Petra Grah Lazar začasno premeščena na delovno mesto direktorice NPU

STA, A.L.
16.11.2021 17:22

Dosedanja v. d. direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petra Grah Lazar je bila premeščena na delovno mesto direktorice NPU, kar omogočajo nedavne spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji. Na ministrstvu za notranje zadeve ob tem pojasnjujejo, da premestitev Grah Lazarjeve ni trajna, pač pa velja za obdobje treh mesecev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Spletni portal 24ur je namreč poročal, da je bila dosedanja v. d. direktorice Grah Lazarjeva imenovana za direktorico NPU. Na ministrstvu za notranje zadeve pa zatrjujejo, da informacija o imenovanju Grah Lazarjeve ne drži, pač pa je bila s 13. novembrom zaradi nemotenega opravljanja nalog policije premeščena na delovno mesto direktorice NPU. Na to delovno mesto sicer ni bila premeščena trajno, ampak začasno, za obdobje treh mesecev.

Ob informacijah, da je Grah Lazarjeva zasedla omenjeno delovno mesto, se je odprlo tudi vprašanje položaja razrešenega direktorja NPU Darka Muženiča. Njegova razrešitev je bila namreč po sklepu sodišča nezakonita, delovno sodišče pa je z začasno odredbo odločilo, da se postopek izbire kandidata direktorja ne sme nadaljevati.

Na ministrstvu pa poudarjajo, da je ljubljansko delovno sodišče zadržalo oziroma prepovedalo izbiro kandidata v posebnem natečajnem postopku za zasedbo položaja direktorja NPU, ki ga je uradniški svet izvajal na podlagi 49. člena zakona o organiziranosti in delu v policiji. "Sodišče torej ni odločilo o tem, da se postopek ne sme nadaljevati, ampak je zgolj prepovedalo izbiro," so zapisali v odgovoru na vprašanje STA.

V delu opozicije ocenili, da bo zakonska sprememba povzročila dokončno politično podreditev NPU

Sicer pa je novela zakona o organiziranosti in delu v policiji črtala člen, po katerem se za postopek imenovanja in razrešitve direktorja NPU uporabljajo določbe zakona, ki ureja sistem javnih uslužbencev. Od uveljavitve spremenjenega zakona 13. novembra pa za zasedbo položaja direktorja NPU posebni natečajni postopek ni več predviden, delovno mesto pa se lahko zasede tudi s premestitvijo kandidata, ki izpolnjuje vse formalne pogoje za zasedbo delovnega mesta.

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da se z uveljavitvijo zakonskih sprememb status NPU ni v ničemer spremenil. "NPU je tako še naprej organiziran v notranji organizacijski enoti generalne policijske uprave, pristojni za zatiranje kriminalitete, in je pri odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj avtonomen," so zatrdili.

Državni zbor je namreč 20. oktobra sprejel novelo zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki naj bi po navedbah vlade zagotavljala boljšo organiziranost in fleksibilnejše delovanje policije. Med drugim prinaša spremembe glede umestitve in avtonomnosti NPU, ki je po novem notranjeorganizacijska enota uprave kriminalistične policije, enota in direktor urada sta podrejena direktorju uprave.

Medtem ko so predlagatelji zatrjevali, da bo NPU popolnoma avtonomen pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj, pa so v delu opozicije ocenili, da bo zakonska sprememba povzročila dokončno politično podreditev NPU.

"To je izjemno problematična zadeva"

Na to so nekateri opozorili tudi danes. Po oceni poslanca SD Predraga Bakovića se je z imenovanjem oziroma premestitvijo Petre Grah Lazar uresničila bojazen dela opozicije, da bo s sprejetjem novele zakona o organiziranosti in delu v policiji lahko prišlo do "lustracije oziroma političnega poseganja v policijo".

Spomnil je, da je z uveljavitvijo novele prenehal mandat vsem na vodilnih mestih v policiji, začel pa se bo nov izbirni postopek. "To je izjemno problematična zadeva, ki bo zagotovo pustila posledice v policiji tudi na dolgi rok," je ob tem ocenil Baković. Kot podpredsednik preiskovalne komisije, ki preiskuje sum političnega vmešavanja v delo policije, pa je Baković poudaril, da je komisija že pridobila določene dokaze, da do politizacije policije že prihaja, s sprejemom novele pa je ta dobila še ustrezno zakonsko podlago.

Tudi poslanka Levice Nataša Sukič je v današnji izjavi za medije dejala, da se je z zakonsko novelo začela "legalizirana čistka v policiji". Po njenih besedah se bo v prihodnjih mesecih zamenjalo 118 policijskih komandirjev, osem direktorjev policijskih uprav in direktorji posameznih organizacijskih enot NPU. Takšen način imenovanja se je pokazal že pri imenovanju Grah Lazarjeve, ki je bila po njeni oceni imenovana po volji politike, brez ustreznih kompetenc.

Po njeni oceni je Grah Lazarjeva blizu stranki SDS, ki na ta način "poskuša nevtralizirati vse preiskave zoper tiste ljudi, ki so blizu stranki SDS ali tej koaliciji". NPU pa po oceni Sukičeve s tem izgublja svojo relevantnost, avtoriteto in avtonomijo ter "postaja samo še ena izmed institucij, podrejenih volji politike".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta