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, označila za napako, začetek predsedovanja pa za fiasko. Pri nemškem časniku FAZ so zapisali, da se je predsedovanje začelo s "škandalom", pri agenciji Reuters pa so o Janši poročali kot o "nacionalistu, ki je v preteklosti že prekrižal meče z Evropsko komisijo v razpravah o demokraciji". Svoj pisker je nato pristavil še notranji minister Aleš Hojs z izjavo o svinji znotraj evropske birokracije.

Po drugi strani pa vedno znova dvigujejo ugled Slovenije slovenski športniki. Na kolesarski dirki po Franciji je v ospredju Tadej Pogačar, ki trenutno drvi novi zmagi naproti. Z naslovnico Tornado Pogačar se je našemu šampionu poklonil francoski športni časnik L'Equipe. Z zgodovinsko prvo uvrstitvijo na olimpijske igre so svoje dodali tudi slovenski košarkarji z Luko Dončićem na čelu, ki je ime naše države spet ponesel tudi čez lužo. O "zgodovinski predstavi" Dončića proti Litvi je poročal tudi ameriški NBC, o "dominantnem Luki" in uvrstitvi slovenskih košarkarjev na olimpijske igre pa so se razpisali pri ABC News.

 

Miheljak: Dončić in Pogačar tu ne moreta pomagati

Če je Slovenija po osamosvojitvi na kakšnem področju naredila velik korak naprej, potem je zagotovo v športu, poudarja psiholog in kolumnist Vlado Miheljak. "Ta samozavest se je povečala, prej se je ta slovenski potencial v množici vrhunskih in odličnih športnikov Jugoslavije nekoliko izgubil. Po drugi strani pa Janša predstavlja najslabšo plat Slovenije, zadrtost in zaprtost," meni Miheljak. Zadnji dogodki na političnem parketu po njegovih besedah kažejo, da se je Evropa poenotila v odnosu do Janše, žal pa tudi v odnosu do naše države: "O Sloveniji se govori tako, kot mi govorimo o Madžarski in Poljski, pa večina Madžarov in Poljakov ni nič kriva. Tako zdaj na koncu pokasiramo vsi."

Miheljak poudarja, da je Dončić velika zvezda v ameriški košarkarski ligi NBA in da je Pogačar izjemen kolesar, vendar pa meni, da njuni uspehi ne morejo odtehtati negativnega političnega imidža države v svetu, ki ga ustvarjata vlada in njen predsednik. "To ne pomeni, da nista vrhunska, enkratna in velika slovenska športnika. Vendar pa politične podobe Slovenije v svetu ne odlikujejo športniki. Slovenski košarkarji so se v nedeljo uvrstili na olimpijske igre, jutri pa bodo prišle nove zgodbe. Janša pa je negativna konstanta. Odkar je lani spet prevzel oblast, iz Slovenije pravzaprav ni prišla nobena dobra politična zgodba," meni Miheljak.

 

​Podjed: Politiki bi morali stopiti v ozadje

Antropolog Dan Podjed poudarja, da je šport zagotovo nekaj, s čimer se lahko država predstavi na svetovni ravni, vendar po športnih dosežkih ne moremo soditi o stopnji demokracije v posamezni državi: "Vzhodna Nemčija je imela odlične gimnastičarke, Sovjetska zveza je imela vrhunske hokejiste, pa so bile to totalitarne države." Za Slovence je po njegovih besedah značilno, da smo zvesti športnikom, spremljamo jih vso kariero in v njihovem trpljenju, denimo kolesarja Primoža Rogliča. "Posebno cenimo, če kdo trpi, in imamo občutek, da hkrati trpi tudi za nas, za narod in našo zastavo. Trpimo pa tudi, ko spremljamo politike, kako spravljajo državo v slabo luč z objavami na družbenih omrežjih in s svojimi izjavami za javnost. A hkrati je to tudi odlična vaba za tuje novinarje," pojasnjuje Podjed.

Janša je po njegovi oceni sicer prekaljen politik, a ga evropski politiki znajo obvladati na drugačen način kot njegovi domači politični nasprotniki: "Ne nazadnje imajo tudi boljše ojačevalce svojega glasu. Poglejte, koliko sledilcev imata na twitterju Guy Verhofstadt (belgijski evropski poslanec iz vrst liberalcev, op. a.) in Frans Timmermans. To je moč, ki jo naš predsednik vlade zelo ceni." Populistični in avtokratski voditelji po besedah Podjeda radi ukradejo šov lastnemu narodu, pa tudi športnikom, vendar bi moral biti cilj politike, da je bolj neopazna in da deluje predvsem kot servis ljudstva. "Cilj športnikov pa mora biti, da so seveda opazni in da lahko s ponosom proslavijo svoje dosežke. Do zdaj se sicer še ni zgodilo, da bi se kateri športnik slovenski zastavi odpovedal zaradi politike, in upam, da se tudi v prihodnosti seveda ne bo," še doda antropolog.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta