Napad na spletno stran predsednice republike: Je v ozadju ruska hekerska skupina in kaj je razlog?

Va, STA
27.03.2024 18:16

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je izvedel preventivno blokado zlonamernega prometa, ki je povzročil začasno nedosegljivost spletnega mesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spletna stran predsednice republike Nataše Pirc Musar nekaj ur ni bila dosegljiva. (Fotografija je ilustrativna.) 
DZ/Matija Sušnik

Spletna stran predsednice republike Nataše Pirc Musar zaradi motenj delovanja začasno ni bila dosegljiva. "Skupaj s pristojnimi službami oviro odpravljamo in vas prosimo za razumevanje," so iz urada predsednice pozno popoldne sporočili na omrežju X. Okoli 19. ure je bila spletna stran nato spet dostopna. 

Iz SI-CERT so zvečer sporočili, da je okoli 15.30 prišlo do onemogočanja spletnega mesta predsednice republike. Na dogodek so se takoj odzvale pristojne institucije. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je izvedel preventivno blokado zlonamernega prometa, ki je imel za posledico tudi začasno nedosegljivost spletnega mesta. V primeru takšnega napada gre za usklajeno poplavo zahtev, katerih namen je obremeniti strežnik in otežiti njegovo dostopnost. Ne gre za vdor v strežnik ali infrastrukturo Urada predsednice RS, ampak za onemogočanje na daljavo (angl. DDoS, Distributed Denial-of-Service), so pojasnili pri SI-CERT. Takšne napade odzivni centri držav članic EU in Nata spremljajo ves čas od začetka vojne v Ukrajini in ob takšnih dogodkih se izvedejo običajni ukrepi za zamejitev napada, so sporočili.

V uradu za informacijsko varnost so predtem za Slovensko tiskovno agencijo povedali, da za zdaj nimajo podatkov, ki bi potrjevali hekerski napad na spletno stran predsednice. Portal 24ur je namreč poročal, da je ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn zaradi priključitve Slovenije češki pobudi za nabavo streliva Ukrajini naši državi napovedala kibernetsko vojno. Sporočilo na omrežju X so zaključili z napovedjo: "Začnimo s spletno stranjo predsednice Republike Slovenije."

V uradu predsednice so zapisali le, da so jih o nedelovanju spletne strani obvestile pristojne službe, in se jim zahvalili za hitro in strokovno ukrepanje. Za portal N1 pa je Gorazd Božič iz Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT povedal, da se je zgodil napad na spletno mesto predsednice, a da so ga že zaustavili. Z ostalimi pristojnimi rešujejo težavo in se trudijo spletno stran čimprej ponovno vzpostaviti.

Z napadom hekerji po Božičevih besedah za N1 niso vdrli v sistem, temveč so le upočasnili delovanje spletne strani. Ostala infrastruktura deluje nemoteno. Kdo stoji za napadom, Božič še ni mogel komentirati.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta