Naelektreni kadrovski manevri: Robert Golob brez soglasja Gen Energije za novi mandat

Razrešeni Andrej Ribič s prstom kaže na ministra Jerneja Vrtovca in SDH, ki zanikata vplivanje na kadrovanje. Po seji nadzornikov HSE Viktor Vračar ostaja na položaju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andrej Ribič, predsednik uprave Elektra Ljubljana: "Članica uprave SDH mi je že poleti dejala, da če ne bom poslušen in če ne bom sodeloval, se mi lahko zgodi, da bom predčasno razrešen. In to se je zdaj zgodilo." 

Luka Cjuha/Dnevnik

Razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je danes pojasnil, da je dobil telefonski klic z vabilom, da pride v prostore stranke SDS v državnem zboru, kjer mu je generalni sekretar SDS Borut Dolanc ponudil dogovor o sporazumni predčasni razrešitvi. "Tega dokumenta nisem mogel podpisati," je dejal Ribič in dodal, da naj bi mu bil Dolanc povedal, da "je ukaz prišel od zgoraj". Dolanc naj bi mu bil ponudil sporazum, ki po Ribičevih besedah ni vseboval pravic, ki da jih ima v skladu s pogodbo o zaposlitvi. "Predlagal sem mu, da bi zadevo izvedli bolj človeško in poslovno normalno. Dogovorili bi se, da nadzorni svet izbere novega direktorja, jaz bi mu predal posle in se po novem letu umaknil. Ker to ni bilo sprejemljivo, sem tudi sam vztrajal," pojasnjuje.

Odstopa iz osebnih razlogov ni želel sprejeti, saj bi se mu dobre štiri mesece in pol pozneje iztekel mandat. "Ko sem pred enajstimi leti prišel na ta položaj, je bila družba v razsulu. V njej je bil direktor, ki prihaja iz opcije, ki me sedaj ruši," je povedal Ribič. Prepričan je še, da za njegovo zamenjavo stoji minister Jernej Vrtovec, ki je v Hrastniku ob otvoritvi tamkajšnje sončne elektrarne dejal, da se bodo morali stari direktorji posloviti in da naj bi sektor za energetiko prevzela stranka NSi. Spomnil je tudi na besede ministra Vrtovca, da v njegovem resorju ni političnega kadrovanja. "Kot veste, prihajam iz njegovega sektorja, in kot veste, nisem edini, ki se mu to dogaja. Sami sodite o vsem tem," je dodal.

SDH: Ribič zavaja, Vrtovec o iz trte izvitih očitkih

Ribič priznava, da uradnega dokumenta o njegovi razrešitvi nima. "Slišal pa sem, da se navezuje na naše lastništvo v družbi Gen EL," poudarja. Napovedal je, da bo vložil tožbo, ko ga bo uradno dobil. "Mojo razrešitev so napovedovali že dolgo časa. Že na skupščini poleti sem povedal, da prihajajo pritiski s strani Slovenskega državnega holdinga (SDH). Takrat mi je gospa Vanessa Grmek (članica uprave SDH, op. a.) dejala, da če ne bom poslušen, če ne bom uresničil opcije in sodeloval, da se mi lahko zgodi, da bom predčasno razrešen. In to se je zdaj zgodilo," pojasnjuje Ribič. Sinoči so se odzvali v SDH: "Ne na navedenem ne na kateremkoli drugem srečanju SDH ali njegovi zaposleni niso izražali nikakršnih navodil, kar navaja gospod Ribič v svojih izjavah. Predsednika uprave Ribiča je predčasno odpoklical nadzorni svet družbe, razloge za odpoklic določa zakon, presoja jih nadzorni svet. SDH se v delo nadzornega sveta ne vmešava, zato Ribič zavaja javnost, s tem ko povezuje SDH z odpoklicem s funkcije."

"Kot minister za infrastrukturo nimam nobene možnosti vplivati na kadrovanje v državnih podjetjih," je v odzivu na očitke razrešenega predsednika uprave Elektra Ljubljana Andreja Ribiča poudaril minister Jernej Vrtovec. "Vsi očitki so iz trte izviti," je poudaril.

Na Ribičevo izjavo o tem, da se bodo morali stari direktorji posloviti," je Vrtovec odgovoril: "Ne vem, od kod in kako so nastale te obtožbe, to ni vprašanje zame, ampak za nekoga drugega." O nenavadnem sestanku v prostorih poslanske skupine SDS v državnem zboru pa je Vrtovec dejal: "Ne poznam primera, videl sem ga objavljenega na televiziji. Če bi poznal vsebino, bi lahko komentiral," je še dejal.

Opozicija: Gre za politično čistko

Da gre za politično čistko v energetiki, pa je slišati iz vrst opozicije v DZ. "Namesto operativne vlade imamo podjetje SDS, d.o.o., ki ima številne hčerinske družbe, med drugim SDS naši kadri, kjer s pomočjo podizvajalke NSi vršijo čistko v energetiki," meni Soniboj Knežak iz SD. "Energetika je vedno polje mešetarjenj in nekega spopada različnih interesov. Kot vemo, je SDS eden ključnih igralcev pri tem, že ves čas in kot pravilo pa vedno znova ven pokuka tudi minister Vizjak," se je odzvala Nataša Sukić (Levica). "To, kar se dogaja tukaj v DZ, kaže na način delovanja te koalicije, na način delovanja SDS ter podpornic SMC in NSi," je bil kritičen tudi Rudi Medved (LMŠ). "NSi pravi, da se politika ne sme vmešavati v gospodarstvo, zdaj pa imamo odkrite namige, da je Vrtovec kar sam posredoval, da se direktorja Elektra Ljubljana odstavi. To je brutalno delovanje te koalicije, ki smo mu priča že leto in pol," je dodal Medved.

Vračar ostaja na čelu HSE

Po današnji seji nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki je potekala v prostorih Dravskih elektrarn Maribor (DEM), generalni direktor HSE Viktor Vračar ostaja na položaju. Predsednik nadzornikov Franc Dover, sicer tudi direktor mariborske Snage, pa z javnostjo ni delil morebitnih sklepov seje. Znano je, da Vračar sodi pod gospodarsko okrilje Počivalškove SMC, a ker SDS z Novo Slovenijo diktira kadrovski tempo v energetiki, se stopnjujejo ugibanja o njegovi zamenjavi. Nedavno je zaokrožilo novo ime - Damjan Seme, nadzornik HSE, ki naj bi se pojavljal tako v kombinacijah za Vračarjev kot tudi Tumpejev direktorski fotelj. Po imenovanju Iztoka Černoše, ki je dolgo veljal za naslednika Andreja Tumpeja na čelu DEM, za direktorja RGP, ostaja to vprašanje še odprto.

Sinoči se je razpletla tudi seja nadzornikov Gen Energije, ki jim predseduje Cveto Sršen. Ti predsedniku uprave Martinu Novšaku niso dali soglasja za vnovični mandat Robertu Golobu na čelu Gen-I. Ob tem je Novšak Goloba pripeljal tudi na sejo nadzornikov, kar naj ne bi bilo po pravilih, zato naj bi bil v nemilosti tudi Novšak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta