Po maturantskem izletu na Krfu najmanj 37 pozitivnih. Krek: Računamo, da jih bomo več kot 600 dali v karanteno

Vanessa Čokl
22.08.2021 10:18
V soboto so s testi PCR v Sloveniji potrdili 244 okužb. Število novih primerov je v sedemdnevnem povprečju višje za 7,5 odstotka, na NIJZ pa opozarjajo, da število prijavljenih primerov podcenjuje število resničnih. Od začetka štetja je zbolelo 260.315 ljudi. Med cepljenimi le 1408!
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Novih 244 okužb s covidom-19 je bilo v Sloveniji potrjenih v soboto, po 1397 testih PCR. Delež pozitivnih testov se bliža petini, v zadnjem dnevu jih je bilo za 17,5 odstotka. Vseh aktivnih okužb je ta trenutek v državi po podatkih Sledilnika 3427.

Med njimi so tudi maturanti, ki so se vrnili z izleta na grškem otoku Krf. "V tem trenutku vemo zagotovo, da je 37 pozitivnih oziroma okuženih. Dobili smo seznam vseh udeležencev, računamo, da jih bomo prek 600 dali v karanteno, ker je prišlo do tesnih stikov med okuženimi in ostalimi," je za Radio Slovenija povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

Ob tem je prosil vse starše in predvsem mladostnike, ki so bili na izletu, da se zavedajo, kaj pomeni izolacija in kaj karantena. Prosi jih, da se držijo pravil, da ostanejo izolirani v času, ki jim je določen, ker samo na ta način preprečujejo širjenje okužb naprej.

66 obolelih potrebuje bolnišnično zdravljenje

Število novih primerov je v sedemdnevnem povprečju višje za 7,5 odstotka. Po podatkih NIJZ to pomeni, da je bilo vsak dan potrjenih 296 novih. A pri NIJZ opozarjajo, da število prijavljenih primerov podcenjuje število resničnih okužb. Spreminjanje števila pa ni odvisno le od spreminjanja števila novih okužb, ampak tudi od spreminjanja priporočil za testiranje in prakse testiranja.  

Včeraj so naredili tudi 24.048 hitrih testov. V bolnišnicah se zdravi 66 bolnikov. Pomoč respiratorja jih potrebuje 14. V soboto sta za posledicami virusa pri nas dva človeka umrla. 

Jerala: Preverili smo, v cepivu ni čipov

Po podatkih NIJZ so zdaj z vsemi odmerki cepljeni 872.103 ljudje. Z enim pa 972.303. Na twitterju se je oglasil dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta in ima sporočilo za tiste, ki jih obdaja dvom o cepivih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta