Inštitut 8. marec proti Gašperju Petovarju: Novinar TV Slovenija je kršil novinarski kodeks

DR
17.05.2023 16:27

Inštitut 8. marec je novinarju TV Slovenija očital kršitvi 4. in 10. člena Kodeksa novinarjev Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Novinarsko častno razsodišče, skupni organ Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije (v nadaljevanju NČR), je v primeru Inštitut 8. marec proti novinarju Gašperju Petovarju ugotovilo, da je novinar Televizije Slovenija kršil Kodeks novinarjev Slovenije.

Kot so sporočili z NČR, je Inštitut 8. marec novinarju TV Slovenija Gašperju Petovarju očital kršitvi 4. in 10. člena Kodeksa novinarjev Slovenije. V prispevku z naslovom Napad na Niko Kovač, objavljenem v TV Dnevniku, naj bi z izkrivljenim poročanjem in manipuliranjem izrečenega na tiskovni konferenci inštituta, po mnenju pritožnika, namerno škodoval ugledu prizadete direktorice Inštituta 8. marec in njegovim članicam in članom ter kršil 4. in 10. člen kodeksa.

NČR sedaj pritrjuje pritožniku, da je Gašper Petovar tiskovno konferenco Inštituta, izseke izjav direktorice inštituta iz nekaj njenih konkretnih odgovorov na vprašanja drugih novinarjev uporabil tako, da je potvoril njihovo sporočilo in jih uporabil za svojo interpretacijo dogodka, kar izrecno prepoveduje 10. člen kodeksa. "Zamolčal je bistveni del tiskovne konference, ključen za razumevanje teme, namreč da so javno obsodili fizično in besedno nasilje nad vsemi udeleženci v javnem dialogu in niso zahtevali privilegija za svojo direktorico. S tem je kršil 4. člen kodeksa," je sporočil NČR.

Vse odločitve in obrazložitve Novinarskega častnega razsodišča najdete na tem naslovu

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta