Neverjetni preobrat: Mercator je pojasnil, zakaj Prime danes stane vsega 0,3 evra, odgovor vas bo presenetil ...

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
21.08.2024 11:35

Kako to, da je pijača, za katero je bilo lani treba odšteti skoraj 6 evrov, danes na voljo za nekaj deset centov?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani so mladostniki množično kupovali pijačo Prime.
Sašo Bizjak

Lansko jesen smo pisali o evforiji, ki se je iz ZDA hitro razširila k nam. Statusni simbol med mladimi takrat ni bil kakšen kos oblačila ali igrača, pač pa pijača Prime. Njena sestava in vsebnost sladkorja sta med odraslimi poskrbela za nekaj dvignjenih obrvi, mnogi starši so bili zaskrbljeni, kaj njihovi otroci vnašajo v telo. Dodatno odbijajoča je bila tudi cena. Za hidracijsko pijačo Prime je bilo lani pri nas namreč treba odšteti skoraj šest evrov, kar pa za mnoge mladostnike, predvsem osnovnošolce oziroma njihove starše, ki so takrat najpogosteje kupovali napitek, ni bila ovira.

A leto je skoraj naokoli in sprehod med trgovskimi policami, založenimi s sladkimi pijačami, je nekoliko presenetljiv. V Mercatorju je danes za hidracijsko pijačo Prime treba odšteti vsega 30 centov. Neprimerljivo nižja cena kot lani je tudi v trgovinah Spar, Jager in Tuš, v Hoferju pa izdelek ni več na voljo. Kaj je razlog za občuten padec cene še pred letom dni enega najbolj priljubljenih izdelkov med mladimi? Odgovor ni presenetljiv - povpraševanja za pijačo Prime skoraj ni več.

Pijača Prime: Evforija zajela tudi slovensko mladino, izdelek v nekaj dneh skoraj razprodan. Kaj morajo vedeti starši?

V Mercatorju pojasnjujejo, da je bil dobro leto nazaj izdelek tržno zanimiv, "saj je proizvajalec vlagal velika sredstva v oglaševanje, predvsem preko družbenih omrežij. Po medijskih objavah, da izdelek vsebuje visoko vrednost kofeina, se je prodaja praktično ustavila". V Mercatorju trenutno poteka odprodaja zalog, temu primerna pa je tudi cena, povedo in dodajajo, da novih naročil ne načrtujejo.

Cene pijače v Mercatorju.
Mercator/posnetek Zaslona

V Tušu, kjer je izdelek trenutno na voljo za manj kot evro, odgovarjajo, da cene izdelkov lahko nihajo glede na ponudbo pri njihovih dobaviteljih. "Z njimi se redno dogovarjamo glede aktualnega nabora, da kupcem lahko ponudimo izdelke po čim ugodnejših cenah. To velja tudi za izdelek, ki ga omenjate. V zadnjem času je povpraševanje po tem izdelku nekoliko upadlo. Kot pri vseh ostalih izdelkih v naši ponudbi se bomo tudi v tem primeru s količinami prilagajali povpraševanju na trgu."

​Očitno je šlo le za trendovski izdelek

V trgovini Jager so za Večer povedali, da je znižanje cene rezultat manjšega povpraševanja. V njihovih trgovinah pijača Prime nikoli ni bila skoraj šest evrov, povedo. Najvišja cena je bila na začetku, ko je bilo za izdelek treba odšteti 3,99 evra, ob koncu lanskega leta je bila cena že 2,99 evra. Pred dvema dnevoma, ko smo pošiljali vprašanja, je bila cena pijače Prime v trgovinah Jager 1,79 evra, danes pa ga je tam mogoče kupiti že za 89 centov. Izdelek je trenutno v odprodaji, pojasnjujejo, "ker izdelka ne bomo več imeli v ponudbi, saj je očitno bil le 'trendovski' izdelek. Prodaja sedaj, ko je cena bolj realna in primerljiva ostalim hidracijskim pijačam, ni bistveno višja, kot je bila prej."

Cene pijače v Jagru.
Jager/posnetek Zaslona

V Sparu je Prime trenutno mogoče kupiti za 1,19 evra. Od tam sporočajo, da je izdelek del njihove redne ponudbe, trenutno pa da je do konca avgusta v akciji.

Cene pijače v Sparu.
Spar/posnetek Zaslona

V Hoferjevih trgovinah pijače Prime ni več mogoče kupiti. Kupcem so izdelek ponudili novembra lani in ni del njihove stalne ponudbe, temveč je bil kot del posebne ponudbe kupcem na voljo do razprodaje zalog. 

Najboljša možnost za hidracijo otroka in mladostnika je navadna voda

Kot torej kaže danes, so opozorila strokovnjakov očitno zalegla. Skupaj s tržnim uspehom te pijače so se namreč kmalu začela vrstiti tudi opozorila stroke. Pijača je (bila) na voljo v dveh različicah - Prime Hydration in Prime Energy -, pri čemer ima slednja izjemno visoko vsebnost kofeina, kar v promocijskih objavah na družbenih omrežjih, ki jim otroci in mladostniki sledijo, ni bilo nikjer zabeleženo.

Tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so lani skrbno preverili označbe na izdelkih Prime Energy drink Lemon/Lime in Prime Hydration drink Lemonade, kupljenih v ljubljanskem nakupovalnem centru, so takrat opozorili, da je "seznam napak izjemno dolg". Med drugim je takrat označba vsebovala napačne prevode, seznam sestavin je bil pomanjkljiv, prav tako ni bilo obveznih podatkov o vsebnosti kofeina in opozoril, da energijska pijača ni primerna za otroke.

Klinični dietetik iz ljubljanske pediatrične klinike Evgen Benedik je lani v pogovoru za Večer povedal, da poziva vse, predvsem pa starše, da opozorijo svoje otroke na morebitne nevarnosti uživanja vseh pijač s kofeinom, ne samo pijače Prime. "Najboljša možnost za hidracijo otroka in mladostnika je navadna voda, ki je brezplačna in na voljo v vsaki šoli. Za ustrezen vnos elektrolitov, vitaminov in aminokislin pa naj otroci in mladostniki sledijo uravnoteženemu načinu prehranjevanja, saj bodo le na tak način dobili vsa potrebna hranila za optimalen razvoj in rast."

Gastroenterolog Jernej Dolinšek, predstojnik mariborske pediatrične klinike pa je takrat pojasnil, zakaj kofein ni dober za otroke. "Kofein je psihostimulans - lahko povzroči motnje srčnega ritma in povišan srčni tlak. V visokih dozah je strupen in v zelo visokih dozah tudi smrtno nevaren." Kje pa je meja, koliko kofeina bi otroci lahko zaužili? "Čim bi rekel, da je ta meja, bi lahko to pomenilo, da otroci lahko uživajo kofein. Pa ga ne smejo. Sploh. Do štiri kave dnevno pri človeku nasploh sicer naj ne bi imelo škodljivih učinkov. Toda to je zelo različno - nekomu bo že pri eni kavi razbijalo srce in bo čutil anksioznost, napetost, vsem pa se bo to zgodilo, če jih bodo spili preveč," je takrat še povedal Dolinšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta