Neuradno naj bi poslanska skupina Desus z izjemo Lepa bila naklonjena podpisu sporazuma z Janševo vlado. Kaj pravi Erjavec?

Žana Vertačnik
18.02.2021 20:05
S terena stranke prihajajo pozivi, naj se poslanci, ki so Karlu Erjavcu na glasovanju o nezaupnici obrnili hrbet, sankcionirajo z izključitvijo, prvak Desusa pa napoveduje, da se bo z dvema še pogovoril. Z obvestilom predsedniku državnega zbora se želijo jasneje pozicionirati v opozicijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karl Erjavec ima težave s poslanci lastne stranke. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

"Sprejeli smo odločitev, da bomo poslali posebno obvestilo predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču, da je stranka Desus v opoziciji, ker vidimo, da je veliko razprave o tem, kje pravzaprav se nahaja," je povedal prvak Desus​a Karl Erjavec po današnjem sestanku vodstva stranke, na katerem so se po neuspeli konstruktivni nezaupnici pogovorili o trenutnem položaju stranke. Spomnimo, na tajnem glasovanju je neuradno predsednika Desusa podprl zgolj en poslanec, to je Jurij Lep, preostali trije, na katere je računal, pa naj ne bi bili sledili odločitvam organov stranke. Zato so se s terena že slišale posamezne kritike na račun poslancev, ki stranki "niso lojalni in ji povzročajo škodo", v posameznih odborih po naših informacijah zahtevajo tudi njihovo izključitev. Erjavec pozivov s terena ni zanikal, povedal je tudi, da prihajajo pozivi, da bi moral kot predsednik morda ponuditi glasovanje o zaupnici. A je dejal, da gre za posamezne pozive in ne za "neki trend".

V prihodnjih dneh z namenom konsolidacije stranke namerava opraviti pogovor s poslancema Ivanom Hršakom in Brankom Simonovičem. "Kar se tiče Franca Jurše, sem z njim že opravil pogovor prejšnje dni, in sicer glede tega, ali ostaja član stranke Desus in ali podpira sklepe stranke Desus. Gre za sklepe sveta stranke, kjer je bilo odločeno, da je stranka Desus v opoziciji," je povedal Erjavec in dodal, da Jurša pravi, da je sklepe stranke vselej spoštoval. Tako tudi poslanec Lep, pri katerem po Erjavčevih navedbah pomislekov niti nikoli ni bilo.

Neuradno naj bi sicer poslanska skupina z izjemo Lepa bila naklonjena podpisu sporazuma z vlado Janeza Janše, a je Erjavec danes zatrdil, da tega sporazuma Desus ne bo podpisal. Bodo pa, tako Erjavec, konstruktivni in podpirali predloge, če bodo ti v korist upokojencev. Z jasnim pozicioniranjem v opozicijo se odpira vprašanje kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, ki še vedno opravlja to funkcijo, kljub temu da je stranka iz koalicije izstopila decembra lani. "Če bo odstopil kot minister, je dobrodošel še naprej kot član Desus. Če pa bo ostal minister, mu bodo morda zaželeli dobrodošlico v kakšni drugi stranki," je povedal Erjavec. Kot je slišati neuradno iz koalicijskih vrst, bi se Podgoršek v tem primeru morda lahko povezal z NSi, katere občinski svetnik je nekoč že bil. V prihodnjem tednu bodo sicer v Desusu izpeljali sejo izvršnega odbora, kasneje bo Erjavec sklical še svet stranke. Vodstvo stranke je danes seznanil tudi s tem, da bo na seji izvršnega odbora predlagal novega generalnega sekretarja stranke Zlatka Ficka, sicer nekdanjega direktorja Slovenskih državnih gozdov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta