(PISMO) Aktiv delavk in delavcev v kulturi po protestu: Kako je lahko ministrstvo tiho?

DR
16.06.2020 16:27

Aktiv delavcev in delavk v kulturi se je z javnim pismom odzval na posredovanje policije med protivladnimi protesti pretekli petek. Pričakujejo odziv ministra Vaska Simonitija. Hkrati so izrazili protest zoper "medijski linč antikapitalističnega bloka". Hkrati pišejo, da vlada in z njo policija redno terorizirata in nadlegujeta ljudi. Spodaj pismo objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Željko Stevanić/ifp
Današnja akcija članov Aktiv delavk in delavcev v kulturi, ki so jo poimenovali "Nasilje. Ministrstvo za kulturo. Odziv." 
Željko Stevanić/ifp

V več slovenskih mestih so v petek, 12. junija 2020, že sedmič potekali protivladni protesti. V Ljubljani, kjer so zbirali tudi pisne pozive k odstopu vlade, se je po podatkih policije zbralo približno 5.000 kolesarjev in pešcev, po drugih ocenah pa približno 12.000 oseb. Premier Janez Janša je pred protesti kolesarje izenačil z vardisti, na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je odnos skupin protestnikov skrajno žaljiv, na seji vlade, 15. junija 2020, pa protivladne protestnike znova primerjal z vardisti.

1. OPAZUJEMO

Na protestu v Ljubljani je prišlo do incidenta, ko je manjša skupina protestnikov, med njimi tudi vrhunski slovenski umetniki Jaša Jenull, Jaša Mrevlje Pollak in Miha Blažič N'toko, na poziv policije mirno skušala pospraviti papirnate rekvizite, ki so jih protestniki metali v odziv na delovanje vlade. Policija je grobo in nasilno ter z veliko premočjo takoj napadla omenjeno skupino in spodbudila reakcije ter z drugimi protestniki aretirala tudi omenjeno trojico, med katerimi je denimo Jaša, ki je med drugim zastopnik Slovenije na 56. Beneškem bienalu, enem največjih in najbolj prestižnih dogodkov na področju likovne umetnosti na svetu. Kako je lahko ministrstvo tiho?

Željko Stevanić/ifp
Željko Stevanić/ifp

2. NE PRISTAJAMO

Neodzivnost ministrstva za kulturo zgolj krepi nezadovoljstvo zaradi neodzivnosti istega ministrstva v preteklih treh mesecih, ko se minister za kulturo dr. Vasko Simoniti kot edini izmed ministrov ni udeležil srečanja ministrov na Brdu pri Kranju ob sprejemanju prvih protikoronskih ukrepov, posledica česar je bila precejšnja zmeda in velike težave na primer pri določanju obdobja upravičenosti prejemanja temeljnega dohodka za samozaposlene. Ob sprejemanju drugega svežnja protikorona ukrepov je bilo isto ministrstvo verjetno edino, ki kljub pozivu vlade sploh ni želelo predlagati ukrepov v pomoč področju kulture, kljub temu da je bila kultura tudi s strani Evropske unije večkrat izpostavljena in priznana kot eden petih najbolj ogroženih sektorjev v gospodarstvu in javnem sektorju v času pandemije. Namesto ministrstva za kulturo so, kot že večkrat, podroben sklop ukrepov predlagale različne skupine kulturnikov in akademikov, ministrstvo pa jih je na pozive delavk in delavcev vladi preposlalo in zagovarjalo. Zatem je bilo s strani ministrstva naznanjeno, da področje ne potrebuje nobenih nadaljnjih ukrepov in to brez kakršnih koli nadaljnjih razlag. V naslednjih dneh in tednih so bile z ministrstva za kulturo priobčene enostranske, velikokrat neresnične izjave, brali smo celo žaljive tvite zaposlenih na Ministrstvu za kulturo RS, kot da umetnost in kultura ne bi dajali zaposlitve ravno njim, ki po službeni dolžnosti, kot beremo na spletni strani istega ministrstva: "Zagotavljamo spodbudno okolje za razvoj kulture in umetnosti. Podpiramo ustvarjalnost v javnih zavodih s področja kulture, v nevladnih organizacij in pri samozaposlenih v kulturi." ministrstvo se ni odzvalo na represijo ne po torkovih in ne po petkovih protestih (kot se tudi ne odziva ves čas). Še več, tudi čisto nedolžne sestanke s kulturniškimi organizacijami skuša prikazati v svoj prid (češ, da jih slednje podpirajo) in s tem še dodatno neti spore znotraj kulturniške javnosti.

Željko Stevanić/ifp

3. ZAHTEVAMO

Pozivamo tokratnega ministra za kulturo, dr. Vaska Simonitija, in Ministrstvo za kulturo RS, da v luči zgornjega v dialogu z vsemi akterji na področju naposled predstavijo, kako bodo pomagali sektorju kulture (in ne sociale) v celoti za časa nastopajoče recesije, ki je posledica pandemije.
Če tega ministrstvo ne bo storilo, pričakujemo od trenutne vlade in njenega predsednika gospoda Janeza Janše, da potegne ustrezne konsekvence.
Področje kulture je pomembno področje znotraj države, več študij je pokazalo, da ima velike ekonomske in socialne učinke in s tem poleg vsega drugega tudi pomen za slovensko družbo in gospodarstvo. Namesto neodzivanja bi prej veljalo staviti na ta sektor pri odzivanju na nastalo pandemijo z izvedbo večjih investicij in večjimi vlaganji v razvoj sektorja (ob vodenju dobrih kulturnih politik). Pri tem je trenutna neodzivnost ministrstva prej v veliko oviro kot v pomoč in zbuja močne dvome o njegovi legitimnosti in sposobnosti za upravljanje.
Pričakujemo, da se minister dr. Vasko Simoniti na navedeno naposled konstruktivno odzove, v dialogu z vsemi akterji na področju predstavi svoj pogled reševanja nastale situacije in bodočega razvoja kulture, sicer ga pozivamo k odstopu.
Aktiv delavcev in delavk v kulturi

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta