Po stečaju Mariborske livarne: Odpuščenim delavcem paketi pomoči

Srečko Klapš Srečko Klapš
02.10.2024 16:15

Delavci Mariborske livarne s sklonjenimi glavami po pakete s hrano na Rdeči križ, a hvaležni za pomoč, potem ko niso dobili zasluženih avgustovskih plač in regresa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odpuščeni delavci MLM so po pakete s hrano prihajali in odhajali s sklonjenimi glavami, a bili hvaležni za pomoč.
Sašo Bizjak

Sindikat Podravja je za vseh 308 odpuščenih delavcev Mariborske livarne Maribor (MLM) pripravil pakete hrane, ki so jih delavci lahko danes dvignili na Rdečem križu v Ljubljanski ulici v Mariboru. Prihajali in odhajali so s sklonjenimi glavami, a bili hvaležni za pomoč. Starejši delavec, orodjar, nam je dejal, da se je v Mariborski livarni zaposlil že z 18 leti in da je v MLM pustil 36 delovnih let. "Žalostno je vse to, vmes se mi je poslabšal vid, trpela so tudi pljuča, a dokler še imam dve roki, se bom že znašel, čeprav se bo težko pretolči do penzije. Hvaležni smo za pomoč, saj sva s ženo oba delala v livarni." Dve ženski sta nam s 15 kilogramov težkim paketom hrane v rokah povedali, da je pomoč dobrodošla, še posebno zato, ker niso dobili avgustovskih plač, prihrankov pa tudi ni. Odpuščeni moški srednjih let je bil bolj optimističen, saj se mu obeta zaposlitev v enem od podjetij v Gornji Radgoni. Dejal je še, da bo paket hrane v tem težkem obdobju prišel prav celotni družini. Paketi hrane bodo delavcem MLM na voljo še v ponedeljek.

Delavci Mariborske livarne lahko pakete pomoči s hrano na Rdečem križu prevzamejo še v ponedeljek.
Sašo Bizjak

Delavci prejeli 600 evrov predujma

Kot je znano, je stečajna upraviteljica Katarina Benedik po stečaju Mariborske livarne 30. avgusta letos izročila odpovedi 308 zaposlenim, nato je 184 ponudila trimesečne pogodbe. Za zdaj jih bo 180 zaključilo nekatera naročila za kupce, s katerimi se je dogovorila za višje cene. Kljub temu vsi odpuščeni zaposleni ostajajo brez avgustovskih plač, ki jih bodo terjali iz jamstvenega sklada, prav tako naj ne bi bili plačani prispevki za avgust in izplačan regres. Te dni je stečajna upraviteljica tistim, ki nadaljujejo delo, že izplačala po 600 evrov neto predujma plače, je potrdila danes, preostanek pa naj bi dobili 10. oktobra. 

Po stečaju Mariborske livarne je stečajna upraviteljica odpustila 308 ljudi. Ostali so brez avgustovske plače in regresa.
Sašo Bizjak

Spomnimo, da je stečajna upraviteljica z nemškim naročnikom Vibracoustic za dobavo okoli 4,8 milijona evrov vrednih naročil za določen čas treh mesecev sprva angažirala 146 zaposlenih. Od tega posla pričakuje 338 tisoč evrov čistega dobička. Katarina Benedik se je za dokončanje poslov kasneje še dogovorila s podjetji Genauer & Griller Kabelwerke, Rupert Fertinger in Audi iz Ingolstadta. Vrednost dodatnih dobav znaša skupaj okoli 1,5 milijona evrov, stečajno maso pa naj bi zvišale še za 134 tisoč evrov dobička. Kupci bodo naročila mesečno avansirali vnaprej po dogovorjenih količinah. Ob za 6,3 milijona evrov dogovorjenih poslih bi se lahko v stečajno maso skupaj steklo 472 tisoč evrov čistega dobička. Ob tem bi bil ta še višji, če ne bi bilo treba zaganjati in nato ponovno zaustavljati zahtevnih postopkov proizvodnje.

Zanimanje za proizvodnjo in kovačnico

Mariborsko sodišče je že dalo soglasje za začasni predračun stroškov stečajnega postopka v višini 5,6 milijona evrov. Od predlaganega zneska se 2,7 milijona evrov nanaša na materiale za dokončanje proizvodov. Bruto plače in vsa ostala izplačila zaposlenim bodo znašala okoli 1,4 milijona evrov. V predračun so vključeni tudi stroški energije v višini 655 tisoč evrov, 693 tisoč evrov za storitve in 109 tisoč evrov za blago.

Medtem stečajna upraviteljica še proučuje šest ponudb, ki jih je prejela na poziv za najem proizvodnih zmogljivosti MLM. Kot je povedala za STA, so trije zainteresirani za celoten proizvodni program, trije pa samo za kovačnico. "Za zdaj težko rečem, do kdaj bomo sprejeli odločitev o izboru najemnika, saj imamo veliko operativnega dela. Najema pa v nobenem primeru ne bo pred 1. decembrom," je takrat še dejala Katarina Benedik, danes pa pojasnila: "Odločitev o najemu še ni znana, saj z najemniki še potekajo razgovori." Po naših informacijah naj bi se za najem dela proizvodnje zanimali podjetji Livarna Titan iz Kamnika in nemški Vibracoustic iz Weinheima.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta