Po starih valukih tudi po nove k Američanom?

Uroš Esih Uroš Esih
05.04.2020 18:55

General Dynamics Sloveniji ponuja oklepna vozila 6x6, a pogojev za morebitni nakup teh vozil ni, sporočajo iz obrambnega ministrstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stara verzija šestkolesnika Valuk Slovenski vojski služi že dobri dve desetletji.
Marko Vanovšek

V času, ko ima vlada politične težave pri napotovanju vojakov Slovenske vojske na južno mejo s policijskimi pooblastili, ima Slovenska vojska že dlje časa težave z vladami, ne zgolj aktualno, ko gre za vprašanje doseganja kadrovskih načrtov in oboroževanja. Ne nazadnje je tukaj tudi vprašanje izpolnjevanja zavez, ki jih je Slovenija dala zvezi Nato.
Vizija slovenske vojske, začrtana v januarja predstavljeni beli knjigi, je modernizacija Slovenske vojske s poudarkom na razvoju vojaških zmogljivosti dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin. Prva srednja bataljonska bojna skupina naj bi bila izoblikovana do leta 2027, druga do leta 2030. Ključni gradniki obeh srednjih bataljonskih bojnih skupin bodo kolesna oklepna vozila z ustrezno ognjeno močjo ter balistično in protiminsko zaščito posadke.

Čakajo, da se nova vlada odloči

V napol propadlem orožarskem "poslu stoletja" je Slovenska vojska dobila v uporabo 30 osemkolesnikov svarun finskega proizvajalca Patria, kar je za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine premalo. Trendi zaradi mobilnosti in drugih lastnosti zdaj gredo v smeri lažjih in bolj okretnih šestkolesnikov. Slovenska vojska razpolaga s 85 vozil valuk 6×6, ki jih je država nabavila konec prejšnjega tisočletja pri avstrijskem Steyru. Lani oktobra pa je bil ustavljen nakup 14 novih valukov, oklepnikov, ki jih pod imenom Pandur prav tako proizvaja Steyr, zdaj v lasti ameriške orožarske megakorporacije General Dynamics. Nakup, ocenjen na 40 milijonov evrov, je zaradi stranke Levica, ki generalno nasprotuje vsem nakupom vojaške opreme, je padel v vodo.
A v podjetju General Dynamics, konkretno v njeni enoti GDELS Land Systems, ki deluje na Dunaju, niso vrgli puške v koruzo. "Vsak trg ima drugačne zakonitosti. V Evropi so javna naročila v vsaki državi urejena nekoliko drugače, tudi politična situacija je v vsaki državi drugačna," je nedavno izbranim slovenskim novinarjem v dunajski tovarni, kjer bi izdelovali šestkolesnike za Slovenijo, povedal Martin Reischer, generalni direktor GDELS. Zdaj čakajo, kako se bo odločila nova slovenska vlada pod vodstvom Janeza Janše, kjer funkcijo obrambnega ministra opravlja Matej Tonin. Nobena skrivnost ni, da sta oba izrazito pronatovsko in proameriško orientirana politika, zato naklonjenost ameriškemu proizvajalcu vojaške opreme ne bi bila nobeno presenečenje.
Sploh po tem, ko je prejšnja vlada ustavila nakup osemkolesnih oklepnikov 8x8 boxer prek Organizacije za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). Boxerji so evropske produkcije, so pa tudi precej dražji od šestkolesnikov. Njihov nakup je bil ocenjen kar na 350 milijonov evrov. GDELS je s pandurji precej konkurenčnejši, za orientacijo, 34 vozil je Avstrijo stalo 105 milijonov evrov. "Ta cena vključuje triletni servis, dele, urjenje, dokumentacijo in orodje za vzdrževanje vozila," je povedal Reischer in še dodal, da je Slovenska vojska že zdaj zanje zelo pomembna stranka, saj za 85 starih valukov opravljajo servis. Novi valuki pa po njegovih besedah nudijo boljšo zaščito, boljšo ergonomiko in boljšo elektroniko.
Reischer zagotavlja, da je General Dynamics imun tudi na korupcijo, saj je v Sloveniji še zelo živ spomin na afero Patria, ki je v precejšnji meri zaznamovala kariero aktualnega predsednika vlade. "Imamo stroga interna protikorupcijska pravila," zagotavlja Reischer in še pravi, da se korupcija ne izplača.

Kako Slovenija sodeluje z družbo General Dynamics

Nadaljnji vidik, ki govori v prid nabave novih valukov, je servisiranje starih. "Ministrstvo za obrambo ima s podjetjem GDELS sklenjeno pogodbo za dobavo nadomestnih delov, potrošnega materiala, testne opreme in orodij za vzdrževanje lahkih kolesnih oklepnih vozil valuk. Pogodba je sklenjena za 60 mesecev, od 26. marca 2019," so nam pojasnili na obrambnem ministrstvu. Poleg tega so stiki s podjetjem utečeni, ko gre za neposredno povezavo z izvrševanjem pogodbe oziroma konkretno pri izdaji posameznih naročil in pri reševanju problematike dobave nadomestnih delov zaradi opustitve proizvodnega programa pri posameznih poddobaviteljih. "V zadnjih treh letih so bili stiki med predstavniki ministrstva in podjetja GDELS v sklopu rednih letnih bilateralnih srečanj oborožitvenih direktorjev ministrstev za obrambo Slovenije in Avstrije ter rednih letnih srečanj logistikov oziroma oborožitvenih direktorjev regije," še pojasnjujejo na ministrstvu.
A do morebitne nabave valukov je še (zelo) daleč, sploh v kontekstu reševanje gospodarskih posledic pandemije, saj je pričakovati, da se bo že zdaj z vidika standardov Nata nizek obrambni proračun prej krčil kot večal. "Nabava oborožitve in opreme za Slovensko vojsko se izvaja v skladu z Resolucijo o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske in na njej temelječih srednjeročnih obrambnih programih. Nabava navedenih sredstev v nobenem od teh dokumentov trenutno ni opredeljena in s tem tudi ni pogojev za morebitni nakup teh vozil," sporočajo iz obrambnega ministrstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta