Po koncesiji za visokošolski program bi država Borutu Rončeviću financirala še inštitut

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
10.02.2022 07:00

Za Rudolfovo - Znanstveno in tehnološko središče v Novem mestu je država pripravljena dati do 3,5 milijona evrov. Borut Rončević: "Nimamo močne želje, da bi naredili inštitucije, ki bi bile usodno odvisne od proračuna."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Rončevič je bil v drugi Janševi vladi tudi generalni direktor direktorata za visoko šolstvo.
Robert Balen

Borut Rončević si lahko pod sedanjo vlado Janeza Janše mane roke. Po tem, ko je ministrstvo za kulturo v lanskem letu zasebni Fakulteti za medije (FAM), katere dekan in tretjinski lastnik je, odštelo 24.000 evrov za študijo o medijski krajini v Sloveniji, je bila ta ista fakulteta izbrana tudi kot dobitnica koncesije za študijski program mediji in novinarstvo na obeh stopnjah.

Odločitev komisije ministrstva za izobraževanje pod vodstvom državnega sekretarja Mitje Slavinca mora potrditi le še vlada. Ta bo v kratkem, kot je razvidno iz gradiva, ki smo ga pridobili, odločala tudi o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo - Znanstvenega in tehnološkega središča Novo mesto.

Njen idejni vodja je Rončević, njegovo ime je navedeno med zunanjimi strokovnjaki, ki so sodelovali "pri pripravi dela ali celotnega gradiva." Ob njem je še nekaj imen z Razvojnega centra Novo mesto, in trije z novomeške Fakultete za informacijske študije, katere idejni pobudnik je bil v času prve Janeševe vlade prav tako Rončević, ki je tam predavatelj. Njen dekan je Matej Makarovič, ki je ob Rončeviču in Matevžu Tomšiču, prav tako eden od lastnikov FAM. 

Iz gradiva, ki so ga pripravili na ministrstvu za izobraževanje - podpisan je Slavinec, ki nam je minuli teden, ko smo ga povprašali, ali drži, da vlada načrtuje nove inštitute odvrnil, da dobro, da smo mediji, da kaj zve od nas -, je razvidno, da je vlada kot ustanoviteljica za delovanje inštituta pripravljena nameniti do 3,5 milijona evrov. Predvideno je 1,75 milijon za tekoče leto in še toliko za prihodnje. Pri čemer bodo denar zagotovili s prerazporeditvami v okviru ministrstva za izobraževanje.

Čemu naj bi bil inštitut namenjen?

"V prvih desetih letih bodo področja znanstvenoraziskovalne dejavnosti zavoda usmerjene predvsem v ključne omogočitvene tehnologije za industrijo 4.0 in 5.0, v digitalizacijo in digitalno preobrazbo gospodarstva in celotne družbe in v krožno gospodarstvo, prenos raziskovalnih rezultatov in tehnološkega znanja v okolje ob varovanju intelektualne lastnine in s tem spodbujanje tehnoloških, netehnoloških in družbenih inovacij, tehnološko zahtevnejšega podjetništva ter posledično večanje produktivnosti in dodane vrednosti v gospodarstvu," je zapisano v gradivu.

Da se inštitut snuje v Novem mestu pod njegovim pokriviteljstvom je za Večer minuli teden potrdil tudi sam, ko je na vprašanje o novem raziskovalnem inštitutu odgovoril, da je vse odvisno od države, s katero kot pobudniki na to temo redno komunicirajo. "O tem komuniciramo tudi z lokalnim gospodarskim okoljem, ki nas zelo podpira v naši nameri."

Pojasnil je še, da si s somišljeniki želi inštitut, ki je skladen z usmeritvami, ki jih razvijajo v Novem mestu. "To so teme, kot so industrija 4.0 oziroma nadgradnja tega, krožno gospodarstvo, digitalizacija, prenos tehnologij." Rončević je prepričan, da bi zagotovo zmogli narediti pomemben napredek na področjih, na katerih so bili sedaj zaradi centralizacije zapostavljeni. Na očitke, da se bi s še eno inštitucijo priklopili na državne jasli, je odgovoril, da nimajo "močne želje, da bi naredili inštitucije, ki bi bile usodno odvisne od proračuna. Razvijamo inštitucije, ki bodo večino svojih prihodkov ustvarjale z delom za uporabnike." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.