Po najboljšem možnem scenariju prvo cepivo v Sloveniji konec decembra

STA, VČ
13.11.2020 19:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"V najboljšem možnem scenariju bo prvo cepivo proti koronavirusni bolezni dostopno predvidoma konec decembra. V pomoč državam članicam pri pripravi nacionalnih strategij cepljenja je Evropska komisija pripravila krovno strategijo, težko pa je napovedati, kdaj bodo pripravljene nacionalne strategije," je v petek popoldne povedala Doroteja Novak Gosarič z ministrstva za zdravje. Opozorila je, da bo celovita informacija za dokončanje nacionalne strategije na voljo šele, ko bo izdano prvo dovoljenje za promet s cepivom, kar naj bi se zgodilo konec novembra ali v začetku decembra. Takrat bodo države članice EU, vključno s Slovenijo, lahko dokončno pripravile nacionalne strategije.

Vsaka država članica bo pravzaprav pripravila tri strategije, ki bodo vezane na tri platforme cepiv. "Vse države članice bodo prvo cepivo dobile istočasno in v količini, ki članici pripada glede na delež prebivalstva v EU, saj je ključ delitve že vnaprej določen," je poudarila. "Prednostni seznam cepljenih bo pripravila stroka na podlagi priporočil EU. Upoštevalo se bo najbolj ranljive skupine prebivalstva glede na starost in kronične bolezni ter seveda tudi zdravstvene delavce in delavce v drugih nujnih infrastrukturah." Upa, da bo prva pošiljka cepiva zadoščala za vse najbolj ranljive skupine.

V Sloveniji bo cepljenje proti koronavirusni bolezni za državljane brezplačno, strošek bo pokril državni proračun, in ne bo obvezno. "Potrudili pa se bomo javnost ozavestiti o koristih cepljenja ter odpraviti dvom o varnosti in učinkovitosti cepiva," je povedala Novak Gosaričeva.

Slovenija bo enako kot druge države članice dostopala do cepiva v okviru skupnega javnega naročanja, ki ga vodi Evropska komisija. Po njenih besedah se EU kot velik in močan kupec "trdo" pogaja s sedmimi proizvajalci najbolj obetavnih cepiv, s štirimi pa je že sklenila dogovore o predčasnem nakupu cepiva.
Novak Gosaričeva je dejala še, da bi bilo neodgovorno, če bi se Slovenija kot majhen kupec o preskrbi s cepivom pogajala neposredno s proizvajalci. Se bo pa država po njenih besedah pogovarjala s proizvajalci o logistiki dostave cepiva. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta