Peter Jančič ni uspel s pritožbo, Vida Petrovčič je kršila kodeks

B.P.
19.07.2023 13:19

Novinarsko častno razsodišče je odločilo v novih primerih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vida Petrovčič in Peter Jančič
Večer

Peter Jančič proti Mihaelu Šuštaršiču, Siol.net

Peter Jančič, nekdanji odgovorni urednik Siol.net, se je pritožil zaradi spremembe članka (Le prijateljstvo novinarja RTVS z vladnim funkcionarjem ali prikrit konflikt interesov?) in umika komentarja (Posilstva in droge afere radiator), brez soglasja avtorja, sporočajo z Novinarskega častnega razsodišča (NČR). Mihaelu Šuštaršiču, odgovornem uredniku Siol.net, očita, da je kršil 29. člen kodeksa zaradi posegov v besedila. Ker je umaknil navajanje in povezave do virov, pa naj bi v zvezi s 25. členom, ki prepoveduje združevanje oglasnih in novinarskih besedil, prekršil še 6. člen kodeksa.

Razsodišče ugotavlja, da Mihael Šuštaršič z umikom besedil ni prekršil 29. člena, saj ta člen ne govori o umikanju besedil, temveč o tem, da nihče ne sme novinarju brez soglasja pomensko spremeniti ali predelati prispevka. NČR poudarja, da je odgovorni urednik pristojen tudi za vsebine v spletnem arhivu, zato umikanja besedil ne morejo vedno in počez ocenjevati kot cenzuro ali politične pritiske, na kar namiguje pritožnik. "Za umik obeh spornih člankov namreč Šuštaršič navaja tehtne dokaze, da so v obravnavanih besedilih kršitve novinarskega kodeksa. NČR v primeru obravnavane odstranitve dveh prispevkov avtorja Petra Jančiča ni prepoznalo prepletanja ali združevanja novinarskih in oglaševalskih vsebin, zato ni ugotovilo kršitve 25. člena kodeksa. Pritožnik še piše, da je urednik z odstranitvijo povezav umaknil tudi navajanje in povezave do virov. NČR ocenjuje, da besedila, h katerim usmerjajo hiperpovezave, niso viri, ampak dodatne informacije, razlage, razširitve, navajanje podrobnosti, zato NČR ne ugotavlja kršitve 6. člena," lahko preberemo v razsodbi.

Sindikat novinarjev Slovenije proti Vidi Petrovčič, TV Slovenija

Sindikat novinarjev Slovenije očita novinarki in voditeljici Televizije Slovenija Vidi Petrovčič, da je 29. novembra 2022 z urejanjem in vodenjem oddaje RTV danes in jutri kršila 3. in 4. člen Kodeksa novinarjev Slovenije.

Po oceni NČR gre za hude obtožbe o mobingu, ki jih je izrekla voditeljica sama, in ne kateri izmed gostov, ki bi jo s svojim odgovorom lahko "presenetil", da voditeljica na obtožbe neposredno v oddaji ne bi mogla pridobiti odziva. "Odziv stavkovnega odbora novinarskih sindikatov in sindikata novinarjev je že imela na razpolago v javnem pismu sindikatov, s katerim so se ti odzvali na vabilo v oddajo, a ga v oddajo ni vključila, zato je kršila 3. člen kodeksa," opozarja NČR. Razsodišče pritrjuje stališču pritožnika, da bi bilo v prispevek, ki bi javnost celovito informiral o dogajanju, treba vključiti tudi pogled sindikata oz. stavkajočih, in ugotavlja, da je voditeljica zato kršila 4. člen kodeksa, še piše v razsodbi

Več o odločitvah NČR si lahko preberete TUKAJ

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta