Nadzorniki Elektra Maribor o "novih dejstvih", Hebar nad zaostanke

Srečko Klapš
15.11.2021 17:50

Nadzorniki so Borisa Soviča, ki ni več zaposlen v Elektru Maribor, razrešili iz poslovnih razlogov. Začasni naslednik Jože Hebar v zmanjševanje zaostankov pri izdaji soglasij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Jože Hebar, začasni predsednik uprave Elektra Maribor: "Večino zaostankov pri izdaji soglasij za priključevanje razpršenih virov bi lahko odpravili do konca leta." 

Sašo Bizjak

Danes popoldne sta s kratko izjavo stopila pred medije predsednik nadzornega sveta Elektra Maribor Samo Iršič in začasni predsednik uprave Elektra Maribor Jože Hebar. Prvi nadzornik Iršič je sprva pojasnil, da v skladu s politiko korporativnega upravljanja nadzorniki ne smejo razkrivati novih dejstev: "Lahko pa potrdim, da člani nadzornega sveta nismo bili pod nikakršnimi pritiski, ne političnimi ali katerikoli drugimi. Odločili smo se izključno na podlagi dejstev, ki smo jih po razrešitvi predsednika uprave tudi objavili," je pojasnil Iršič in dodal, da novemu vodstvo želijo, da dobro opravi svojo nalogo v korist uporabnikov, zaposlenih in tudi lastnikov. Na vprašanje, ali je bil nekdanji predsednik uprave Boris Sovič razrešen krivdno, je Iršič pojasnil, da ne, ampak iz poslovnih razlogov, in da Sovič ni več zaposlen v družbi Elektro Maribor. Na vprašanje, kaj mu očitajo, pa je Iršič ponovil, da nadzorni svet teh informacij ne more javno razkrivati, in še dodal: "Bodo pa verjetno določene inštitucije te zadeve v prihodnosti razkrile."

Samo Iršič: "Člani nadzornega sveta nismo bili pod nikakršnimi pritiski, ne političnimi ali katerikoli drugimi."

Sašo Bizjak

Jože Hebar, začasni predsednik uprave, je najprej dejal, da se zaveda velike odgovornosti, ki so jo prevzeli ob imenovanju: "Začeli smo izvajati ukrepe za odpravljanje največjih pomanjkljivosti oziroma težav pri poslovanju družbe. Na prvem mestu je zmanjšanje zaostankov pri izdaji soglasij za priključevanje razpršenih virov. Tiste, ki delajo na teh soglasij, sem obiskal in skupaj smo si zastavili cilje, ki so sicer za uporabnike še zmeraj predolgi, računamo pa, da bi veliko večino teh zaostankov odpravili že v tem letu," je obljubil Hebar. Na vprašanje o številu zaostalih vlog zavoljo poslovnih skrivnosti ni odgovoril in nas je napotil na Agencijo za energijo, dejal je le "da gre za zelo veliko število". Po njegovem mnenju za te zaostanke ni kriv le en človek (beri Boris Sovič, op.a.), a kot je dejal Hebar, s svojega položaja "ne bi dajal teh ocen".

Glede na očitke o politično motiviranih odločitvah, povezanih z razrešitvijo Borisa Soviča, je Hebar odgovoril, da ni član nobene politične stranke in da ministra Jerneja Vrtovca ne pozna, saj da ga je videl le enkrat na razdalji desetih metrov na Brdu pri Kranju. Ko smo ga povprašali o izkušnjah v energetiki, je Hebar dejal, da je delal deset let v Telekomu Slovenije, da je zastopal avstrijsko podjetje (Kapsch, op.a.) v Ljubljani in da je deloval tudi na področju elektronskega cestninjenja. Hebar bo, kot je dejal, mariborsko elektrodistribucijsko podjetje vodil do zaključka razpisa za predsednika uprave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta