Območja, kjer živijo Romi: Policija je že prisotna in bo še bolj

Elizabeta Planinšič
23.08.2024 17:29

Generalni direktor policije Senad Jušić ​si želi, da bi občani še bolj sodelovali s policisti in da bi tudi dosledno prijavljali vsa kazniva dejanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec, generalni direktor policije Senad Jušić in direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič (od leve) so govorili o delu policije v večkulturni družbi.
Policija

Zaradi spremenjenih varnostnih razmer je policija že julija okrepila svojo prisotnost v občinah Ribnica, Kočevje, Škocjan in Šentjernej, je povedal generalni direktor policije Senad Jušić v odziv na delo policije na območjih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti. In dodal, da bo to glede na potrebe še krepila.

Policija je po besedah direktorja Policijske uprave (PU) Ljubljana Tomislava Omejca v prvih osmih mesecih tega leta v primerjavi z enakim obdobjem v preteklih letih na območju Policijske postaje Kočevje obravnavala za 10 odstotkov več kaznivih dejanj, na območju Policijske postaje Ribnica pa za 30 odstotkov več. Zato so na omenjenih območjih v zadnjem času pripravili več ukrepov in intenzivirali svoje delo. "Med drugim smo okrepili prisotnost posebnih policijskih enot, vodnikov službenih psov, konjenikov in prometnih patrulj," je dejal. Aktivnosti policije so usmerjene predvsem v preprečevanje in preiskovanje kaznivih dejanj in povečevanje vidnosti policije, tudi z namenom izboljšanja občutka varnosti ljudi.

Tudi v občinah Škocjan in Šentjernej po besedah direktorja PU Novo mesto Igorja Juršiča beležijo porast kaznivih dejanj. Slednje sicer pripisujejo predvsem dejstvu, da policisti državljane na vseh sestankih pozivajo, naj kazniva dejanja prijavijo, in poletju, ko se število kaznivih dejanj po njegovih besedah tradicionalno poveča, vseeno pa je policija v Škocjanu in Šentjerneju že julija uvedla poostren nadzor in tja napotila dodatne policiste. Med drugim ji je uspelo odkriti vse storilce napadov na občane, ki so se zgodili v začetku poletja. Varnostno bolj obremenjena na Dolenjskem je po Juršičevih besedah tudi Mestna občina Novo mesto, ki ima v svoji okolici pet romskih naselij. Tudi tu policija aktivno izvaja svoje dejavnosti. "Samo v tem tednu smo opravili šest hišnih preiskav, v katerih smo našli orožje, hladno orožje in predmete, ki izvirajo iz kaznivih dejanj," je dejal.

Generalni direktor policije Jušić je zagotovil, da ima policija kljub povečanju števila kaznivih dejanj v omenjenih občinah in tudi na drugih območjih, kjer živijo Romi, dogajanje pod nadzorom. Zagotovil je, da bo na teh območjih še naprej krepila aktivnosti in prisotnost, če bo potrebno. Ob tem si želi, da bi občani še bolj sodelovali s policisti in da bi tudi dosledno prijavljali vsa kazniva dejanja. Generalni direktor policije je zagotovil, da je policija vsakodnevno prisotna na območjih, kjer živijo predstavniki večetnične skupnosti, to je predvsem na območjih policijskih uprav Ljubljana, Murska Sobota in Novo mesto. Omenjene policijske uprave so po njegovih besedah v letu 2024 do konca julija izvedle 787 intervencij, med drugim zaradi prijavljenega streljanja z orožjem, kršitev s hrupom, kurjenja in bagatelnih kaznivih dejanj. V istem obdobju leta 2023 so izvedle 803 takšne intervencije. Do konca julija letos je policija v romskih naseljih izvedla tudi 1845 represivnih ukrepov, kot so hišne preiskave, zasegi orožja in streliva, odvzemi prostosti in privedbe k preiskovalnemu sodniku, medtem ko je bilo v enakem obdobju leta 2023 takšnih ukrepov 1698. Opravila je tudi 8192 preventivnih aktivnosti, ki se nanašajo na povečano prisotnost policistov, razgovore s predstavniki lokalnih skupnosti in podobno, kar je za 170 več kot v enakem obdobju lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta