Nenavadna Kacinova ugotovitev v luči trditev zdravstvenih strokovnjakov

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
25.08.2020 12:32

Čeprav je od uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam minilo le nekaj dni, vladni govorec Kacin ocenjuje, da se to že kaže v zmanjšanem številu vnosa okužb iz tujine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jelko Kacin
Robert Balen

V Sloveniji smo v ponedeljek ob 1370 opravljenih testih odkrili 21 novookuženih s covid-19, od tega so za zdaj le v enem primeru odkrili, da gre za uvoz okužbe iz tujine, natančneje s Hrvaške. Podatki, tako vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, "kažejo, da se število vnešenih okužb iz tujine postopno, pa vendarle realno znižuje, kar nakazuje na dejstvo, da je vlada na predlog stroke pravočasno reagirala in sprejela pravilno odločitev", s tem ko je posodobila rdeči seznam in nanj uvrstila tudi Hrvaško.
Kacinova ugotovitev je nekoliko nenavadna v luči trditev zdravstvenih strokovnjakov, da se rezultati ukrepov pokažejo šele po desetih oziroma štirinajstih dneh. A kot pravi vladni govorec, so oblasti že deset dni nazaj - minuli petek - začele opozarjati slovenske državljane na Hrvaškem, da bo soseda uvrščena na rdeči seznam. To pa jim je omogočilo, da "so se pravočasno in varno brez gneče na mejnih prehodih vrnili domov", je dejal Kacin, ki je trditev, da je bila vladna odločitev "odgovorna in ažurna", podkrepil s podatki o številu novoobolelih, ki jih vsakodnevno beležijo naši južni sosedi. Slednji so v ponedeljek zabeležili 136 novookuženih, podatka za danes še ni, "a glede na trend preteklih dni ni pričakovati bistvenega izboljšanja", je povedal Kacin in dodal, da pri sosedih beležijo 65 novookuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih štirinajstih dnevih, medtem ko je pri nas ta številka 20 novookuženih. Slednje naj bi pomenilo, da smo na sredi rumenega seznama.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta