Nevladniki skupaj proti ministrovi samovolji: "Vizjak je bolj kot minister za okolje minister proti okolju"

Andreja Kutin Andreja Kutin
28.03.2022 16:08

Nevladne organizacije s področja varovanja okolja opozarjajo na težave. Okolje, v katerem bodo nevladniki skrbeli za to, da se ne zamerijo oblasti, je škodljivo. Ministrsvo ob tem ugotavlja, da je bober pravzaprav - škodljivec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katja Hus, Greenpeace: "Če lahko minister samovoljno in mimo pravil ovira financiranje in delovanje ene naravovarstvene organizacije, je to razlog za skrb v širši civilni družbi." 
Črt Piksi

Nevladne organizacije opozarjajo, da je ravnanje ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka v primeru Lutra nedopustno. "Minister Vizjak iz maščevanja uničuje Inštitut Lutra, ki ščiti bobre, čisto vodo in ogrožene ekosisteme," pišejo nevladniki, ki so ob tiskovni konferenci v podporo organizaciji pripravili še izjavo podpore.

Nesodelovanje ves mandat

Spomnimo, Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, bo na sodišču skušal pridobiti delež denarja, ki so ga za projekt Life Beaver tako rekoč obljubili in tudi že uskladili z ministrstvom. "Minister Vizjak je bolj kot minister za okolje minister proti okolju. S škodljivimi ukrepi proti okolju in naravi pa bo, kot kaže, nadaljeval do konca svojega mandata," pravijo združeni nevladniki. Inštitut Lutra, ki se ukvarja z zaščito vode in rečnih ekosistemov, je kandidiral za sredstva Evropske komisije v okviru programa Life. Projekt so skupaj s partnerji pridobili, minister Vizjak pa je, kljub temu da se je zavezal podpori projektu, kasneje podporo umaknil. Na ministrstvu pojasnjujejo, da zato, ker država že pripravlja strategijo za ravnanje in sobivanje z bobrom, ta naj bi se namreč v tem času preveč namnožil. Na inštitutu so morali denar za del projekta zagotoviti sami, evropski delež bodo pridobili.

Minister Vizjak finančna sredstva Lutri očitno odreka načrtno, iz maščevalnosti, trdijo nevladniki. Namreč, ko je bil Vizjak še zaposlen v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi, je Lutra sodelovala v pravnem postopku proti gradnji hidroelektrarne Mokrice, minister pa je bil zadolžen prav za ta projekt.

Okoljevarstvene organizacije opozarjajo na degradacijo oziroma kar neobstoj sodelovanja z ministrstvom za okolje domala že ves mandat. V sklopu protikoronskih zakonov je minister skušal pospešiti gradbene projekte s spreminjanjem gradbene zakonodaje tako, da bi iz postopkov izločili nevladnike s statusom delovanja v javnem interesu na področju okolja.

"Lutra smo mi vsi"

"Tovrstno delovanje je simptomatično za delovanje te oblasti: oblasti, ki sankcionira vse, ki si do nje drznemo biti kritični, oblasti, ki ne izbira sredstev za napad na ljudi, ki mislijo in delajo dobro. Na tej tiskovni konferenci stojimo, ker smo v tem primeru Inštitut Lutra vsi mi," pravi Alenka Kreč Bricelj, iz Kulturno-ekološkega društva Smetumet.

Katja Hus iz Greenpeacea Slovenija pa doda: "Menimo, da je ravnanje ministra neupravičeno in zaskrbljujoče. Če lahko minister samovoljno in mimo pravil ovira financiranje in delovanje ene naravovarstvene organizacije, je to razlog za skrb v širši civilni družbi. S takim ravnanjem se lahko ustvarja okolje strahu, v katerem bodo civilne organizacije dvakrat premislile, preden bodo naredile kaj, s čimer bi se zamerile tistim na oblasti. Takšno okolje pa je za delovanje države in v njej civilne družbe kot nadzornika oblasti škodljivo."

"Vse to gre na račun nas in našega okolja, biotske raznovrstnosti in zdravih ekosistemov, ki nam omogočajo osnovne življenjske pogoje: zdravo in čisto vodo, zrak, naravo. Takim nerazumnim škodljivim ukrepom smo se že uprli lansko leto na referendumu o vodi in uprli se bomo tudi tokrat," napovedujejo združeni nevladniki. Delovanje inštituta sicer ni ogroženo, saj izvaja še druge projekte. Inštitut Lutra podpirajo Inštitut 8. Marec, Smetumet, Pravno-informacijski center - PIC, Ekologi brez meja, Umanotera, Cipra, Greenpeace, Eko krog, Ekologi brez meja, CNVOS in Civilna iniciativa Danes.

Ministrstvo je pozno popoldan poslalo sporočilo za javnost v katerem naznanjajo, da bodo poizkušali poiskati načine za sodelovanje z Lutro, a tudi podatke o tem, zakaj je bober prevzaprav - škodljivec. Vključno s podatki, kje je še posebej agresiven in koliko škode poovzroči na obvodnih površinah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta