Po nedeljski slovesnosti na Prešernovem trgu: S prekrškovnimi postopki niso seznanjeni, kdo je povabil Jankovića?

A.L.
11.05.2021 10:41
Že včeraj smo poročali, da policisti po nedeljski slovesnosti na Prešernovem trgu v Ljubljani zoper znane osebe vodijo prekrškovni postopek, za preostale osebe, ki so bile na prireditvi, pa še zbirajo obvestila in bodo v primeru ugotovljenih kršitev ustrezno ukrepali. Kot so navedli, sta bila kršena zakona o javnih zbiranjih in o nalezljivih boleznih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Zivulovic

Na Policijski upravi Ljubljana so v včerajšnjem sporočilu za javnost pojasnili, da se je na neprijavljeni prireditvi zbralo večje število ljudi. Kot so zapisali, je prišlo do kršitve zakona o javnih zbiranjih, saj je organizator izvedel prireditev, ne da bi jo prej prijavil policiji ali pridobil dovoljenja pristojnega organa. Kršen pa je bil tudi zakon o nalezljivih boleznih, saj je na prireditvi sodelovalo večje število oseb, kot jih trenutno dovoljuje vladni odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom.

Spomnimo, v nedeljo sta na Prešernovem trgu ob dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom ter ob prazniku Ljubljane zbrane nagovorila predsednik ZZB NOB Marijan Križman in ljubljanski župan Zoran Janković.

Dogodek ni bil načrtovan

Kdo so osebe, zoper katere policisti vodijo prekrškovne postopke, nam ni uspelo izvedeti. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so nam pojasnili, da niso bili organizatorji dogodka, prav tako jih policisti v povezavi z dogodkom niso obiskali ali napisali kakršnihkoli kazni. Na PU Ljubljana pravijo, da imen zaradi varstva podatkov ne morejo razkrivati.

Marijan Križman
Tit Košir

Marijan Križman pa pojasnjuje, da ZZB NOB ni bila organizatorka nedeljskega dogodka. Policisti jih tudi niso obiskali, da vodijo prekrškovne postopke, je izvedel iz medijev. "Nekateri o tem govorijo, a jaz uradno o tem ne vem nič. Če bi vedel, bi vam povedal." O nedeljskem dogajanju pripoveduje: "Jaz sem prišel k spomeniku in nagovoril mimoidoče. Povedal sem, da je danes dan zmage in je prav, da se tega dne spomnimo. Dogodek ni bil načrtovan. Nismo poslali vabil, niti organizirali avtobusov." Križman dodaja, da niso naredili ničesar, ker "vemo, da se to pač ne sme".

Zbrane je na dogodku nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Na vprašanje, kdo ga je povabil, Marijan Križman odgovarja: "On je župan mesta in lahko pride kamor želi. Prav je, da je prišel in nekaj povedal." Predsednik ZZB NOB še pove, da sta dogajanje mirno opazovala policista, kasneje so odšli vsak po svoje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta