Plače v policiji: Virant svari Janšo pred tvegano potezo

Damijana Žišt
13.01.2021 18:44
Premier Janez Janša napovedal, da bodo operativni del policije izvzeli iz enotnega plačnega sistema, oče enotnega plačnega sistema v javnem sektorju Gregor Virant pa mu to odsvetuje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranji minister Aleš Hojs podpira izstop policije iz enotnega plačnega sistema, ker po njegovem ni ustrezen. Z Janševo napovedjo so zadovoljni tudi na policiji in v obeh policijskih sindikatih.

 
Robert BALEN

Po ponedeljkovem začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije (PSS) in javne objave bruto plač 8694 javnih uslužbencev ministrstva za notranje zadeve, policije in inšpektorata za notranje zadeve, za katero se je odločil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, se je na twitterju v torek zvečer oglasil še premier Janez Janša. Objava plač z imeni in priimki prejemnikov - javno so objavljena tudi imena pripadnikov specialne enote policije in mobilne kriminalistične enote, ki delujejo tajno in ne bi smeli biti objavljeni - je sicer močno razburila policiste in slovensko javnost. Premierjev zapis pa je nekoliko pomiril policiste, saj je Janša napovedal, da bodo operativni del policije izvzeli iz enotnega plačnega sistema in pravičneje uredili razmerja. Janša meni, da je problematično "razmerje med mnogimi (ne vsemi), ki vedrijo v (prenapolnjenih) pisarnah z vsemi možnimi dodatki, ter policisti in kriminalisti, ki delajo v težkih razmerah in tvegajo lastno zdravje za varnost vseh". Minister za notranje zadeve Aleš Hojs podpira izstop policije iz enotnega plačnega sistema, ker ta po njegovem ni ustrezen. "Na vladi naj bi vsak minister znotraj svojega sistema preveril možnost drugačnih plačilnih razmerij v okviru obstoječe mase plač. Kakšni pa bodo naslednji koraki, se bomo posvetovali na vladi," nam je danes povedal Hojs.

 

​Policija že pripravlja izhodišča kariernega sistema

In kako so se na Janševo obljubo odzvali na policiji? Pravijo, da že nekaj časa pripravljajo izhodišča kariernega sistema za policiste, ki med drugim zajema pripravo predloga normativne ureditve prenovljenega kariernega sistema (predlogi sprememb zakonodaje in akta o organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v policiji), določitev kariernih delovnih mest v policiji, pripravo načina izbora kadrov in potrebnih kompetenc za zasedbo delovnih mest ter prenovo položajnih oznak in določitev uniformiranih delovnih mest v policiji. "S kariernim sistemom se ob upoštevanju znanj, veščin, usposobljenosti in prizadevanj policistov prepoznavajo njihove prednosti, omogočata se osebnostni razvoj in poklicna pot v policiji. Ta sistem omogoča tudi, da se na podlagi enotnih izhodišč usklajujejo želje policistov in potrebe policije, policistom pa se tako omogoča pridobivanje kompetenc, znanj in izkušenj, ki so potrebne za napredovanje v policiji, " odgovarja Maja Adlešič, tiskovna predstavnica policije.

Gregor Virant: "Zdi se mi, da je dal premier to izjavo nekoliko na pamet."
Arhiv Večer

Na policiji menijo, da se je umeščanje v enoten sistem javnih uslužbencev za policijo pokazalo kot neustrezno, saj je umeščenost v sistem kariernih razredov in nazivov povzročila številne anomalije tako v hierarhiji nazivov in položajnih oznak kot umeščenosti v plačne razrede ter v sistemu napredovanj. "Z lastnim sistemom določitve delovnih mest brez skupne umestitve v sistem kariernih razredov in nazivov, z opisi del in nalog ter določanjem minimalnih pogojev za zasedbo delovnih mest ter določitvijo izhodiščnega in končnega plačnega razreda bi lahko v policiji uredili novo hierarhično strukturo delovnih mest. Z opisanim bi bila jasno določena karierna pot od policista do generalnega direktorja policije. Seveda pa gre pri tem za urejanje kariernega sistema policistov in ne drugiih zaposlenih v policiji, ki nimajo policijskih pooblastil," doda Adlešičeva.

Celotna policija mora biti "operativna"

Dr. Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo in notranji minister ter oče enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, sedaj zaposlen na OECD v Parizu (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj), pa takole komentira Janševo namero: "Zdi se mi, da je dal premier to izjavo nekoliko na pamet. Prvič, celotna policija mora biti "operativna".

Če so res kakšna delovna mesta "neoperativna", so odveč in jih je treba ukiniti. Drugič, ne predstavljam si, da bi za različne dele policije veljali različni plačni sistemi. Sam sem že zdavnaj zaznal plačno nesorazmerje v policiji, ki izhaja iz pretiranega poudarka na senioriteti. Policisti za vsako leto v policiji dobijo dodatek za delovno dobo in še dodatek za stalnost. Če teh dodatkov ne bi bilo, bi prihranjen denar lahko namenili za boljše plače mlajših policistov. To sem predlagal že leta 2007, vendar so sindikati predlog z gnusom zavrnili. Dodatek za stalnost je tudi ena redkih asimetrij v strukturi plače v javnem sektorju, saj ga poznajo le v nekaterih uniformiranih službah," pravi Virant. In doda, da je Janša že večkrat nakazal, da se zavzema za ukinitev enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. "To bi bila sicer povsem legitimna rešitev, kakršno poznajo v mnogih državah, vendar menim, da bi bila tvegana in da bi vodila v težje obvladovanje plačne mase, zmanjšanje transparentnosti in povečevanje neutemeljenih razlik v plačah. Vladi to pot odsvetujem in predlagam, da gre po poti popravkov plačnega sistema, ki jih je leta 2011 po opravljenem temeljitem pregledu našega plačnega sistema predlagal OECD - povečanje fleksibilnosti in menedžerske avtonomije, zmanjšanje avtomatizmov pri napredovanju in nekoliko manjša vloga sindikatov. Sicer pa je OECD na splošno plačno reformo pohvalil in ni predlagal ukinitve enotnega sistema," konča Virant.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta