Nekdanja šefinja Desusa z udeležbo na koalicijskem sestanku presenetila poslance: "Očitno še ni dojela, kaj se je zgodilo z njenim odstopom"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
10.09.2020 18:50

Začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar o novih razmerah v vodstvu še ni govoril s premierjem Janezom Janšo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po odstopu nekdanje predsednice Desusa Aleksandre Pivec je bilo danes pričakovati razčiščevanje novonastalih okoliščin s predsednikom vlade Janezom Janšo. "Nobenega pogovora nismo imeli na to temo," je po seji vlade odvrnil začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar in dodal, da se je pa Pivčeva udeležila koalicijskega sestanka. Na začudenje novinarjev, kako to, saj je on prevzel pooblastila za vodenje, je odvrnil, da to ni vprašanje zanj. Pivčeva se je novinarjem ognila, je pa na vprašanje, ali je bil to njen zadnji koalicijski sestanek, šef SMC Zdravko Počivalšek pomenljivo pripomnil: "Ne se šaliti." Očitno se "nekdo igra neko čudno igro", pa meni poslanec Branko Simonovič. "Presenečen sem, saj očitno še ni dojela, kaj se je zgodilo z njenim odstopom," nam je povedal. Na srečanje bi moral biti vabljen tisti, ki je na svetu prejel pooblastila za začasno vodenje stranke, je povedal vodja poslancev Franc Jurša, a hkrati dopustil možnost, da je šlo za zadnji sestanek, kjer je Pivčeva partnerje seznanila z novimi dejstvi. Še vedno sicer ni jasno, ali bo ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica, na kar je Gantar danes odvrnil zgolj, da je na potezi premier Janez Janša, ki bo moral povedati, kako razmišlja.
So pa medtem poslanci Desusa razdeljeni pri vprašanju prihajajoče interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa. "Gotovo je težava, če ima koalicijska stranka različna videnja o programu ali o zavezah, ki si jih je zadala koalicija. A pri tako ideološki interpelaciji, kot je ta, ne vidim takih težav," je Hojs odvrnil po sestanku s poslanci Desusa, kjer jim je vnovič predstavil razloge, zakaj meni, da v primeru Thompson notranje ministrstvo ni storilo nič drugače, kot je narekovalo sodišče. "To razumejo, seveda pa je jasno, da nasprotujejo nastopom ustaških zvezdnikov v Sloveniji. Kar seveda tudi razumem," je dodal in povedal, da si obeta podporo dela poslancev Desusa, dela pa ne. "Očitno si nismo čisto enotni, se pa vsi v poslanski skupini zavedamo, da smo koalicijska stranka in bi bilo neobičajno, da bi glasovali za interpelacijo," je povedal Simonovič in dodal, da ne bo glasoval niti za niti proti. Jurša je pojasnil, da se še usklajujejo, a meni, da morajo kot partnerji spoštovati koalicijsko pogodbo. O Hojsovi usodi, ki sicer tudi brez dela poslanske skupine Desusa ni negotova, saj je pričakovati, da ga bo preostali del koalicije podprl, bodo poslanci odločali prihodnji petek in ne v ponedeljek, kot je bilo sprva predvideno. Tako bodo po pojasnilih iz kabineta predsednika državnega zbora lahko zagotovili vse tehnične pogoje za sodelovanje poslancev na seji na daljavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta