Notranje ministrstvo umaknilo soglasje za prve tožbe zaradi stroškov policije na neprijavljenih shodih

epl
02.06.2022 17:36

Vlada je na svoji drugi seji imenovala 13 državnih tožilcev in s tem prekinila zastoj, nastal v času prejšnje izvršne oblasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova notranja ministrica Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav sta prevzela posle na MNZ. 
Luka Dakskobler/Bobo

Potem ko je bivša vlada Janeza Janše z zadrževanjem imenovanja tožilcev hromila ta organ pregona, je nova vlada Roberta Goloba že imenovala 13 državnih tožilcev. Na predlog ministrice za pravosodje dr. Dominike Švarc Pipan so tako imenovani dva tožilca na vrhovnem državnem tožilstvu, štirje na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, trije na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju, dva na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, po eden pa na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru in na Okrožnem državnem tožilstvu v Kranju.

Po prepričanju ministrice je z vidika sodobne demokracije in vrednot vladavine prava blokada imenovanj državnih tožilcev nedopustna praksa, ki je povzročila precejšnjo kadrovsko stisko v tožilskih vrstah. Po podatkih ministrstva so ob koncu lanskega leta funkcijo opravljali zgolj 203 državnotožilski funkcionarji, kar pomeni, da skupno število državnih tožilcev dosega le slabih 75 odstotkov sistemiziranih mest, ki jih predvideva odredba o številu mest državnih tožilcev.

Iz notranjega ministrstva pa so sporočili, da je ministrstvo umaknilo soglasje za prve tožbe, vložene zoper posameznike, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policije na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih.

Komisarka za človekove pravice: Nadlegovanje aktivistov civilne družbe v Sloveniji se mora takoj ustaviti

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta