Obrambna zakona: Levica z vojaškimi manevri

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
30.09.2020 14:14

Z novelo zakona o obrambi zagotovili socialno varnost vojakov tudi po 45. letu starosti, spet pa se je zataknilo pri vojaških investicijah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O vprašanju nabav bi se moralo razjasniti ljudstvo, meni Levica. 
Robert Balen

Sito državnega zbora (DZ) je uspešno prešel prvi od dveh obrambnih zakonov, ki naslavlja temeljne težave Slovenske vojske (SV), poslanci so v sredo s 65 glasovi za in osmimi proti potrdili novelo zakona o obrambi. "Vojsko čaka bolj gotova prihodnost. Politika je dokazala, opozicija in koalicija, da se je tudi v teh razgretih časih še vedno sposobna dogovoriti o strateških vprašanjih," je zadovoljno tvitnil obrambni minister Matej Tonin. Novela zagotavlja zlasti socialno varnost vojakov tudi po 45. letu starosti. Tisti, ki zasedajo deficitarne formacije ali pa so posebni specialisti, bodo lahko svoje delo opravljali še naprej. Novela, ki so jo ob koaliciji podprli še v opozicijskih SD, SAB in SNS, naslavlja, da se bodo pripadniki lahko prezaposlili v druge državne organe in s seboj prenesli plačne razrede.

Le gašenje požara

"Ta zakon zagotavlja večjo privlačnost poklica vojaka, ker se v marsičem urejajo status in njegove pravice. V tem pogledu je treba to pozdraviti, zlasti, ko se pogovarjamo o famozni meji 45 let. Ljudje ne bodo prepuščeni sami sebi, ampak bodo imeli zagotovljeno nadaljevanje kariere v javni upravi," komentira obramboslovec dr. Vladimir Prebilič z ljubljanske Fakultete za družbene vede. A opozarja: "Samo zakon o obrambi in te spremembe ne bodo odpravili temeljnih težav SV, ki ima največ težav s privabljanjem novih kadrov. Samo ti ukrepi, zagotovljeni v okviru zakona, ne bodo dovolj." Podobno razmišlja obramboslovec Miha Šlebir, ki sicer meni, da je najboljši izkupiček novele, da se za specifična delovna mesta zadrži kader v srednjih letih. "To je zdaj gašenje požara, to so minimalne spremembe. Zakon o obrambi bi bilo treba prenoviti celoviteje, ne pa samo nekaj členov," opozarja in meni, da bi bilo smotrno v zakon med drugim vključiti novo kategorijo kriznega odzivanja, bolje opredeliti sodelovanje vojske z nevojaškimi organizacijami, opredeliti proces odločanj za napotitve slovenskih vojakov na operacije v tujino … "Ta novelica naslavlja samo kadrovski del, ki je sicer trenutno res tudi najbolj pereč," ugotavlja Šlebir in še izpostavi ključno vprašanje, a za zdaj neodgovorjeno: kako v sistem pritegniti mlade.

Levica žuga z referendumom

Zastarela oprema je druga temeljna težava SV, ki jo skuša obrambni minister Tonin iz kvot NSi reševati s predvidenimi 780 milijoni evrov za vojaške investicije med letoma 2021 in 2026. Za hip mu je načrte prekrižala Levica in s tem, ko je zahtevala razpis posvetovalnega referenduma, zaustavila obravnavo zakona. "To je vprašanje, okoli katerega bi se moralo razjasniti ljudstvo," so po besedah vodje poslancev Mateja Tašnerja Vatovca prepričani v Levici. Žugajo pa tudi že z alternativnim scenarijem v primeru neuspeha posvetovalnega referenduma: "Ena oblika je posvetovalni referendum, o tem bomo odločali naslednji teden na odboru za obrambo in potem v državnem zboru. Če to ne bo uspelo, pa bomo konkretno razmislili, ali gremo v sklic zakonodajnega referenduma." Da bi bilo bolj smiselno, če bi nasprotniki energijo usmerili v smer iskanja rešitev in zagotavljanja transparentnosti nabav, pa meni Prebilič in pravi: "Vojska in njene nabave so spet talec političnih preigravanj. To definitivno ne pripomore k atraktivnosti vojaškega poklica, ker se spet ustvarja mnenje, da je vojaški poklic nepotreben."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta