Pahor prejel sedem kandidatur za ustavnega sodnika, med njimi Teršek, Pogorelec, Starman in Zobčeva

STA, M.R.
16.04.2020 14:20

V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču prejeli sedem kandidatur. Gre za kandidature Andraža Terška, Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana, Janeza Pogorelca in Barbare Zobec, so sporočili iz urada predsednika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Borut Pahor
Robert Balen

14. julija namreč poteče mandat sodnici ustavnega sodišča Dunji Jadek Pensa. Predsednik republike je zato 14. februarja objavil poziv k zbiranju predlogov možnih kandidatov za njenega naslednika, na katerega je bilo mogoče prijave oddati do srede.
Zakon o ustavnem sodišču določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa državnemu zboru predlaga tudi druge kandidate.
Pahor se bo po opravljenih pogovorih kot običajno o predlogu možnega kandidata posvetoval z vodji poslanskih skupin v državnem zboru. Pri tem se bo potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim merilom za opravljanje te funkcije, odločitev o kandidatu pa bo sprejel v času, ki bo omogočal izvolitev pred pretekom mandata sedanji ustavni sodnici, so sporočili. Še pred glasovanjem v državnem zboru je sicer predvidena tudi javna predstavitev predlaganega kandidata.
V uradu predsednika republike so spomnili še, da je Pahor do zdaj državnemu zboru predlagal osem kandidatk in kandidatov za ustavnega sodnika, v vseh primerih pa so bili kandidati izvoljeni s prepričljivo večino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta