Po odločitvi sodišča: Pravno ne bo nič drugače

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
31.01.2020 10:09

Z dr. Verico Trstenjak o novici iz Luksemburga, da Sodišče EU ni pristojno za slovensko tožbo zoper Hrvaško.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Kosir

Sodišče Evropske unije v Luksemburgu se je dopoldne izreklo za nepristojno za razsojanje o tožbi Slovenije proti Hrvaški, ki ne spoštuje arbitražne odločbe o meji. Za prvi komentar smo povprašali profesorico evropskega prava Verico Trstenjak, bivšo generalno pravobranilko na Sodišču EU:
"Sodba zame sploh ni presenečenje, saj so bili sklepni predlogi pravobranilca odlično argumentirani, sodba pa temu sledi. Slovenija je pogosto preveč poudarjala mednarodno pravo, ki v tem postopku ni bilo pomembno. Kot sem že večkrat omenila, to ne vpliva na veljavo arbitražne odločbe. Prav tako Slovenija ni konkretno pravno s to sodbo nič izgubila, posledice so politične. Slovenija bo morala nadalje vztrajati na arbitražni odločbi in iskati rešitev tudi z diplomacijo."
Verica Trstenjak opozarja tudi na napake slovenskih vlad že zadnjih deset let: "Tako smo Hrvaški vedno dovoljevali izjeme, na primer že v sporazumu Hrvaške o pristopu k EU leta 2012 piše, da za področje ribištva velja izjema in se začne režim uporabljati, šele 'ko se začne v celoti izvajati arbitražna odločba'. To pomeni, da je Hrvaška vedno nekaj korakov naprej in je že takrat vnesla te določbe, pozneje jih je uveljavila tudi v EU uredbi o ribištvu, kjer imajo enako izjemo. Pravobranilec je vse to izrecno razdelal, sodbe pa še nisem videla. Slovenija se mora tudi zavedati, da je pri reševanju problemov pomembna stroka, ne levi in ne desni, ne prijatelji in ne sorodniki. To velja tudi izbiro strokovnjakov tem postopku."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta