Od ponedeljka ne bo več javnega prevoza, na delo se lahko z vozilom pelje do šest oseb iz istega podjetja

M.R.
13.11.2020 12:21

Med zaostritvami ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa je od ponedeljka v veljavi popolna prepoved javnega potniškega prometa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Od ponedeljka ne bo medkrajevnega, mestnega in železniškega potniškega prometa, je povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Lahko bodo še naprej vozili taksiji, hkrati pa lahko delodajalci za svoje delavce še naprej izvajajo avtobusne prevoze v lastni režiji.

Delavci se lahko organizirajo tudi tako, da se skupaj pripeljejo na delo v enem vozilu, vendar v njem ne sme biti več kot šest oseb, vse pa morajo biti zaposlene v istem podjetju, pojasnjuje minister. Pri tem dodaja, da je bilo to danes usklajeno z ministrstvom za notranje zadeve. 

"Nima smisla, da bi mi ta prevoz omejevali, če so potem ti delavci skupaj recimo za istim proizvodnim trakom," je ponazoril. "Bistveno pa je, da omejimo te druge stike, ki so znotraj linijskega ali mestnega prevoza. S tem ukrepom torej za 14 dni omejujemo te stike, ko bi lahko iz različnih gospodinjstev in različnih podjetij prihajalo do stikov," je še pojasnil. 

Hkrati je za razumevanje prosil delodajalce vseh zaposlenih, ki so odvisni od javnega potniškega prometa in nimajo alternativnih oblik prevoza. "Skupaj z njimi bomo rešitve iskali tudi na ministrstvu za infrastrukturo, tako organizacijsko kot finančno," je povedal. 

Omenil je še, da so "čez noč ustanovili štab na ministrstvu", s katerim bodo iskali rešitve, kako bi še dodatno organizirali prevoze na delo in z dela, da bi bilo čim manj nevšečnosti.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec
Andrej Petelinšek

Ob napovedi ukinitve javnega potniškega prometa se je Vrtovec opravičil za nevšečnosti, ki jih ta ukrep prinaša. Povedal je, da sedanji ukrepi niso dovolj omejili širjenja koronavirusa, zato so se odločili, da se ukrepe še zaostri. To je po navodilih zdravstvene stroke nujno potrebno, je dejal. 

Župane vseh občin je prosil, naj za obdobje zaprtja prometa državljanom omogočijo brezplačno parkiranje na občinskih parkiriščih. 

Naslednjih 14 dni prav tako ne bo mogoč prevoz z nihalnimi žičnicami, vzpenjačami in krožno-kabinskimi žičnicami. Ostajajo pa tehnični pregledi, je povedal Vrtovec. 

Avtošole ne smejo opravljati niti tečajev CPP prek spleta

Od ponedeljka dalje bo prepovedana tudi dejavnost usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil. Prav tako je prepovedano tudi opravljanje tečajev cestnoprometnih predpisov prek spleta. 

Minister je pojasnil, da je bila odločitev sprejeta na podlagi pogovorov z zdravstvenim ministrstvom. "Tukaj ne bomo dodajali nobenih izjem, da ne pride potem do komunikacijskih šumov, kaj je dovoljeno in kaj ni dovoljeno. Drži, lahko bi tako imenovano poučevanje o cestno prometnih predpisih izvedli preko zooma, ampak nimajo pa vsi ta trenutek zagotovljene tovrstne opreme. Če bi bilo to dalj kot 14 dni, bi lahko šli tudi v to," je odgovoril na novinarsko vprašanje. "Ampak zaenkrat ostajamo trdno na načelu, da poslušamo priporočila zdravstvene stroke, ministrstva za zdravje," je še dodal in ocenil, da ne bo velikega izpada, če avtošole ne bodo delovale 14 dni. Je pa zatrdil, da bo šla vlada finančno nasproti delodajalcem, "tako kot do zdaj v vseh PKP zakonih".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta