Najcenejši so šampinjoni iz Madžarske

Kot smo že poročali, se z gojenjem gob pri nas ukvarja čedalje manj ljudi. Zato na trgovinskih policah le redko najdemo slovenske gobe. Preverili smo, od kod prihajajo gojeni šampinjoni, ki jih prodajajo trgovci, in kakšne so cene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenske šampinjone prideluje le še eno podjetje.
Andrej Petelinšek

Z gojenjem šampinjonov se v Sloveniji resno ukvarja le še en ponudnik, to je podjetje Šampinjoni Smuk iz Loga pri Brezovici. Letno jih pridelajo 400 ton, dobavljajo pa jih v trgovine Mercator, Tuš, Špar, Hofer, Jager pa tudi v gostilne in picerije. "Prisotni nismo le v trgovinah Lidl in Eurospin, a niti nimamo dovolj, da bi zalagali še njih," pojasnjuje Jernej Smuk iz podjetja Šampinjoni Smuk. 

V Lidlu tako trenutno ponujajo bele in rjave šampinjone iz Hrvaške, v Eurospinu pa iz Italije. 

V Sparu so nam povedali, da pri njih prevladujejo slovenske gobe, ker pa so lokalne količine omejene, svojo ponudbo dopolnjujejo s svežimi gobami iz Hrvaške. V ponudbi imajo več vrst gob, med njimi šitake, bukove ostrigarje, občasno kraljeve ostrigarja ter rjave in bele šampinjone. "Potrebe in pričakovanja naših kupcev se razlikujejo, zato ponujamo produkte v različnih cenovnih razponih. Kot primer, sveže šampinjone lastne blagovne znamke S-Budget tako ponujamo že za 1,69 evra (500 g), sveže šampinjone lastne blagovne znamke Spar od slovenskega dobavitelja pa za 2,49 evra (500 g)," so sporočili iz Spara. 

Tudi v Tušu je cena za slovenske šampinjone Smuk enaka. Za pol kilograma boste odšteli 2,49 evra. Za 250 gramov pa 1,89 evra. 

Tudi v Hoferju ponujajo slovenske šampinjone v podobnem cenovnem okviru. Za 250 gramov slovenskih šampinjonov boste plačali 1,69 evra. Na policah pa imajo tudi šampinjone za žar iz Hrvaške in navadne šampinjone iz Madžarske, ti stanejo 1,56 evra za pol kilograma. 

Na tržnicah lahko kupite večinoma gozdne gobe. Letos jih sicer ni veliko. Na mariborski tržnici boste za pol kilograma lisičk tako odšteli 8 evrov, za pol kilograma jurčkov pa 10 evrov. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta