O maskah v razredih politika eno, stroka drugo

Barbara Bradač Barbara Bradač
19.09.2020 06:15

Čeprav je Jelko Kacin v četrtek napovedoval obvezno nošenje mask v razredih in igralnicah ter razburil šolsko in predšolsko stroko, ki temu nasprotuje, je NIJZ včeraj objavil drugačno priporočilo za prihajajoči teden.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi vodja vladne strokovne skupine Bojana Beović je za Pop TV dejala, da skupina ni predlagala uporabe mask v razredih. 
Andrej Petelinšek

V šolah in vrtcih so včeraj nestrpno čakali na navodila za izvajanje ukrepov, ki jih je v četrtek napovedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Po njem bi morali od ponedeljka učenci od sedmega razreda naprej, dijaki in nato tudi študenti obvezno nositi masko ves čas med poukom. Enako vzgojitelji in vzgojiteljice v vrtcih med delom z otroki in učitelji v razredih ves čas pouka. A včeraj so cel dan goreli že vsi telefoni in alarmi, saj so ravnatelji in različna združenja opozarjali na neživljenjskost tega ukrepa.

​Krek: Če bo ukrep sprejet, spremenimo priporočilo
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa je popoldne na svoji spletni strani objavil drugačno priporočilo kot napovedano, namreč da "od ponedeljka, 21. 9. 2020, do nedelje, 27. 9. 2020, učenci in dijaki v učilnicah ne uporabljajo mask, v skupnih prostorih pa uporabo mask priporočajo". Enako kot doslej pa da velja tudi za učitelje. Kako je možna takšna razlika med vlado in stroko, smo vprašali na NIJZ. Direktor Milan Krek nam je pojasnil, da so tedensko priporočilo objavili še pred sprejetjem ukrepa. In če bo ta sprejet, bodo v skladu z njim in v dogovoru s šolskim ministrstvom spremenili priporočilo.
Vladni govorec Jelko Kacin je zvečer za Večer pojasnjeval, da odlok, ki bo prepisoval nove ukrepe, do večera še ni bil sprejet. "Ker v četrtek vse še ni bilo usklajeno, je bilo odločeno, da bo to sprejeto na dopisni seji. Mi pa smo začeli to komunicirati, da ste na to pripravljeni." In kako komentira, da je NIJZ objavil priporočila, ki so drugačna kot predlogi vlade? "Dokler ni odlok sprejet, je NIJZ na spletnih straneh ohranil besedilo kot doslej. Ko pa bo odlok spremenjen, če bo spremenjen, pa bo NIJZ spremenil priporočila. Kaj se bo zares zgodilo, bomo videli, ko bo seja končana," je dejal. Pravi, da je gradiva za nočno petkovo dopisno sejo videl, a da glede na objavljeno priporočilo NIJZ in ministričine besede ne ve, kakšno je dokončno besedilo. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je namreč že včeraj popoldne omilila napovedane ukrepe: "Otroci od sedmega razreda dalje nosijo maske takrat, ko prehajajo po šolah, ko so v mešanih skupinah in če so v svoji skupini, samo takrat, ko v prostorih ni mogoče zagotavljati najmanj meter in pol razdalje."


​Ravnatelji zbegani
Tako v petek zvečer ravnatelji še niso prejeli nobenih novih navodil za delo v ponedeljek in ne vedo, ali morajo s ponedeljkom meriti temperaturo vsem zaposlenim in obiskovalcem ter kdo mora nositi masko in kdaj.
"Na tak način se izgublja zaupanje v delo tistih, ki o tem odločajo. Na tak način se ne more voditi sistem šolstva, če leva roka ne ve, kaj dela desna. Mi smo že razmišljali, kakšne termometre bomo kupili in kje," pravi Ivan Lorenčič, ravnatelj mariborske II. gimnazije. Sicer so na tej šoli vsakemu dijaku nabavili dve pralni maski, razmišljajo tudi o nabavi vizirjev za učitelje in morebiti tudi dijake, če bi bilo treba. "Pouk bo bolj naporen, če morajo učitelji ves čas nositi maske, ampak je boljše, da so dijaki v šoli pa tudi pod strožjimi ukrepi, kot da so doma."


Ostro so se v četrtek napovedanemu ukrepu uprli v Skupnosti vrtcev Slovenije, oglasili so se tudi v Sindikatu vzgoje in izobraževanja ter Združenju zasebnih vrtcev Slovenije in maskam v vrtcu izrekli odločen ne. Branka Šamec, predsednica Skupnosti vrtcev Maribor, je izpostavila, da pri načrtovanju ukrepov ni sodeloval nihče s področja predšolske vzgoje. "Otroci so v vrtcu v intimnem odnosu z vzgojiteljem, ki temelji tudi na neverbalni komunikaciji, in če ima vzgojitelj z masko pokrit obraz, otrok ne vidi mimike obraza odraslega, s katerega bere, se uči, pridobiva osnovne veščine, ki so pomembne za razvoj in zdravje otrok. Tudi petje in govorjenje sta skozi masko popačeni," pojasnjuje in napoveduje, da vzgojitelji mask ne bodo nosili. Ravnatelja mariborske waldorfske osnovne šole Andreja Ornika prav tako skrbi: "Če ima učitelj masko na obrazu, ne more uporabljati gestike, mimike in sploh je pouk v nižjih razredih zelo okrnjen, tudi pouka tujega jezika si ne znam predstavljati. Pomembna je še socialna interakcija med učenci samimi, sploh najstniki po tem hrepenijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta