Odzivi na Kobalovo plagiatorstvo: "Podreti vse tisto, kar je gradil leta in leta, je nepojmljivo"

Asja Lednik
18.01.2019 11:57

Kaj o predstavi Profesionalci espe, za katero se je izkazalo, da je prevod dela La prova generale, menijo ljubitelji in poznavalci gledališča?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejan Nikolic

Novica, da je  Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje s sporeda umaknilo komedijo Profesionalci espe, ki so jo premierno uprizorili v tej sezoni, je dodobra presenetila tako slovensko gledališko sceno kot tudi širšo javnost. Komedija, ki jo je Boris Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, je prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, se je izkazalo pred dnevi.

Kobal v zadnjih letih pogosto sodeloval s SLG Celje

Predstava Profesionalci espe ni bila edina, ki jo je v celjskem gledališču režiral Boris Kobal. Ta je namreč v zadnjih letih s Slovenskim ljudskim gledališčem pogosto sodeloval. Na primer v komedijah Evrofilija (2007), Sleparja v krilu (2012), Vorkšop na Molliera (2014), v minulem letu pa je režiral predstavo Mučenik. Iz repertoarjev pa je razvidno, da je s celjskim gledališčem v zadnjem času nekajkrat sodeloval tudi Kobalov sin Jernej.

Žiga Culiberg
Violeta Vatovec Einspieler
Uros Hocevar
Marijana Kolenko.
Violeta Vatovec Eispieler
Uros Hocevar

Hud udarec za slovensko gledališko ustvarjalnost

Pogovarjali smo se tudi z vsestranskim gledališkim umetnikom, ki svet teatra dobro pozna, a želi ostati anonimen. "Spoštovanje avtorskih pravic in intelektualne lastnine je gotovo eden od pogojev za normalno delovanje sfere umetnosti in ustvarjalnosti – zlasti med ustvarjalci samimi, ki se tega še toliko bolj zavedajo, saj so tudi sami vključeni vanj. Zato si primera v zvezi s Profesionalci espe absolutno ne znam racionalno pojasniti," uvodoma pojasni sogovornik.

Metka Pirc
Uros Hocevar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta