Oster odziv istrske javnosti na napovedan shod nasprotnikov splava: "Naše maternice niso odlagališče za vaša mnenja"

Aljaž Novak
19.09.2024 15:21

Nasprotniki pravice do umetne prekinitve nosečnosti iz iniciative Pohod za življenje bodo letos enega od svojih letnih shodov priredili tudi v Kopru. Številni predstavniki civilne družbe v slovenski Istri pa prireditvi nasprotujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shodu nasprotnikov pravice do splava nasprotuje veliko istrskih civilnih organizacij.
Urša Rahne

V nedeljo bodo v koprski Taverni priredili Pohod za življenje, na katerem nasprotniki pravice do splava opozarjajo na to, "da nam gre za pravico do življenja nerojenih otrok, da se zavzemamo za pomoč mamam in očetom v stiski, tako da bi vsi spočeti otroci lahko zagledali luč dneva in lepoto sveta," so zapisali v vabilu na njihovi spletni strani.

Prepričani so, da so otroci pred rojstvom najbolj ogrožena manjšina in si "pred tem ne smemo več zatiskati oči". Zato je njihov cilj "izobraževati in ozaveščati naslednje generacije, da bomo lahko skupaj pripomogli k odpravi te krivice. Pohode za življenje organiziramo zato, da prinesemo upanje vsem posameznikom, ki se znajdejo v stiski," so zapisali. Zbrali se bodo ob 10.30 v koprski taverni.

Martin Vuk, vodja organizatorjev Pohoda za življenje v Kopru pa je v intervjuju za tednik Družina poudaril, da je "bil Koper v preteklosti tudi meniško mesto, prepojeno z molitvijo. Tukaj je delovalo veliko samostanov. (...) V bivšem servitskem samostanu, ki je dal tudi svetnike, je kasneje delovala porodnišnica, kjer pa so žal opravljali tudi splave. Tudi v Kopru je danes veliko ljudi in družin, ki spoštujejo življenje in so sprejele večje število otrok."

V nedeljo dva shoda: Za in proti reproduktivnim pravicam

Pohod za življenje je izgovor za to, da nam želijo omejiti reproduktivne pravice, so v pismu, ki ga hranimo v uredništvu, zapisali v Študentskem društvu Iskra, kjer tudi poudarjajo: "Naše maternice niso odlagališče za vaša mnenja". "To, da se želi na septembrsko jutro po koprskih ulicah sprehoditi lobi, ki propagira naša telesa kot stroje za rojevanje, pomeni izkoriščanje javnega prostora za ukinitev pravice do splava. To je nesprejemljivo tako v Kopru kot tudi povsod drugje," še menijo v društvu, ki bo svoj shod priredilo ob 10.30 na Titovem trgu.

Pohod za življenje bodo letos priredili kar v treh slovenskih mestih.
MPA

Kot še menijo v Iskri, je narativ zagovornikov shoda za življenje osnovan okrog želje, da želijo le zmanjšati število opravljenih splavov. "Kakršnakoli omejitev dostopa do medicinskega splava pa ta poseg potisne izven zdravstvenih ustanov v nehigienske pogoje in v roke nekvalificiranih ljudi," odgovarjajo iz društva. "Kaj nam bo življenje za vsako ceno, če potem za živo bitje ne moremo poskrbeti? Kaj nam bo ukinitev splava, če rojeni otrok ne bo imel nikakršne nadaljnje oskrbe? In zakaj je otrok vreden več kot življenje ženske - matere, ki je bila v rojstvo prisiljena?" se še sprašujejo.

22. septembra bosta v Kopru tako od 10.30 dalje potekala dva shoda - za in proti reproduktivnim pravicam. "Feministični shod je skupaj z vso potrebno birokracijo že prijavljen na območni policiji," zatrjujejo v Iskri in obenem k udeležbi na shodu vabijo “vse, ki se zavzemamo za pravico do splava in druge reproduktivne pravice, kot sta dostopnost kontracepcije in kakovostnih ginekoloških storitev v okviru javnega zdravstva."

Pismo so sicer sopodpisali še Socialistrski bralni krožek, Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja, Klub študentov občine Koper, Klub izolskih študentov in dijakov, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Klub urbanega razvoja in alternative - Inde drugje, Kulturno umetniško društvo Format in kolektiv Ræhat. Pohode za življenje v Sloveniji sicer prirejajo vse od leta 2020. Letos bodo pohod prvič priredili v treh mestih in sicer v Kopru, Mariboru in Ljubljani. Udeleženci z gesli, kot so "Enakopravnost se začne pred rojstvom" in "Človekovo življenje je nedotakljivo", sporočajo svoje nestrinjanje z obstoječo politiko, ki zadeva reproduktivne pravice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta