Plače političnih funkcionarjev: Največ v žep pospravi Janša. Avgusta je zaslužil dobrih 6000 evrov bruto

Uroš Esih Uroš Esih
12.09.2020 06:00

Najslabše plačani ministri prihajajo iz Nove Slovenije, najslabše plačani poslanci pa iz Levice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolje plačani politični funkcionar, ne pa tudi najbolje plačani javni uslužbenec v državi, je predsednik vlade Janez Janša. 
Robert Balen

Najbolje plačani politični funkcionar, ne pa tudi najbolje plačani javni uslužbenec v državi, je predsednik vlade Janez Janša. Avgusta je v žep pospravil 6081 evrov bruto. Janša je tudi edini politični funkcionar v državi, ki je s plačo prebil mejo 6000 evrov. Za dobra dva evrska stotaka za Janšo zaostajajo najbolje plačani ministrski kolegi. Med najslabše plačane ministre pa sodijo ministri iz vrst Nove Slovenije. Najmanj v Janševem ministrskem zboru zasluži najmlajši minister Jernej Vrtovec. Avgusta je zaslužil 5349 evrov, kar je nekoliko manj od predsednika Nove Slovenije Mateja Tonina.

Predsednik Pahor zasluži najmanj

V rangu ministrov Nove Slovenije se nahaja plača predsednika republike Boruta Pahorja. Njegova plača za prejšnji mesec je znašala 5494 evrov. S tem je Pahor najslabše plačani politični funkcionar med tistimi, ki v državi zasedajo najpomembnejše položaje. Več od Pahorja zaslužita tudi predsednika državnega zbora in državnega sveta, Igor Zorčič in Alojz Kovšca.

Na plačilni listi parlamenta je 92 oseb

Na plačilni listi državnega zbora je 92 oseb, poleg 90 poslancev še Miro Cerar in Nina Maurovič, ki prejemata poslansko nadomestilo. Bivši predsednik vlade Cerar, ki naj bi se z novim študijskim letom zaposli na Pravni fakulteti, je avgusta prejel nadomestilo v višini 3238 evrov. Med poslanci pa je tudi šest takih, ki si kruha ne služijo le s poslanskim delom, ampak poleg tega v obsegu petine polnega delovnega časa opravljajo druge poklice. Violeta Tomić je "petinska" igralka, Maša Kociper dela na področju alternativnega reševanja sporov, Franc Trček predava sociologijo, Jurij Lep izobražuje lesarje, Andreja Zabret dela pri Državnem izpitnem centru, Andrej Rajh pa ocenjuje raziskovalne in razvojne projekte.
Avgusta je ministrsko nadomestilo prejel bivši obrambni minister in šef Desusa Karl Erjavec. Njegovo ministrsko nadomestilo je znašalo 4274 evrov bruto oziroma 2544 evrov neto. Kaj bo Erjavec počel po preteku nadomestila, še ni jasno, po odstopu Pivčeve so se mu odprla vrata za ponoven naskok na vrh Desusa, neuradno pa naj bi mu bil ponujen tudi "umik" na veleposlaniški položaj v rodni Belgiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta